Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

Δυσεξήγητη διπλή δίνη μαίνεται στο νότιο πόλο της Αφροδίτης                   Η διπλή δίνη είναι ορατή στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος
Η διπλή δίνη είναι ορατή στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος   (Φωτογραφία:  ESA )

Σεληνιακή βάση από 3D εκτυπωτή


Εξωγήινη αρχιτεκτονική
Ο σερ Νόρμαν Φόστερ σχεδιάζει «εκτυπώσιμες» βάσεις στη Σελήνη
Κατασκευές από ρομπότ θα μπορούν να φιλοξενούν τέσσερα άτομα, προσφέροντας προστασία προσφέρει προστασία από μετεωρίτες, ακτινοβολίες και τις τεράστιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας
Κατασκευές από ρομπότ θα μπορούν να φιλοξενούν τέσσερα άτομα, προσφέροντας προστασία από τους μετεωρίτες, τις ακτινοβολίες και τις τεράστιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας
Η κατασκευή μιας βάσης στη Σελήνη θα γινόταν πιο πολύ πιο εύκολη χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που χτίζει με ντόπια υλικά. Η εταιρεία του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ παρουσίασε τις μακέτες μια τέτοιας «εκτυπώσιμης» βάσης για λογαριασμό της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA.

Διαστημικό «αετό» ετοιμάζει η NASA

Πρόκειται για ένα τεράστιο ιστίο που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια

O διαστημικός «αετός» της NASA θα πετάξει σε ένα χρόνο

Χιούστον 
H NASA ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ένα τεράστιο «αετό» που θα πετάξει στο Διάστημα το 2014.

Μεθώνη

Μεθώνη
Γιατί αυτό το φεγγάρι έχει σχήμα ομαλού αυγού; Το διαστημικό σκάφος Cassini ολοκλήρωσε το πρώτο κοντινό πέρασμα (flyby) από το μικρό φεγγάρι του Κρόνου, Μεθώνη και ανακάλυψε ότι το φεγγάρι δεν έχει προφανείς κρατήρες.

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Λείψανα έκρηξης σουπερνόβα βρέθηκαν σε μετεωρίτη


Μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να εντοπίσει θραύσματα και ίχνη από μια τεράστια αστρική έκρηξη μέσα σε ένα μικρό κομμάτι διαστημικού βράχου, που έπεσε στη Γη περισσότερο από 150 χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, φαίνεται ότι το αστέρι που εξεράγει άφησε πίσω του τα σημάδια της έκρηξης του, την ίδια περίπου εποχή που γεννήθηκε και το ηλιακό μας σύστημα πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου.
meteite_remnant_supernovaΑυτή η τεχνητά χρωματισμένη εικόνα του λείψανου της σουπερνόβα του Κέπλερ συνδυάζει δεδομένα που πάρθηκαν σε ακτίνες Χ από το Chandra, σε ορατό φως από το Hubble και με υπέρυθρη ακτινοβολία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Ο κοσμοχημικός Nicolas Dauphas και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστήμιο του Σικάγου έχουν κάνει ανάλυση σε μετεωρίτες για μικροσκοπικά λείψανα ενός σουπερνόβα που εξερράγη περίπου πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Hubble παρατηρεί τον αστρικό άνεμο να σχηματίζει ουράνια φυσαλίδα


(Φωτογραφία:  NASA/ESA )

Ουάσινγκτον
Μια εντυπωσιακή φυσαλίδα από διαστρικά αέρια και σκόνη, με διάμετρο 35 έτη φωτός, φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Τελικά τα άστρα δεν περνούν σε εμμηνόπαυση

Μπορούν να δημιουργούν πλανήτες και σε μεγάλη ηλικία

Ο δίσκος αερίου και σκόνης που περιβάλλει το άστρο δεν έχει ξεπεράσει την αναπαραγωγική ηλικία -καλλιτεχνική απεικόνιση. Credit: NASA/JPL, Caltech

Ουάσινγκτον 
Στην ηλικία των δέκα εκατομμυρίων ετών, τα περισσότερα άστρα δεν μπορούν πια να κάνουν παιδιά. Κι όμως, ένα ηλικιωμένο άστρο στον αστερισμό της Ύδρας φαίνεται ότι έχει το περιθώριο να αποκτήσει πολλούς νέους πλανήτες.

Αφιέρωμα στο Columbia

Αφιέρωμα στο ColumbiaΑυτή η εικόνα κρέμεται στο Κέντρο Ελέγχου του Διαστημικού Κέντρου Kennedyτης NASA στη Φλόριντα. Είναι αφιερωμένη στο διαστημικό λεωφορείο Columbia, το πρώτο του στόλου του Προγράμματος των Διαστημικών Λεωφορείων.

Ένα Παρελθόν για να Είμαστε Υπερήφανοι


Ένα Παρελθόν για να Είμαστε ΥπερήφανοιΟι άνδρες και οι γυναίκες του Kennedy Space Center έχουν επεκτείνει την εμβέλεια και τη γνώση της ανθρωπότητας εδώ και 45 χρόνια. Καθώς ετοιμάζονται για να επιστρέψουν στη Σελήνη, είναι σημαντικό να κοιτάξουμε πίσω σε ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παράξενο άστρο V838 MonocerotisΈνας αυστραλός ερασιτέχνης αστρονόμος, o Nicholas Brown, ανακάλυψε τον Ιανουάριο του 2002 ένα άστρο να γίνεται ξαφνικά 600.000 φορές φωτεινότερο από όσο ο ήλιός μας. Πρόκειται για το  αντικείμενο V838 Mon που βρίσκεται 20.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, μέσα στον σκοτεινό αστερισμό Μονόκερος.
v838


Για λίγη ώρα το μυστηριώδες V838 Mon ήταν το φωτεινότερο αστέρι μέσα στο Γαλαξία μας, προτού προλάβει να εξασθενίσει. Πρόλαβε όμως να απελευθερώσει τόση πολλή ενέργεια κατά την έκρηξη του, που τα προηγούμενα στρώματά του που είχαν εκτιναχθεί στο διάστημα από προηγούμενες εκρήξεις – και τα οποία απομακρύνονται με τέτοιες ταχύτητες, που σήμερα έχουν διάμετρο πάνω από 10 έτη φωτός – φωτίζονταν με ένα φανταστικό τρόπο.

Ενθυμούμενοι το Columbia


Ενθυμούμενοι το Columbia
Κατά τη διάρκεια της αποστολής STS-107, το πλήρωμα φαίνεται να πετάει προς την κάμερα σε μια ομαδική φωτογραφία επάνω στο διαστημικό λεωφορείο Columbia.

Η γοητεία της επιστημονικής βαρύτητας


Στο ένθετο που ακολουθεί περιέχεται η συνέντευξη του Δημήτρη Χριστοδούλου -  δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Quantum (τεύχος Μαρτίου/Απριλίου 1995). 
Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Ευαγγελόπουλος (που υπήρξε και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού) και είχαμε αναφερθεί σ’ αυτή σε παλαιότερες αναρτήσεις [ΕΔΩ: Η γέννηση της θερμοδυναμικής των μαύρων τρυπών και

«Μετακινείται» η διαστημική «ζώνη της Χρυσομαλλούσας»

Αναθεωρήθηκαν τα όρια της «κατοικήσιμης ζώνης» των ηλιακών συστημάτων

Σύμφωνα με τη νέα οριοθέτηση η Γη βρίσκεται στην άκρη της «κατοικήσιμης ζώνης» του ηλιακού μας συστήματος. Credit: PHL@UPR Arecibo

Νέα Υόρκη 
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, ένας πλανήτης για να διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη και επιβίωση της ζωής πρέπει να βρίσκεται εντός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης»

Ο σχηματισμός πλανητών γύρω από ηλικιωμένο άστρο


Kαλλιτεχνική απεικόνιση που  δείχνει έναν πλανητικό δίσκο (αριστερά) που ζυγίζει όσο 50 πλανήτες σαν τον Δία
Kαλλιτεχνική απεικόνιση που δείχνει έναν πλανητικό δίσκο (αριστερά) που ζυγίζει όσο 50 πλανήτες σαν τον Δία
Στην ηλικία των δέκα εκατομμυρίων ετών, τα περισσότερα άστρα δεν μπορούν πια δημιουργήσουν πλανήτες. Κι όμως, ένα ηλικιωμένο άστρο στον αστερισμό της Ύδρας φαίνεται ότι έχει το περιθώριο να αποκτήσει πολλούς νέους πλανήτες.

Μαγνητικά «σήματα μορς» στέλνουν οι καφέ νάνοι

Εκπέμπουν «ψυχρά» ραδιοκύματα που εντοπίζονται για πρώτη φορά

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μαγνητικού σέλαος σε ένα καφέ νάνο. credit: NRAO/AUI/NSF

Μασαχουσέτη 
Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί ερευνητές. Διαπίστωσαν ότι οι καφέ νάνοι εκπέμπουν ραδιοκύματα η θερμοκρασία των οποίων είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν το πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο των καφέ νάνων. 

O δείκτης μάζας σώματος μιας μαύρης τρύπας

Νέο σύστημα μέτρησης του «βάρους» των μελανών οπών

Μια νέα μέθοδος θα βοηθήσει στον υπολογισμό της μάζας γιγάντιων μελανών οπών

Επιστήμονες του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO) προτείνουν ένα νέο σύστημα μέτρησης της μάζας μιας μαύρης τρύπας. 

Ο Δίας με τον δορυφόρο Ιώ

(η λευκή κουκίδα αριστερά κάτω)

Ανακαλύφθηκε ένας σπάνιος γαλαξίας με ορθογώνιο σχήμα σαν διαμάντι


Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν πολύ ασυνήθιστο και λαμπερό γαλαξία, το σπάνιο σχήμα ορθογωνίου του οποίου μοιάζει εντυπωσιακά με διαμάντι.

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Προσομοίωση συγκρουόμενων γαλαξιών


Αυτή η προσομοίωση ακολουθεί τη σύγκρουση δύο σπειροειδών γαλαξιών που φιλοξενούν γιγαντιαίες μαύρες τρύπες. Η σύγκρουση συγχωνεύει

Σύγκρουση γαλαξιών
Το σύστημα, το NGC 4676 γνωστό και ως τα Ποντίκια εξ αιτίας της μακριάς ουράς των γαλαξιών του. Βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας

Μαγευτικές φωτογραφίες από το Hubble...

To Hubble είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που βρίσκεται στην τροχιά της γης από το 1990. Πήρε το όνομά του από τον αστρονόμο Edwin Hubble. Το πλεονέκτημά του έναντι των άλλων συμβατικών τηλεσκόπιων της Γης είναι ότι μπορεί να δει πιο καθαρά διάφορους γαλαξίες, κυριώς επειδή δεν μεσολαβεί η ατμόσφαιρα. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απίστευτα μαγευτικές και μας κάνουν να αισθανόμαστε μικροί απέναντι στο τεράστιο σύμπαν... (2)Το Επίπεδο των Δακτυλίων


Το Επίπεδο των ΔακτυλίωνΕάν αυτός είναι ο Κρόνος, που είναι οι δακτύλιοι του; Όταν τα “προσαρτήματα” του Κρόνου εξαφανίστηκαν το 1612 ο Γαλιλαίος δεν κατάλαβε γιατί.

Μαγευτικές φωτογραφίες από το Hubble...

To Hubble είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που βρίσκεται στην τροχιά της γης από το 1990. Πήρε το όνομά του από τον αστρονόμο Edwin Hubble. Το πλεονέκτημά του έναντι των άλλων συμβατικών τηλεσκόπιων της Γης είναι ότι μπορεί να δει πιο καθαρά διάφορους γαλαξίες, κυριώς επειδή δεν μεσολαβεί η ατμόσφαιρα. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απίστευτα μαγευτικές και μας κάνουν να αισθανόμαστε μικροί απέναντι στο τεράστιο σύμπαν...


Εντυπωσιακές εικόνες από το Hubble (53pics)

Melotte 15 στην Καρδιά

Melotte 15 στην Καρδιά
Τα κοσμικά νέφη φαίνεται να σχηματίζουν φανταστικά σχήματα στις κεντρικές περιοχές του νεφελώματος εκπομπής IC 1805.

2011: Ένας Χρόνος στο Διάστημα


2011: Ένας Χρόνος στο Διάστημα
Το 2011 ήταν μια χρονιά αποχαιρετισμών στο διάστημα: το τέλος των διαστημικών λεωφορείων… η επίσημη εγκατάλειψη του ρόβερ Spirit της NASA στον Άρη…

Άστρο βρέφος «ζωγραφίζει» το νεφέλωμά του

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το νεφέλωμα S106 που μοιάζει με διαστημική κλεψύδρα

Υπάρχει έντονη κοσμική δραστηριότητα στο νεφέλωμα S106. Δείτε ένα σχετικό βίντεο

Λονδίνο 
Νέες παρατηρήσεις στο νεφέλωμα S106 αποκαλύπτουν καινούργια στοιχεία για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και δραστήριες περιοχές της διαστημικής μας γειτονιάς.

Ανακαλύφθηκε το πιο μακρινό σμήνος γαλαξιών


Συνδυασμένες παρατηρήσεις από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, επιβεβαίωσαν την
ανακάλυψη του πιο μακρινού γαλαξιακού σμήνους που παρατηρήθηκε ποτέ.

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Περιπλανώμενο άστρο προκαλεί κοσμικά κύματα

Καθώς «πλέει» στο Διάστημα δημιουργεί εντυπωσιακά φαινόμενα

Η εικόνα ελήφθη στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος και αντιστοιχήθηκε σε ορατά χρώματα (Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech )

Ουάσινγκτον 
Όπως η πλώρη ενός πλοίου σχηματίζει ένα κύμα που προπορεύεται στη θάλασσα, ένα γιγάντιο άστρο που περιπλανιέται στο διαστρικό κενό απαθανατίστηκε να δημιουργεί ένα κύμα καθώς περνά μέσα από σύννεφα αερίου και σκόνης.

Η Μόνα Λίζα στο φεγγάρι


Η NASA «έστειλε» στο φεγγάρι μία εικόνα της Μόνα Λίζα μέσω του Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), στα πλαίσια της πρώτης επίδειξης επικοινωνίας μέσω λέιζερ με δορυφόρο στο φεγγάρι.

NASA: 7 νέους γαλαξίες ανακάλυψε το Hubble


Tην ύπαρξη επτά νέων γαλαξιών ανακάλυψαν οι αμερικανοί αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hubble. Εκτιμάται πως οι γαλαξίες σχηματίστηκαν λίγο μετά τη γένεση του σύμπαντος περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η Νότια Κορέα εκτόξευσε επιτυχώς πύραυλο στο διάστημα


Άγνωστο πως θα αντιδράσει η Πιονγιάνγκ...

Η Νότια Κορέα εκτόξευσε σήμερα με επιτυχία έναν πύραυλο στο διάστημα και φαίνεται ότι κατάφερε να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο

Χαρτογράφος μακρινών πλανητών

Νέο λογισμικό μπορεί να εντοπίζει την παρουσία ξηράς, ωκεανών και νεφών

H αντανάκλαση του φωτός ενός άστρου σε έναν πλανήτη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να τον χαρτογραφήσουν

Νέα Υόρκη 
Αμερικανός επιστήμονας ανέπτυξε ένα λογισμικό το οποίο όπως αναφέρουν οι ειδικοί μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα επιτρέψει στους αστρονόμους να χαρτογραφούν μακρινούς πλανήτες.

Όλυμπος , το ψηλότερο βουνό στο Ηλιακό Σύστημα!

Ο Όλυμπος είναι ένα εξαφανισμένο ηφαίστειο στο Άρη και θεωρείται το ψηλότερο βουνό στο ηλιακό σύστημα. Με διάμετρο πάνω από 500km και μια κορυφή που δεσπόζει πάνω από 25 χιλιόμετρα από τις γύρω πεδιάδες , ο όγκος του είναι 100 φορές μεγαλύτερος από το Mauna Loa στη Χαβάη! (ΦΩΤΟ)...

Ο Όλυμπος και τα άλλα ηφαίστεια του Άρη


Πρόσφατες εικόνες από Ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο Mars Express απεικονίζουν ηφαίστεια καλυμμένα από ομίχλη. Η δραστηριότητα τους έχει σταματήσει χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά οι πλαγιές τους είναι σημαδεμένες από τις συνεχείς προσκρούσεις μικρών και μεγαλύτερων μετεωριτών. Δες περισσότερα...
Ο μεγάλος αριθμός ανενεργών ηφαιστείων στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη μαρτυράει το πλούσιο ηφαιστειακό παρελθόν του. Ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, το όρος Όλυμπος με ύψος μεγαλύτερο από 24 χιλιόμετρα και διάμετρο 500 χιλιομέτρων.

NASA: βίντεο με τις φάσεις της Σελήνης το 2013

Ένα εντυπωσιακό βίντεο με τις φάσεις της Σελήνης για το 2013 κυκλοφόρησε η NASA.
Στο βίντεο της Εθνική Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) των Ηνωμένων Πολιτειών κάθε καρέ αντιστοιχεί σε μία ώρα, ενώ πληροφορίες δίνονται για την τροχιά, την απόσταση από τη Γη κ.ά.

Σεληνιακή Φάση

Σεληνιακή ΦάσηΗ εμφάνιση της Σελήνης αλλάζει κάθε βράδυ. Αυτό το time-lapse βίντεο δείχνει πως μοιάζει η Σελήνη μας κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής φάσης, έναν πλήρες σεληνιακό κύκλο.

To κοντινό πέρασμα του αστεροειδούς 2012-DA14αστερ
Ο αστεροειδής 2012-DA14 θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου 2013
Στις 15 Φεβρουαρίου ένας αστεροειδής με μέγεθος περίπου όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου θα περάσει τόσο κοντά στη Γη, όσο και οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά.. Πιο συγκεκριμένα η ταχύτητά του θα είναι 8 km/s και η πλησιέστερη απόσταση από τη Γη 27680 km.

Σούπερ κοσμική «φούσκα»

Βρίσκεται στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου και έχει έντονη δραστηριότητα

Η σουπερφυσαλίδα DEM L50 στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου

Χιούστον 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra της NASA εντόπισε και φωτογράφισε μια «σουπερφυσαλίδα», όρος που περιγράφει ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο.

Η... Αρχόντισσα των Δαχτυλιδιών

Νέα εντυπωσιακή φωτογραφία του γαλαξία της Ανδρομέδας

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της Ανδρομέδας με τα πανέμορφα κοσμικά δακτυλίδια της

Χιούστον, Τέξας 
Μπορεί ο Κρόνος να είναι ο Αρχοντας των Δακτυλιδιών για τους πλανήτες όμως όπως φαίνεται και στην εντυπωσιακή φωτογραφία που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel η Ανδρομέδα μπορεί να λογίζει τον... εαυτό της ως τον γαλαξιακό Αρχοντα των Δακτυλιδιών.

Διώνη

Διώνη
Γιατί η μισή πλευρά της Διώνης έχει περισσότερους κρατήρες από ό,τι η άλλη; Ξεκινήστε με το γεγονός ότι το φεγγάρι του Κρόνου, Διώνη έχει τη μια πλευρά να κοιτάει πάντα τον Κρόνο, και την άλλη πλευρά να είναι στραμμένη μακριά. Αυτό είναι παρόμοιο με τη Σελήνη της Γης.

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Μια Κοντινή Σουπερνόβα στον Γαλαξία Whirlpool

Μια Κοντινή Σουπερνόβα στον Γαλαξία Whirlpool
Μία από τις φωτεινότερες σουπερνόβα των τελευταίων χρόνων καταγράφηκε στον κοντινό γαλαξία Whirlpool (Μ51). Παραδόξως, μια φαινομενικά παρόμοια σουπερνόβα καταγράφηκε στον Μ51 το 2005, ύστερα από έναν άλλο που συνέβη το 1994.

Eνδείξεις για ηλιακό σύστημα στη γειτονιά μας

Πιθανή ύπαρξη πλανητών στο κοντινό αστρικό σμήνος των Υάδων

Η παρουσία ύλης από αστεροειδείς σε άστρα υποδεικνύει και την παρουσία πλανητών γύρω από αυτά

Λος Αντζελες 
Το αστρικό σμήνος των Υάδων είναι το κοντινότερο αστρικό σμήνος στη Γη. Το σμήνος που βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου πήρε το όνομα του από τις Υάδες, τις αδελφές των Νυμφών, οι οποίες σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν αυτές που έφερναν τη βροχή. 

Καρτ ποστάλ με τους δορυφόρους του Κρόνου


Το Cassini φωτογραφίζει τους δορυφόρους του Κρόνου
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών το διαστημικό σκάφος της NASA, Cassini, πραγματοποίησε κοντινές πτήσεις σε δορυφόρους του Κρόνου, παίρνοντας μοναδικές φωτογραφίες από τον Εγκέλαδο, τη Ρέα, τη Διώνη και τον Ιανό.
Το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, η Ρέα, μπροστά από τους δακτυλίους του. Φαίνεται επίσης θολά ο Επιμηθέας ή ο Ιανός (29 Μαρτίου 2012)

Μήπως η Αφροδίτη αλλάζει ταχύτητα;Ο πλανήτης Αφροδίτη σε κίνηση

Μήπως η Αφροδίτη αλλάζει ταχύτητα;

18 Φεβρουαρίου 2012
Το διαστημόπλοιο της ESA Venus Express ανακάλυψε πως ο καλυμμένος από πυκνά σύννεφα γειτονικός μας πλανήτης περιστρέφεται με μια ταχύτητα ελαφρώς μικρότερη από εκείνη που είχε υπολογισθεί παλαιότερα. Έχοντας τη δυνατότητα να διαπεράσει την πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, ανακάλυψε ότι κάποια χαρακτηριστικά της επιφάνειας της δε βρίσκονταν ακριβώς εκεί όπου θα έπρεπε.

Η Μαύρη Τρύπα στο Γαλαξία μας


Η Μαύρη Τρύπα στο Γαλαξία μας
Στο κέντρο του Γαλαξία μας, μόλις 27.000 έτη φωτός μακριά, βρίσκεται μια μαύρη τρύπα με 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου.

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα... 28 Ιανουαρίου

1986: Το «Τσάλεντζερ» εκρήγνυται 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του

Το διαστημικό λεωφορείο Challenger κατά την έκρηξη

30 χρόνια από την ανίχνευση του μποζονίου W


Πριν από 30 χρόνια, οι φυσικοί του CERN ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του μποζονίου W

Στις 25 Ιανουαρίου 1983 το CERN ανακοίνωσε την ανακάλυψη του μποζονίου W. Από αριστερά προς τα δεξιά: Carlo Rubbia, Simon van der Meer, Herwig Schopper, Erwin Gabathuler, Pierre Darriulat
Στις 25 Ιανουαρίου 1983 το CERN ανακοίνωσε την ανακάλυψη του μποζονίου W. Από αριστερά προς τα δεξιά: Carlo Rubbia, Simon van der Meer, Herwig Schopper, Erwin Gabathuler, Pierre Darriulat

Πλανητικό Νεφέλωμα PK 164 +31.1


Πλανητικό Νεφέλωμα PK 164 +31.1
Έτσι θα γίνει ο Ήλιος μας στο τέλος της ζωής του; Πολύ πιθανόν. Η φούσκα του επεκτατικού αερίου που απεικονίζεται ανωτέρω είναι το πλανητικό νεφέλωμα PK 164 31.1

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Τα ταξίδια του Voyager


Οι πιο εντυπωσιακές εικόνες από τον ταξιδευτή του διαστήματος

Εδώ και 35 χρόνια, το αμερικανικό μη επανδρωμένο ερευνητικό διαστημόπλοιο Voyager εξερευνά το ηλιακό σύστημα και αποκαλύπτει πολλά μυστικά του.

Η Κόκκινη Αράχνη

Η Κόκκινη Αράχνη
Ω τι ωραίο μπερδεμένο ιστό μπορεί να υφάνει ένα πλανητικό νεφέλωμα. Το Πλανητικό Νεφέλωμα Κόκκινη Αράχνη δείχνει την πολύπλοκη δομή που μπορεί να προκύψει όταν ένα κανονικό αστέρι εκτινάξει τα εξωτερικά του αέρια και να γίνει ένα αστέρι λευκός νάνος.

Φεισμπουκ

Τουιτερ