Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Οι Τρίδυμοι του Τοξότη


Οι Τρίδυμοι του ΤοξότηΑυτά τα τρία φωτεινά νεφελώματα συχνά εμφανίζονται στις τηλεσκοπικές περιηγήσεις στον αστερισμό του Τοξότη και τα πολυσύχναστα αστρικά πεδία του κεντρικού Γαλαξία.

Τι ψάχνει να βρει το Curiosity στον Άρη; (video)


Το διαστημικό όχημα Curiosity που βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες στον Άρη, συνεχίζει την εξερεύνηση αναζητώντας νέα δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτόν.

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Το τηλεσκόπιο Planck βλέπει το φαινόμενο Sunyaev-Zel’dovichΤο διαστημικό τηλεσκόπιο Planck ανακάλυψε μια γέφυρα θερμού αερίου που συνδέει τα σμήνη γαλαξιών Abell 399 (κάτω προς το κέντρο) και Abell 401 (πάνω αριστερά).

Σούπερ κοσμική «γέφυρα»

Ενα γιγάντιο καυτό νέφος αερίου ενώνει δύο γαλαξιακά σμήνη

Ενα νέφος καυτού αερίου ενώνει δύο σμήνη γαλαξιών

Λονδίνο 
Το διαστημικό παρατηρητήριο Planck του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος εντόπισε μια κοσμική γέφυρα η οποία ενώνει δύο γειτονικά σμήνη γαλαξιών.

Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας

Ο Γαλαξίας της ΑνδρομέδαςΜόλις 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας πραγματικά βρίσκεται στη διπλανή μας πόρτα.

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Το Σμήνος Γαλαξιών της Ύδρας


Το Σμήνος Γαλαξιών της ΎδραςΔύο αστέρια στον δικό μας Γαλαξία είναι αγκυροβολημένα στο προσκήνιο αυτού του κοσμικού στιγμιότυπου. Πέρα από αυτά βρίσκονται οι γαλαξίες του Σμήνους της Ύδρας.

Φουντώνουν (για άλλη μια φορά) οι φήμες για ζωή στον Άρη


Μετά τη ”διαρροή” του John Grotzinger, ενός από τους επιστήμονες της αποστολής Curiosity στον Άρη , ότι «συλλέχθηκαν συναρπαστικά δεδομένα από το μίνι χημικό εργαστήριο SAM του Curiosity, που θα γραφούν στα βιβλία ιστορίας» (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ), άρχισαν προφανώς να οργιάζουν οι φήμες στο διαδίκτυο. 
Ιδού τι ανακάλυψε το Curiosity σύμφωνα με τον ιστότοπο bad astronomy
Στην ουσία ο  Grotzinger υπονοεί ότι η ανακάλυψη αφορά την παρουσία οργανικών μορίων στον Άρη – συνεπώς υπήρχε ζωή ή μεταφέρθηκε από μετεωρίτες.

«Είδαμε» τον Μακεμάκε!

Ο πέμπτος πλανήτης-νάνος του ηλιακού μας συστήματος «φωτογραφίζεται» για πρώτη φορά από τους επιστήμονες

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Μακεμάκε Πηγή ESO/L. Calçada/Nick Risinger (skysurvey.org)

Λονδίνο 
Οι περισσότεροι πιθανότατα δεν έχετε ακούσει τίποτε για αυτόν, όμως ο Μακεμάκε, εκτός από θεός της γονιμότητας των ιθαγενών των Νησιών του Πάσχα, είναι επίσης ένας από τους πλανήτες-νάνους που περιφέρονται γύρω από τον ηλιο μας.

Ο Ηλιος... φλέγεται!

Μπαράζ εκλάμψεων τις τελευταίες ημέρες στο μητρικό μας άστρο

Μια από τις εικόνες του Ηλιου που κατέγραψε ο δορυφόρος SDO στις 16 Νοεμβρίου

Χιούστον, Τέξας 
Εντονη δραστηριότητα παρουσιάζει ο Ηλιος τα τελευταία 24ωρα.

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Cygnus X


Η θέα της υπέρυθρης ακτινοβολίας του Κύκνου X από το Herschel Space Observatory εκτείνεται σε μερικούς 6×2 βαθμούς σε μία από τις πιο κοντινές περιοχές σχηματισμού άστρων στο επίπεδο του Γαλαξία μας.

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Το δείπνο της μαύρης τρύπας

Το τηλεσκόπιο NuSTAR είδε τη μελανή οπή στο κέντρο του Γαλαξία να... γευματίζει

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Χιούστον 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο NuSTAR εντόπισε έντονη δραστηριότητα στην μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία.

Έκανε το Curiosity κάποια συγκλονιστική ανακάλυψη;


Καιρό είχαμε να ακούσουμε κάποια ενδιαφέρουσα είδηση από το Curiosity,. Τα τελευταία νέα (ΕΔΩ)  αφορούσαν τον μετεωρολογικό του σταθμό REMS (Rover Environmental Monitoring Station) - και ήταν εν γένει αδιάφορα :)  
SAM (Sample Analysis at Mars). To μίνι εργαστήριο χημείας που διαθέτει το Curiosity
Σήμερα όμως διαβάζουμε στο www.npr.org, ότι οι επιστήμονες που καθοδηγούν και μελετούν τα δεδομένα που στέλνει από την επιφάνεια του Άρη το εξάτροχο ρόβερ Curiosity, έχουν έναν ευχάριστο πονοκέφαλο.

Σχηματισμός Αστεριών στο Νεφέλωμα Ταραντούλα

Σχηματισμός Αστεριών στο Νεφέλωμα ΤαραντούλαΗ μεγαλύτερη και πιο βίαιη περιοχή σχηματισμού άστρων που είναι γνωστή σε όλη την Τοπική Ομάδα γαλαξιών βρίσκεται στον γειτονικό μας γαλαξία, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC).

«Περιπλανώμενο» άστρο άλλαξε την τροχιά της Γης

Εμφανίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα και «τρέλανε» τους πλανήτες

Από το ηλιακό μας σύστημα ίσως πέρασε κάποτε ένα άστρο μεταβάλλοντας την τροχιά της Γης

Λονδίνο 
Μια ανατρεπτική αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεωρία για την κίνηση των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα που εξάπτει τη φαντασία ανέπτυξε ένας επιστήμονας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, στις απαρχές της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος έκανε την εμφάνιση του στην περιοχή ένα άστρο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «περιπλανώμενο».

Πυρηνικές «γροθιές» σε αστεροειδείς

Το σκάφος HAIV θα εξουδετερώνει τα απειλητικά διαστημικά αντικείμενα

To HAIV θα ανοίγει μια τρύπα στον επικίνδυνο αστεροειδή και στη συνέχεια θα τον βομβαρδίζει με πυρηνικές βόμβες

Χιούστον 
Η NASA ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ένα σκάφος το οποίο θα έχει ως αποστολή την «αναχαίτιση» αστεροειδών ή άλλων διαστημικών σωμάτων που κινούνται απειλητικά προς τον πλανήτη μας. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο σκάφος που θα διαθέτει στρατηγική...πυγμάχου.

Αμεση απεικόνιση εξωπλανήτη

Το σπάνιο φαινόμενο καταγράφηκε με το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη

Ο πλανήτης διακρίνεται ως κόκκινη κουκκίδα πάνω αριστερά. Η λάμψη του άστρου στο κέντρο έχει μπλοκαριστεί (Πηγή: NAOJ / Subaru / J. Carson / T. Currie)

Χαΐδελβέργη 
Από τους περίπου 850 εξωπλανήτες των οποίων η ύπαρξη έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι έγιναν αντιληπτοί μόνο με έμμεσες μεθόδους. Τώρα, γερμανοί αστρονόμοι παρουσιάζουν μια από τις ελάχιστες πραγματικές εικόνες ενός τέτοιου κόσμου -δείχνει έναν γιγάντιο πλανήτη που περιφέρεται γύρω από ένα επίσης γιγάντιο άστρο σε απόσταση 170 ετών φωτός.

Προσγείωση Σογιούζ στη στέπα του ΚαζακστάνΣτη στέπα του Καζακστάν προσγειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί η διαστημική κάψουλα Σογιούζ που μετέφερε τρεις αστροναύτες, ύστερα από την σχεδόν τετράμηνη αποστολή τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Βίντεο: λαμπρότερος κι από τη Σελήνη


Αλαμπάμα, ΗΠΑ, 18 Νοεμβρίου 2012. Η βροχή των Λεοντιδών έχει ξεκινήσει ήδη. Μια κάμερα της NASA συλλαμβάνει τον φλεγόμενο διάττοντα που βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο – που λάμπει περισσότερο κι από τη Σελήνη:
Και μια εντυπωσιακή φωτογραφία από τη βροχή των Λεοντιδών στην Ιρλανδία

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Πέντε συχνές παρανοήσεις σχετικά με το μποζόνιο HiggsΑπό τις ανακοινώσεις των ερευνητών σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Κιότο, αναζωπυρώθηκε κάπως ενδιαφέρον για το σωματίδιο Higgs. Για το τι νέο υπάρχει σχετικά με το Higgs μπορεί κανείς να διαβάσει ΕΔΩΕΔΩΕΔΩ και ΕΔΩ
Η περιγραφή μιας φυσικής θεωρίας είναι ακριβής εφόσον χρησιμοποιείται η μαθηματική γλώσσα. Όταν όμως επιχειρείται η εκλαΐκευσή της, τότε δημιουργούνται παρανοήσεις και παρερμηνείες. Κάτι τέτοιο συνέβη και με το σωματίδιο Higgs, του οποίου η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουλίου.

Φανάρι Κρόνος


Γνωστός για το φωτεινό του σύστημα δακτυλίων και τα πολλά φεγγάρια, ο αέριος γίγαντας Κρόνος φαίνεται παράξενος και άγνωστος σε αυτή τη ψευδο-χρωματισμένη θέα από τοδιαστημικό σκάφος Cassini.

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Πώς ανακαλύπτουμε τους εξωπλανήτες;


Κάθε τόσο ακούμε για νέους εξωπλανήτες που εντοπίστηκαν και εκτιμήσεις για το κατά πόσον μπορούν να φιλοξενούν ζωή
Για την πιο πρόσφατη ανακάλυψη κατοικήσιμου εξωπλανήτη διαβάστε ΕΔΩ:"Κατοικήσιμος εξωπλανήτης γύρω από το άστρο HD 40307
Διαβάστε επίσης:"Zητούνται εθελοντές για την ανακάλυψη εξωπλανητών"

Φεισμπουκ

Τουιτερ