Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Ένα διαστελλόμενο σύμπαν χωρίς σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια


Μπορεί σήμερα οι έννοιες της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας  να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στο κυρίαρχο κοσμολογικό «παράδειγμα», υπάρχουν όμως ακόμη επιστήμονες που διερευνούν κοσμολογικά μοντέλα τα οποία δεν έχουν ανάγκη ούτε τη σκοτεινή ύλη, ούτε τη σκοτεινή ενέργεια.
Σύμφωνα με το καθιερωμένο κοσμολογικό πρότυπο η γνωστή μας ύλη αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του σύμπαντος
Σύμφωνα με το καθιερωμένο κοσμολογικό πρότυπο το σύμπαν κυριαρχείται από τη σκοτεινή ενέργεια και τη σκοτεινή ύλη. Η γνωστή μας ύλη – αυτή από την οποία είμαστε κατασκευασμένοι εμείς, το πλανητικό μας σύστημα, τα άστρα κλπ – αποτελεί μια ισχνή μειοψηφία στα συστατικά του σύμπαντος.

Ο Pierre Magain δημοσίευσε μια εργασία με τίτλο: «An expanding universe without dark matter and dark energy» , στην οποία προτείνει ένα κοσμολογικό πρότυπο χωρίς σκοτεινή ύλη ή ενέργεια.

Τα Εξωτερικά Κελύφη του Κενταύρου Α

Τα Εξωτερικά Κελύφη του Κενταύρου ΑΤι προκαλεί τα τριγύρω κελύφη στον περίεργο γαλαξία Κένταυρο Α; Το 2002 μια συναρπαστική εικόνα του ιδιόμορφου γαλαξία Κένταυρου Α δημοσιεύτηκε, επεξεργασμένη για να επισημάνει ένα αμυδρό μπλε τόξο που δείχνει μια σύγκρουση σε εξέλιξη με ένα μικρότερο γαλαξία.

Απογραφή του αόρατου Σύμπαντος από Herschel και Keck


Herschel-Keck3Dslice_large,0Συνδυάζοντας τις δυνατότητες παρατήρησης του διαστημικού παρατηρητηρίου Herschel της ESA και των επίγειων τηλεσκοπίων Keck, οι αστρονόμοι χαρακτήρισαν εκατοντάδες γαλαξίες με έντονο ρυθμό δημιουργίας αστέρων (στα αγγλικά ονομάζονται starburst galaxies) οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί, αποκαλύπτοντας εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς σχηματισμού αστέρων σε ολόκληρη την ιστορία του Σύμπαντος.

Charitum Montes: χιονισμένοι κρατήρες στον ΆρηMarsCharitumMontes
Χιονισμένος κρατήρας στην οροσειρά στην οροσειρά Charitum Montes. Το “χιόνι” είναι εποχικό φαινόμενο και πρόκειται για ξηρό πάγο, δηλαδή παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα.
H κάμερα υψηλής ανάλυσης του διαστημικού σκάφους Mars Express της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Άρη, φωτογράφησε στις 18 Ιουνίου την περιοχή Charitum Montes μια περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη, κοντά στον κρατήρα Gale (τον οποίο εξερευνά το διαστημικό ρόβερ της ΝΑSA Curiosiy).

Ενδείξεις νερού και στον αστεροειδή «Εστία»


Μετά την αποστολή MESSENGER που εντόπισε νερό στους πόλους του Ερμή, τώρα το διαστημικό σκάφος Dawn βρήκε στην επιφάνεια της Εστίας γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά που πιθανώς προκλήθηκαν από τη ροή νερού
vesta
Νέες ενδείξεις νερού – οι πιο αναπάντεχες από κάθε άλλη φορά – προέκυψαν σε ακόμα ένα ουράνιο σώμα, τον γιγάντιο αστεροειδή Εστία (Vesta). Το διαστημικό σκάφος «Dawn» (Αυγή) εντόπισε στην επιφάνεια της Εστίας γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά σαν ξεροπόταμους, που πιθανώς προκλήθηκαν από τη ροή νερού.

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Πορτραίτο των Παγκόσμιων Αερολυμάτων


Πορτραίτο των Παγκόσμιων ΑερολυμάτωνΥψηλής ανάλυσης παγκόσμια ατμοσφαιρικά μοντέλα λειτουργούν στον υπερυπολογιστήDiscover της NASA στο Κέντρο Προσομοίωσης Κλίματος στο Goddard Space Flight Center και παρέχουν ένα μοναδικό εργαλείο για τη μελέτη του ρόλου του καιρού στο κλιματικό σύστημα της Γης.

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Αστρο βρέφος «εγκυμονεί» ηλιακό σύστημα

Οι ειδικοί το μελετούν για να δουν πώς γεννιούνται οι πλανήτες

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νεαρού άστρου που «ρουφάει» ύλη από το δίσκο ύλης που το περιβάλλει (εικόνα δεξιά). Οι κοσμικές διεργασίες έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες ποσότητες ύλης να διασκορπίζονται με δύναμη στο Διάστημα (εικόνα αριστερά) Credit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Λονδίνο 
Ομάδα αστρονόμων στις ΗΠΑ εντόπισαν ένα άστρο που βρίσκεται σε βρεφική ηλικία και οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν πώς όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάπτυξής του είναι πιθανό να δημιουργηθεί γύρω του ένα μεγάλο ηλιακό σύστημα.

«Θρύψαλα» ο φλοιός της Σελήνης

Εντυπωσιακά ευρήματα από τους δορυφόρους GRAIL

Μια από τις εικόνες που δημοσιεύει η NASA από τις πρόσφατες παρατηρήσεις των δορυφόρων GRAIL. Σε αυτή καταγράφονται οι διαφοροποιήσεις στο μαγνητικό πεδίο της Σελήνης. Τα κόκκινα σημεία αντιστοιχούν σε περιοχές της επιφάνειας της Σελήνης όπου υπάρχει μεγαλύτερης πυκνότητας μάζα και τα μπλε σε περιοχές μικρότερης πυκνότητας.

Χιούστον 
Ακρως αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα των δίδυμων δορυφόρων GRAIL που μελετούν το πεδίο βαρύτητας της Σελήνης.

«Το σωμάτιο Χιγκς ήταν απλώς ένα ξεκίνημα»


Δ. Νανόπουλος: Περιμένουμε πολύ περισσότερα από το CERN

«Ανοησίες και βλακείες» χαρακτήρισε ο διάσημος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος τις πρόσφατες εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων και αναλυτών ότι η υπερσυμμετρία, η θεωρία που φιλοδοξεί να εξηγήσει τα πάντα στο σύμπαν, «πνέει τα λοίσθια», καθώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες έρευνες στον μεγάλο επιταχυντή του CERN.

Στη Λάμψη του Άλφα Κενταύρου


Στη Λάμψη του Άλφα ΚενταύρουΗ λάμψη του Άλφα Κενταύρου, ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό του πλανήτη Γη, πλημμυρίζει την αριστερή πλευρά αυτού του νότιου ουράνιου τοπίου.

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Σκοτεινά Νέφη στην Άκουιλα


Σκοτεινά Νέφη στην ΆκουιλαΜέρος μιας σκοτεινής έκτασης που χωρίζει το συνωστισμένο επίπεδο του Γαλαξία μας, το τόξο Aquila Rift εκτείνεται στο βόρειο καλοκαιρινό ουράνιο ημισφαίριο, κοντά στο φωτεινό αστέρι Altair και το Θερινό Τρίγωνο.

Το «διάδοχο» του Curiosity ετοιμάζει η NASA

Η NASA ετοιμάζει νέο ρόβερ τύπου «Curiosity» για τον Άρη το 2020.

Η NASA ανακοίνωσε, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, ότι σχεδιάζει να στείλει ένα νέο ρομποτικό ρόβερ, παρόμοιο με το επιτυχημένο «Curiosity», στον Άρη το 2020, παρά τους περιορισμούς του προϋπολογισμού της.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης «κελαηδά»

Οι δορυφόροι Van Allen κατέγραψαν τους ήχους των παγιδευμένων σωματίδιων

Οι δορυφόροι Βαν Αλλεν άκουσαν το μαγνητικό πεδίο να...κελαηδά

Χιούστον 
Οι δίδυμοι δορυφόροι Van Allen κατέγραψαν τους καθαρότερους ήχους που έχουμε «ακούσει» μέχρι σήμερα από το μαγνητικό πεδίο της Γης στο οποίο είναι παγιδευμένα αμέτρητα σωματίδια.

Η «ηφαιστειακή» ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Τα ηφαίστεια του πλανήτη «ξερνούν» διοξείδιο του θείου

Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Αφροδίτη

Λονδίνο 
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η Αφροδίτη έχει πολλά ηφαίστεια αλλά για πολλά χρόνια υπήρχε επιστημονική διαμάχη για το αν τα ηφαίστεια αυτά, ορισμένα εκ των οποίων είναι γιγάντια, εξακολουθούν να είναι ενεργά.

Στη «μαγνητική λεωφόρο» μπήκε το Voyager 1

To σκάφος εισήλθε σε μια ανεξερεύνητη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εικόνα του Voyager 1 το οποίο έχει εισέλθει στη «μαγνητική λεωφόρο» που οδηγεί στην έξοδο από το ηλιακό μας σύστημα

Χιούστον 
Το Voyager 1, το διαστημόπλοιο της NASA που ταξιδεύει στο Διάστημα εδώ και 35 χρόνια, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα και όπως ανακοίνωσε η NASA το σκάφος εισήλθε σε μια ανεξερεύνητη περιοχή την οποία οι ειδικοί ονομάζουν «μαγνητική λεωφόρο».

Ο γαλαξίας που... αστράφτει

Είναι τόσο λαμπρός ώστε διακρίνονται καθαρά αμέτρητα άστρα του

Η ESA που έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία μας προκαλεί να μετρήσουμε τα άστρα του λαμπερού γαλαξία

Παρίσι 
Αλλη μια εντυπωσιακή εικόνα από το Σύμπαν προσέθεσε στον μακρύ του κατάλογο το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

«Πολύπλοκο» το έδαφος του Αρη

Οι αναλύσεις του Curiosity εντόπισαν ίχνη πολλών χημικών στοιχείων

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω φωτογραφία στην οποία φαίνονται τα μικρά σκάμματα που έχουν δημιουργηθεί στο σημείο που πραγματοποιεί τις έρευνες το Curiosity

Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Το Curiosity, ο ρομποτικός εξερευνητής του Αρη, ξεκίνησε ένα νέο γύρο ερευνών αναλύοντας το έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη.

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Το Απόλλων 17 στον Κρατήρα Shorty

Το Απόλλων 17 στον Κρατήρα ShortyΤον Δεκέμβριο του 1972, οι αστροναύτες του Apollo 17, Eugene Cernan και Harrison Schmitt δαπάνησαν περίπου 75 ώρες στη Σελήνη στην κοιλάδα Taurus-Littrow, ενώ ο συνάδελφός τους Ronald Evans βρισκόταν σε τροχιά από πάνω τους.

Χλωροπαράγωγα του μεθανίου ανίχνευσε το Curiosity


… και μερικά μόρια νερού

curiosity_carbon
Διαφάνεια από την παρουσίαση της επιστημονικής ομάδας του Curiosity πριν από λιγο. Το Curiosity βρήκε μεν χλωροπαράγωγα του μεθανίου, αλλά …
Μετά τη ”διαρροή” του John Grotzinger, επιστήμονα της NASA, ότι «συλλέχθηκαν συναρπαστικά δεδομένα από το μίνι χημικό εργαστήριο SAM του Curiosity, που θα γραφούν στα βιβλία ιστορίας» (βλέπε ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Εκτός ηλιακού συστήματος κατευθύνεται το «Βόγιατζερ 1»


Πλησιάζει μία «μαγνητική οδό» που οδηγεί στο διαστρικό χώρο

Το μη επανδρωμένο διαπλανητικό διαστημόπλοιο της NASA, Βόγιατζερ 1, το οποίο κατευθύνεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος, έχει πλησιάσει μια «μαγνητική οδό» που οδηγεί στο διαστρικό χώρο, δήλωσαν τη Δευτέρα επιστήμονες. 

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012

«Εργοστάσια» παραγωγής φεγγαριών τα δαχτυλίδια του Κρόνου

Ισως και το φεγγάρι της Γης να σχηματίστηκε από συσσωμάτωση υλικών δακτυλίων που υπήρχαν γύρω από τον πλανήτη μας


O Τιτάνας και η Διώνη, δύο από τα δεκάδες φεγγάρια του Κρόνου, με φόντο τους δακτυλίους όπως φαίνονται από το πλάι (Εικόνα της αποστολής Cassini: NASA/JPL/Caltech)

Ουάσινγκτον 
Οι δορυφόροι του Κρόνου, του Ουρανού και του Πλούτωνα -ενδεχομένως και το φεγγάρι της Γης- σχηματίστηκαν από τη συσσωμάτωση των υλικών που περιείχαν γιγάντιοι δακτύλιοι γύρω από αυτούς τους πλανήτες, υποδεικνύει νέο μαθηματικό μοντέλο.

Γείτονάς μας ο Πολικός Αστέρας

Βρίσκεται 100 έτη φωτός πιο κοντά στη Γη από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα


Πολύ πιο κοντά μας είναι τελικά ο Πολικός Αστέρας

Νέα Υόρκη 
Το διασημότερο «σημάδι» του νυκτερινού ουρανού, ο Πολικός Αστέρας, είναι σύμφωνα με νέους υπολογισμούς πολύ πιο κοντά στη Γη από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Αστέρια, Σκόνη και Αέριο στη Simeis 188

Αστέρια, Σκόνη και Αέριο στη Simeis 188Όταν τα αστέρια σχηματίζονται, βασιλεύει πανδαιμόνιο. Μία ιδιαίτερα πολύχρωμη περίπτωση είναι η περιοχή σχηματισμού άστρων Simeis 188 η οποία στεγάζει ένα ασυνήθιστο και φωτεινό νεφελοειδές τόξο καταγεγραμμένο ως NGC 6559.

Πόσο άπειρο είναι το Σύμπαν; (video-animation)


Η παραπάνω ερώτηση αποτελεί ένα σχεδόν φιλοσοφικό ερώτημα, ένα ερώτημα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ακριβή και κατηγορηματική απάντηση.

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Γίγαντες του Σύμπαντος

Τα μεγέθη των κοσμικών αντικειμένων είναι τέτοια που ούτως ή άλλως κόβουν την ανάσα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου R136a1, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι 300 φορές μεγαλύτερο από τον Ηλιο.

Την περασμένη Τετάρτη εντοπίστηκε μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα, πιθανώς η μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί ως σήμερα.

Το Νεφέλωμα του Coddington


Το Νεφέλωμα του CoddingtonΟι μεγάλοι σπειροειδείς γαλαξίες συχνά φαίνεται να παίρνουν όλη τη δόξα, εκθειάζοντας τα νεαρά, φωτεινά, μπλε αστρικά σμήνη σε όμορφους, συμμετρικούς σπειροειδείς βραχίονες.

Φεισμπουκ

Τουιτερ