Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Με άρωμα… Όσκαρ τα πρώτα βραβεία Θεμελιώδους Φυσικής

physicsΣτις 20 Μαρτίου απονεμήθηκαν στη Γενεύη τα πρώτα βραβεία Θεμελιώδους Φυσικής, σε μια λαμπρή τελετή που παρουσίασε ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν. Τα βραβεία θεσπίστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι από το Ρώσο επιχειρηματία του διαδικτύου και πρώην θεωρητικό φυσικό Γιούρι Μίλνερ.

Εντυπωσιακά στιγμιότυπα του κομήτη Pan-STARRS


Μια από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του κομήτη Pan-STARRS, με φόντο το βόρειο Σέλας:
panstarrs1
Tommy Eliassen: 19 Μαρτίου 2013, Νορβηγία

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Κάνοντας το Αόρατο Ορατό


Αυτό το βίντεο είναι ένας φόρος τιμής για το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, καθώς και τον Δρ Don Pettit, αστροναύτη της NASA και Αστροφωτογράφο του ISS.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Ο ερχομός της άνοιξης από το Διάστημα

Δορυφόρος απαθανάτισε την έλευση της ισημερίας στη Γη

Στην εικόνα, το ηλιακό φως φτάνει ταυτόχρονα στο βόρειο και το νότιο πόλο. Ο Ήλιος έχει τοποθετηθεί στην εικόνα εκ των υστέρων. Στο βίντεο της NASA, ισημερίες και ηλιοστάσια όπως φαίνονται από το Διάστημα (Φωτογραφία: NOAA )

Ουάσινγκτον 
Στις 13.02 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 20 Μαρτίου, οι ακτίνες του Ήλιου έπεσαν κάθετα στον ισημερινό της Γης για πρώτη φορά φέτος.

Το βραβείο Abel 2013 στον Pierre Deligneabel
Στον Βέλγο μαθηματικό Pierre Deligne το «Νόμπελ των μαθηματικών»
Στον Βέλγο μαθηματικό Pierre Deligne θα απονεμηθεί στις 21 Μαΐου στο Όσλο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το φετινό βραβείο Abel, γνωστό και ως «το Νόμπελ των μαθηματικών».

Νέα κοσμολογικά δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck


Ο πιο λεπτομερής χάρτης της μικροκυματικής ακτινοβολίας του σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ
planckΤο διαστημικό τηλεσκόπιο Planck της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) σχεδιάστηκε για την μελέτη των ανισοτροπιών της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου. Πήρε το όνομά του από τον μεγάλο φυσικό Max Planck (1858–1947), που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής το 1918.

Αρειανή «πούδρα» από... νερό


Νέο σημαντικό εύρημα από το Curiosity
Αρειανή «πούδρα» από... νερό
                                      Η λευκή σκόνη στο πέτρωμα σχηματίστηκε με την παρουσία νερού

Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Ενα ακόμη εύρημα από το Curiosity προστίθεται στον κατάλογο εκείνων που υποδεικνύουν την ύπαρξη νερού στο παρελθόν στον Άρη.

Tα μωρά του Γαλαξία


Το Herschel φωτογράφισε τα άστρα-βρέφη
Tα μωρά του Γαλαξία
                              Μέσα στους κύκλους βρίσκονται τέσσερα νεογέννητα άστρα του Γαλαξία

Παρίσι 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel εντόπισε και φωτογράφισε 15 άστρα στον γαλαξία μας τα οποία βρίσκονται σε βρεφική ηλικία. Τα συγκεκριμένα άστρα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα νεαρότερα άστρα του Γαλαξία για τα οποία έχουμε στη διάθεση μας οπτικό υλικό.

Το Εσωτερικό του Άρη

Το Εσωτερικό του Άρη
Καλλιτεχνική απόδοση του σχηματισμού βραχωδών σωμάτων στο ηλιακό σύστημα – πώς διαμορφώνονται και διαφοροποιούνται και εξελίσσονται σε γήινους πλανήτες.

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Βγήκε από το ηλιακό σύστημα το Voyager 1 της NASA


Οι αστρονόμοι κατέγραψαν αλλαγές στα επίπεδα ακτινοβολίας

Αστρονόμοι της NASA ανακοίνωσαν σήμερα ότι το διαστημικό σκάφος Voyager 1 έγινε το πρώτο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο αντικείμενο που εξέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα μετά από δεκαετίες ταξιδιού στο διαστημικό χώρο.

Νέα δυσλειτουργία ρίχνει το Curiosity ξανά σε νάρκη


Εμφάνισε πρόβλημα στη διάρκεια διαγνωστικού ελέγχου
Νέα δυσλειτουργία ρίχνει το Curiosity ξανά σε νάρκη
Πολλά από τα επιστημονικά όργανα του Curiosity βρίσκονται στο περιστεφόμενο άκρο ενός ρομποτικού βραχίονα. Credit: (NASA/JPL)

Ακρωτήριο Κανάβεραλ 
Λίγο αφότου μετέδωσε τα αποτελέσματα της πρώτης χημικής ανάλυσης στα πετρώματα του Άρη, το Curiosity εμφάνισε πρόβλημα στη διάρκεια διαγνωστικού ελέγχου και αναγκάστηκε να τεθεί για δεύτερη φορά σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας.

Τα Χρώματα του Εσώτερου Πλανήτη

Τα Χρώματα του Εσώτερου Πλανήτη
Αυτή η πολύχρωμη θέα του Ερμή παράχθηκε με τη χρήση εικόνων από την εκστρατεία απεικόνισης του πλανήτη κατά την πρωταρχική αποστολή του MESSENGER.

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Η πιο λαμπρή «ηχώ» στον Γαλαξία

Εκπληκτικό φαινόμενο από την έκρηξη του άστρου V838 Monocerotis

Δείτε ένα βίντεο για την έκρηξη του V838 Monocerotis και την «ηχώ» του

Χιούστον 
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά εικόνων από ένα σπάνιο όσο και εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο που έλαβε χώρα πριν από 11 χρόνια στον γαλαξία μας και εξελίσσεται από τότε μέχρι και σήμερα.

NASA: Τα απομεινάρια ενός σούπερ-νόβα


Μία εντυπωσιακή απεικόνιση ενός σούπερ νόβα, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Χάρτης αποκαλύπτει τις «πληγές» της σελήνης


Κατεστραμμένος είναι ο φλοιός του δορυφόρου από συγκρούσεις αστεροειδών

Βομβαρδισμένο τοπίο με την κυριολεκτική έννοια είναι η επιφάνεια της σελήνης, όπως αποκάλυψε χάρτης βαρύτητας του δορυφόρου ο οποίος δημιουργήθηκε από δεδομένα της αποστολής Grail.

Ήσυχο Διάλειμμα στο Ηλιακό Μέγιστο

Ήσυχο Διάλειμμα στο Ηλιακό Μέγιστο
Κάτι απροσδόκητο συμβαίνει με τον Ήλιο. Το 2013 έπρεπε να είναι το έτος του “ηλιακού μέγιστου”, η κορυφή του 11-ετή κύκλου των ηλιακών κηλίδων.

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Το πρώτο μόριο ύλης-αντιύλης

Το πρώτο μόριο ύλης – αντιύλης που δημιουργήθηκε ποτέ, ισχυρίζονται πως έχουν κατασκευάσει φυσικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το επονομαζόμενο “dipositronium”, αποτελείται από δύο ηλεκτρόνια και δύο ποζιτρόνια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με τον ίδιο περίπου τρόπο με το μοριακό υδρογόνο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τεχνική τους θα μπορούσε να βελτιωθεί, με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου ύλης – αντιύλης συμπυκνώματος Bose Einstein και τελικά την κατασκευή του λέιζερ ακτινών γάμμα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη αντικειμένων τόσο μικρά όσο ο ατομικός πυρήνας.Το καθιερωμένο μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής δηλώνει πως κάθε σωματίδιο έχει ένα ισοδύναμο σωματίδιο αντιύλης – το ηλεκτρόνια για παράδειγμα συνδυάζεται με το θετικά φορτισμένο ποζιτρόνιο.

Οδηγώντας στη Σελήνη


Πως θα ήταν αν οδηγούσατε στη Σελήνη; Δεν χρειάζεται να μαντέψετε – κάποιοι άνθρωποι το έχουν πραγματοποιήσει.

Η Αποστολή 34 λέει αντίο και αποσυνδέεται


Πόσο μεγάλος φαίνεται ο Ήλιος από τον Πλούτωνα;


(νεώτερη ενημέρωση 17 Μαρτίου 2013) 
Πλούτωνας είναι ένας πλανήτης-νάνος του ηλιακού μας συστήματος που διαθέτειπέντε δορυφόρους.
Πριν υποβιβαστεί από την κατηγορία των πλανητών λέγαμε ότι πρόκειται για τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.
Η μέση απόσταση του Πλούτωνα από τον Ήλιο είναι περίπου 40 αστρονομικές μονάδες ή 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και η περιφορά του γύρω απ’ αυτόν ολοκληρώνεται σε 248 γήινα χρόνια (και κάτι μήνες).
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την υποκειμενική αντίληψη του καλλιτέχνη (λανθασμένη) όσον αφορά το μέγεθος του Ήλιου από τον Πλούτωνα.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Πλούτωνα και του δορυφόρου του Χάροντα. Στο βάθος φαίνεται ο Ήλιος – πάρα πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι την πραγματικότητα.

Η σχετική αφθονία των στοιχείων στη Γη


Ένας διαφορετικός περιοδικός πίνακας
ABUNDANCES
Κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση
Αυτός περιοδικός πίνακας δημιουργήθηκε από τον καθηγητή

Ταξίδι στον Δία


Ο δρ Σταμάτης Κριμιζής μάς μιλάει για την έξοδο των «Voyager» στον Γαλαξία και για τη μελλοντική κατάδυση στους ωκεανούς που φιλοξενούν τα φεγγάρια του Δία
Ταξίδι στον Δία
Το «JUICE» αναμένεται να πραγματοποιήσει μετρήσεις στα παγωμένα φεγγάρια του Δία Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδη, του οποίου προβλέπεται να γίνει τεχνητός δορυφόρος

Αποτελεί έναν από τους πλέον διακεκριμένους διαστημικούς επιστήμονες στον κόσμο.

Φεισμπουκ

Τουιτερ