Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο Σπειροειδής Γαλαξίας NGC 4038 σε Πορεία Σύγκρουσης


Ο Σπειροειδής Γαλαξίας NGC 4038 σε Πορεία ΣύγκρουσηςΑυτός ο γαλαξίας έχει μια κακή χιλιετία. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν τόσο καλά, και ίσως το επόμενο δισεκατομμύριο θα είναι αρκετά ταραχώδες.

Το 2012 στο Διάστημα

Τα σημαντικότερα «διαστημικά» γεγονότα της χρονιάς σύμφωνα με το «New Scientist»

Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από οτν δίσκο του Ηλιου που σημειώθηκε το 2012 θα επαναληφθεί ξανά το 2117 Πηγή NASA

Λονδίνο 
Ακολουθώντας πιστά την παράδοση αυτών των ημερών το περιοδικό «New Scientist» κάνει έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε μέσα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημειώθηκαν σε διάφορους τομείς.

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Η δίδυμη αδελφή της Γης «θα ανακαλυφθεί το 2013»

Αυτή είναι η πρόβλεψη των κυνηγών πλανητών για το νέο έτος

Κάπου εκεί έξω, οι αστρονόμοι αναζητούν έναν κόσμο σαν τον δικό μας

Ουάσινγκτον 
Ο πρώτος εξωπλανήτης που μοιάζει πραγματικά με τη Γη όσον αφορά το μέγεθος και τη δυνατότητά του να φιλοξενεί ζωή είναι πολύ πιθανό να ανακαλυφθεί το 2013, εκτιμούν αρκετοί κυνηγοί πλανητών.

Νέος κινητήρας ιόντων της NASA


…συμπλήρωσε 43.000 ώρες συνεχούς λειτουργίας

Ο κινητήρας NEXT εκπέμπει έναν αμυδρό πίδακα γαλάζιων ιόντων ξένου
Ο κινητήρας NEXT εκπέμπει έναν αμυδρό πίδακα γαλάζιων ιόντων ξένου
Ένας νέος, ισχυρότερος κινητήρας ιόντων που δοκιμάζεται σε εργαστήριο της NASA συμπλήρωσε 43.000 ώρες συνεχούς λειτουργίας, ένα σημαντικό ορόσημο για την τελειοποίηση της τεχνολογίας που θα επέτρεπε μακρόχρονες περιοδείες πέρα από τη ζώνη των αστεροειδών.

Σκηνές από τη Νότια Νύχτα


Έχετε δει ποτέ τον νυχτερινό ουρανό να αλλάζει; Το κάνει μερικές φορές με όμορφους και απροσδόκητους τρόπους. Για να το δούμε, όμως, συνήθως απαιτεί υπομονή. Το παραπάνω βραβευμένο βίντεο δείχνει αρκετές από τις πιθανές αλλαγές σε ένα δραματικόtime lapse video.

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Mια εντυπωσιακή εικόνα του Εγκέλαδου …


… που λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini παραμονή Χριστουγέννων

cassiniΗ εικόνα λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini στις 23 Δεκεμβρίου 2012 και έφθασε στη Γη στις 24 Δεκεμβρίου 2012.

Νεφέλωμα Εκπομπής στον Κηφέα

Νεφέλωμα Εκπομπής στον ΚηφέαΤο εκπληκτικό νεφέλωμα εκπομπής IC 1396 αναμιγνύει λαμπερό κοσμικό αέριο και σκοτεινά νέφη σκόνης στον μακρινό αστερισμό του Κηφέα.

Οι διαστημικές ιστορίες του έτους


Η περιπλάνηση του ανθρώπου στο σύμπαν και τα συναρπαστικά αποτελέσματά της!

Τα διαστημικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2012 περιλαμβάνουν από ακραίες εξερευνήσεις μακρινών πλανητών και συναρπαστικές ιστορίες αποκάλυψης «μυστηρίων» μέχρι και αποτυχίες και λάθη.

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Επισκόπηση γεγονότων του 2012higgs_cartoon2
Γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε πριν από το 2012. Τελικά ο Άη Βασίλης έκανε το θαύμα του…
Από τα επιστημονικά γεγονότα του 2012 ξεχωρίζουν η ανακοίνωση της ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs και η προσεδάφιση του διαστημικού σκάφους Curiosity στον πλανήτη Άρη.

Messier 5


Messier 5“Πανέμορφο Νεφέλωμα ανακαλύφθηκε μεταξύ του Ζυγού και του Φιδιού…” αρχίζει η περιγραφή της 5ης καταχώρισης στον διάσημο κατάλογο του αστρονόμου του 18ου αιώνα,Charles Messier, με νεφελώματα και αστρικά σμήνη.

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Η Τουλίπα στον Κύκνο

Η Τουλίπα στον ΚύκνοΚαδραρισμένη μια φωτεινή περιοχή εκπομπής αυτή η τηλεσκοπική θέα κοιτάει κατά μήκος του επιπέδου του Γαλαξία μας προς τον αστερισμό του Κύκνου πλούσιο σε νεφελώματα.

Apollo 8: Χριστούγεννα στη Σελήνη


Από την αποστολή του Απόλλων 8 προέκυψε και η διάσημη φωτογραφία της «ανατολής» της Γης.
Από την αποστολή του Απόλλων 8 προέκυψε και η διάσημη φωτογραφία της της Γης  που “ανατέλλει” από την επιφάνεια της Σελήνης.
Παραμονή Χριστουγέννων 1968. Οι αστροναύτες του Απόλλων 8 – Frank BormanJim Lovell και Bill Anders – έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Το Αστρικό Σμήνος R136 Ξεσπάει

Το Αστρικό Σμήνος R136 ΞεσπάειΣτο κέντρο της περιοχής σχηματισμού άστρων 30 Doradus βρίσκεται ένα τεράστιο σμήνος από τα μεγαλύτερα, πιο καυτά, πιο μεγάλα γνωστά αστέρια.

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

To πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο διάστημαΤο πρώτο χριστουγεννιάτικο δένδρο στολίστηκε στο διάστημα το 1973 στον πρώτο διαστημικό σταθμό που έφερε το όνομα Skylab.
space.com

Φωτογραφία με την σκιά του Άη Βασίλη στη Σελήνη !


Χριστούγεννα 1968. Διάλογος μεταξύ του μέλους του πληρώματος της αποστολής Απόλλων 8 Jim Lovell και Houston:
089:32:50 Mattingly: Apollo 8, Houston. [No answer.]
089:33:38 Mattingly: Apollo 8, Houston.
089:34:16 Lovell: Houston, Apollo 8, over.
089:34:19 Mattingly: Hello, Apollo 8. Loud and clear.
089:34:25 Lovell: Roger. Please be informed there is a Santa Claus.
089:34:31 Mattingly: That’s affirmative. You’re the best ones to know. -NASA
Στη χτεσινή ανάρτηση γράφαμε για την έρευνα που προγραμματίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες της Σελήνης για πιθανά ίχνη στην επιφάνειά της που θα αποδεικνύουν το πέρασμα εξωγήινων. Ψάχνοντας λοιπόν για αποδείξεις εξωγήινων στην επιφάνεια της Σελήνης βρέθηκε τελικά η απόδειξη ύπαρξης του Άη Βασίλη.

Η αποπλάνηση του φωτός των άστρων


Το 1725 o James Bradley άρχισε μια ενδιαφέρουσα σειρά παρατηρήσεων ακριβείας σχετικά με μια φαινομενική εποχιακή μεταβολή της θέσης των άστρων και ιδιαίτερα ενός άστρου, που ονομάζεται γ του Δράκοντος.
Παρατήρησε ότι (μετά την εφαρμογή όλων των άλλων διορθώσεων) ένα άστρο στο ζενίθ (απευθείας πάνω από το επίπεδο της τροχιάς της Γης) φαινόταν να κινείται σε μια σχεδόν κυκλική τροχιά με μια περίοδο ενός έτους και μια γωνιακή διάμετρο περίπου 40,5´´. Παρατήρησε ακόμη ότι άστρα σ’ άλλες θέσεις έκαναν μια περίπου παρόμοια κίνηση, γενικά ελλειπτική.

Πως η κυκλοειδής καμπύλη περιγράφει την εξέλιξη του σύμπαντος


Στο Acta Eruditorium τον Ιούνιο του 1696 (ίσως το πρώτο επιστημονικό περιοδικό) εμφανίστηκε ένα σημείωμα από τον διάσημο Ελβετό επιστήμονα Johann Bernoulli με τίτλο «Ένα νέο πρόβλημα που οι μαθηματικοί καλούνται να επιλύσουν», που το διατύπωνε ως εξής:
Έστω δυο δεδομένα σημεία Α και Γ σε ένα κατακόρυφο επίπεδο.
 Να βρεθεί η καμπύλη την οποία πρέπει να διαγράψει ένα υλικό σημείο σημείο που κινείται στη διαδρομή ΑΓ υπό την επίδραση του βάρους του, έτσι ώστε, ξεκινώντας από το Α, να φτάσει στο Γ στον ελάχιστο χρόνο.

Στερεοσκοπικό Σύστημα Υψηλής Ενέργειας


Στερεοσκοπικό Σύστημα Υψηλής Ενέργειας ΙΙΤο μεγαλύτερο του είδους του, το Στερεοσκοπικό Σύστημα Υψηλής Ενέργειας (HESS) ΙΙ τηλεσκόπιο βρίσκεται στο προσκήνιο αυτής της φωτογραφίας.

Φεισμπουκ

Τουιτερ