Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Λ-sat : μικροδορυφόρος της NASA με ελληνική σφραγίδαcubesatGal«Greek minds at work». Δεν πρόκειται για χολιγουντιανή ταινία, αλλά για μια πολλά υποσχόμενη ομάδα που εργάζεται σε αμερικανικό έδαφος υπό ελληνική «σημαία».

Μαύρος Ήλιος

Μαύρος Ήλιος
Μήπως αυτή η παράξενη σκοτεινή μπάλα σας φαίνεται κάπως οικεία; Αν ναι, αυτό είναι επειδή είναι ο Ήλιος μας. Στην παραπάνω εικόνα

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Ο νόμος του Χάμπλ (Hubble)Η σύγχρονη παρατηρησιακή κοσμολογία ξεκίνησε ουσιαστικά από μια ανακάλυψη του Edwin Hubble. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε το 1929, σ’ ένα άρθρο με τίτλο «Μια σχέση ανάμεσα στην απόσταση και την ακτινική ταχύτητα των εξωγαλαξιακών νεφελωμάτων», στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Ο Τιτάνας κάνει... λίφτινγκ

Μάζες «εξωτικής» άμμου ανανεώνουν συνεχώς την όψη του δορυφόρου του Κρόνου

Ο Τιτάνας καταφέρνει να διατηρείται νέος στην όψη

Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Η όψη των βραχωδών πλανητών αλλά και των δεκάδων δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στο πέρας των αιώνων.

O «Νείλος» του Αρη

Το Mars Express φωτογράφισε ένα ξερό σήμερα ποταμό 1500 χλμ

To εικονιζόμενο κανάλι ήταν κάποτε ένας μεγάλος ποταμός μήκους 1.500 χλμ στον Αρη

Παρίσι 
Ο δορυφόρος Mars Express βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη από το 2003 και τον εξερευνά. Σε αυτό το διάστημα έχει κάνει πολλές ανακαλύψεις και έχει προσφέρει πλήθος σημαντικών ευρημάτων για τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το Ακραίο Βαθύ Πεδίο του Hubble


Το Ακραίο Βαθύ Πεδίο του Hubble
Πως μοιάζουν οι πρώτοι γαλαξίες; Για να μας βοηθήσει να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε την εικόνα eXtreme Deep Field(XDF), τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει ληφθεί ποτέ σε ορατό φως.

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Η Ελλάδα από το Διάστημα

Ο αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Κρις Χάντφιλντ παρουσιάζει στο Twitter ελληνικά τοπία από ψηλά

«Geia sou Ellada! Καθαροί ουρανοί επάνω από την Ελλάδα σήμερα, θα ανεβάσω φωτογραφίες το βράδυ. Σήμερα θα είναι η ανεπίσημη ημέρα της Ελλάδας!» ανήγγειλε ο αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Κρις Χάντφιλντ περνώντας επάνω από τη χώρα μας

Συμφωνία Ευρώπης-ΗΠΑ για την επόμενη φάση επανδρωμένων αποστολών

Θα συνεργαστούν στην κατασκευή του σκάφους που θα μεταφέρει αστροναύτες στον Αρη

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Orion που θα μεταφέρει αστροναύτες σε πλανήτες και αστεροειδείς

Παρίσι 
Η NASA και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή υπηρεσία ESA συμφώνησαν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη του σκάφους που θα μεταφέρει αστροναύτες πίσω στη Σελήνη, στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Κοσμικό νέφος «καπνού» γεννά και κρύβει αστρα

Εντυπωσιακές εικόνες από ένα σπάνιο φαινόμενο

Το νέφος μαύρου καπνού Lupus 3 δημιουργεί και στη συνέχεια κρύβει άστρα Credit:ESO/F.Comeron

Νέα Υόρκη 
Με τη βοήθεια του MPG/ESO τηλεσκοπίου στο Αστεροσκοπείο La Silla στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή αστρονόμοι κατέγραψαν για πρώτη φορά οπτικά ένα σπάνιο αλλά και εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο.

Σφαιρικό Πλανητικό Νεφέλωμα

Σφαιρικό Πλανητικό Νεφέλωμα
Άυλο σε εμφάνιση, το Abell 39 είναι ένα εξαιρετικά απλό, σφαιρικό νεφέλωμα με περίπου πέντε έτη φωτός διάμετρο. Μέσα στον δικό μας γαλαξία, η κοσμική σφαίρα είναι περίπου 7.000 έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Ηρακλή.

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Το Curiosity αναζητά μορφές ζωής στο υπέδαφος του Άρη


Αρχίζει γεωτρήσεις σε μια περιοχή που στο παρελθόν έρεε νερό

Η τοποθεσία στην οποία το Curiosity θα κάνει γεώτρηση. Επειδή η βραχώδης αυτή περιοχή αυτή είναι γεμάτη από αυλακώσεις μεταξύ των πετρωμάτων πετρώματα, οι επιστήμονες θεωρούν πως κάποτε υπήρχε νερό και ίσως κάποιες μορφές ζωής.
Η τοποθεσία στην οποία το Curiosity θα κάνει γεώτρηση. Επειδή η βραχώδης αυτή περιοχή είναι γεμάτη από αυλακώσεις μεταξύ των πετρωμάτων , οι επιστήμονες θεωρούν πως κάποτε υπήρχε νερό και ίσως κάποιες μορφές ζωής.
Το διαστημικό ρόβερ της NASA, Curiosity προσγειώθηκε στον κρατήρα του Άρη Gale, πριν από πέντε μήνες, με πρωταρχικό στόχο να διερευνήσει, το κατά πόσο ο πλανήτης Άρης διέθετε ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής.

Βίντεο: το διαστημικό σκάφος Orion στο διάστημα


orionTo παρακάτω amimation δείχνει τα διάφορα βήματα της αποστολής του διαστημικού σκάφους Orion – από την εκτόξευση μέχρι την επιστροφή του στη Γη

Πίθηκος στο Διάστημα από το Ιράν


Πρόβα επανδρωμένης πτήσης για δεύτερη φορά

Artist's conception of Iran's small Earth-watching satellite "Promise of Science and Industry," a 50-kilogram satellite, which launched into orbit on Feb. 3, 2012 atop Iran's Safir 1-B rocket.CREDIT: Iranian Space Agency
Καλλιτεχνική άποψη του  ιρανικού δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά στις 3 Φεβρουαρίου 2012
Το Ιράν θα προσπαθήσει και πάλι να στείλει έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας το 2011, ανακοίνωσε στα ιρανικά μέσα ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Τεχεράνης, το οποίο ανησυχεί εδώ και καιρό τη Δύση.

NASA, ο πλανήτης θερμαίνεται! [μελέτη]


Σήμερα, η NASA δημοσίευσε μια έρευνα, η οποία προσφέρει τα ετήσια στοιχεία για τις μέσες θερμοκρασίες που επικρατούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Lux Aeterna - Το αιώνιο φως

"Το ταξίδι του φωτός, από μακρινούς γαλαξίες μέχρι μικρές σταγόνες νερού". Δείτε το Full Screen, HD και με δυνατό ήχο.

Ο γύρος του Γαλαξία χωρίς ωτοστόπ


ή ποια είναι η ηλικία του Ήλιου σε γαλαξιακά έτη;

Η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας.

Ρωσική αποστολή στη Σελήνη το 2015


H πρώτη μετα-Σοβιετική αποστολή στη Σελήνη
Καλλιτεχνική άποψη της προσσελήνωσης του Luna-24, το 1976
Καλλιτεχνική άποψη της προσσελήνωσης του Luna-24, στις 9 Αυγούστου του 1976
Η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος (Roscosmos) προτίθεται να στείλει μία μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2015, η οποία θα εκτοξευτεί από το σχεδιαζόμενο νέο κοσμοδρόμιο της χώρας που θα κατασκευαστεί στην Άπω Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Roscosmos, Βλαντιμίρ Ποπόβκιν.

«Συννεφιασμένο» πορτρέτο της Γης

Εντυπωσιακή φωτογραφία στρωματοσωρείτη από το Διάστημα

Ο συννεφιασμένος Ειρηνικός Ωκεανός όπως φαίνεται από το Διάστημα

Χιούστον, Τέξας 
Μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα της Γης κατέγραψαν με τις φωτογραφικές τους κάμερες τα μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Πώς θα είναι το ταξίδι στο υπερ-Διάστημα;

Νέα θεωρία για το «άλμα» στην ταχύτητα του φωτός

Οι ήρωες του «Star Wars» ταξιδεύουν στο υπερπέραν. Μια νέα θεωρία ανατρέπει την εικόνα που έχουμε σχηματίσει για αυτό το ταξίδι

Λονδίνο 
Το ταξίδι στο υπερ-Διάστημα αποτελεί μια σύλληψη των συγγραφέων και σεναριογράφων επιστημονικής φαντασίας.

Τα Αστέρια του Κυνηγού


Τα Αστέρια του ΚυνηγούΠερικυκλωμένος από πολλά φλεγόμενα αστέρια, ο Ωρίων, ο κυνηγός, είναι ένας από τους πιο εύκολα αναγνωρίσιμους αστερισμούς.

Στην Καρδιά του Ωρίωνα

Στην Καρδιά του Ωρίωνα
Κοντά στο κέντρο αυτού του κοσμικού πορτρέτου, στην καρδιά του Νεφελώματος του Ωρίωνα, είναι τέσσερα θερμά, τεράστια αστέρια γνωστά ως το Τραπέζιο.

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Βρέθηκε στο διάστημα ο χημικός πρόδρομος της ζωής ;


Εντοπίστηκε στο διάστημα υδροξυλαμίνη που θεωρείται ο χημικός πρόδρομος των δομικών υλικών της ζωής
star-formation-orion-1000
Στην περιοχή L1157-B1 όπου γεννιούνται νέα άστρα οι επιστήμονες αναζητούν τη «μητέρα» των δομικών υλικών της ζωής
Ομάδα επιστημόνων ερευνώντας μια περιοχή του γαλαξία μας στην οποία υπάρχει έντονη κοσμική δραστηριότητα και ειδικότερα γέννηση νέων άστρων εντόπισε τα ίχνη μιας χημικής ουσίας η οποία είναι πιθανό να αποτελεί τον πρόδρομο της ζωής.

HD 140283: To αρχαιότερο άστρο του σύμπαντος


Το άστρο Μαθουσάλας βρίσκεται σχετικά κοντά στο πλανητικό μας σύστημα – σε απόσταση 190 έτη φωτός
ancient_starΟι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον Μαθουσάλα των άστρων που φέρει το όνομα HD 140283.
Το άστρο αυτό βρίσκεται σε απόσταση 190 έτη φωτός μακριά από το πλανητικό μας σύστημα και έχει ηλικία περίπου 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεδομένου ότι η ηλικία του σύμπαντος είναι περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, το άστρο αυτό δημιουργήθηκε λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Μετεωρίτες περσείδες από τον κομήτη Swift-Tuttle

PERSEID: Καθώς η Γη εισέρχεται σε μια ευρεία ροή των συντριμμιών του κομήτηSwift-Tuttle, όλο και περισσότεροι μετεωρίτες περσίδες (Perseid) εμφανίζονται στο νυχτερινό ουρανό. "Χθες το βράδυ, περσίδες βολίδες μέσω της ιονόσφαιρας κάνανε την εμφάνισή τους πάνω από το Νέο Μεξικό», αναφέρει ο ερασιτέχνης αστρονόμος Τόμας Ashcraft.Ταξίδευαν πολύ γρήγορα - 133.000 μίλια ανά ώρα! Κάντε κλικ για να δείτε και να ακούσετε το μετέωρο που διαλύεται:

NGC 7293: Το Νεφέλωμα Έλικας

NGC 7293: Το Νεφέλωμα Έλικας
Μόλις επτακόσια έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Υδροχόου, ένα άστρο σαν τον ήλιο πεθαίνει. Τα τελευταία μερικά χιλιάδες χρόνια έχει παραγάγει το Νεφέλωμα Έλικας (NGC 7293), ένα καλά μελετημένο και κοντινό παράδειγμα ενός πλανητικού νεφελώματος, χαρακτηριστικό αυτής της τελικής φάσης της αστρικής εξέλιξης.

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Παρουσιάζοντας τον Κομήτη ISON


Παρουσιάζοντας τον Κομήτη ISON
Θα μπορούσε αυτό το αμυδρό σημείο να μετατραπεί σε έναν από τους φωτεινότερους κομήτες; Είναι δυνατό. Εναλλακτικά, ο κομήτης θα μπορούσε να σπάσει όταν πλησιάσει πιο κοντά στον ήλιο, ή να φωτιστεί πολύ πιο συγκρατημένα.

Φεισμπουκ

Τουιτερ