Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Bίντεο: η τροχιά του κομήτη ISON


he Ultraviolet/Optical Telescope aboard NASA's Swift imaged comet ISON (center) on Jan. 30, when it was located about 3.3 degrees from the bright star Castor in the constellation Gemini
O κομήτης ISON (στο κέντρο) όπως τον “είδε” το διαστημικό τηλεσκόπιο της ΝASA Swift στις 30 Ιανουαρίου 2013
Ο κομήτης C/2012 S1 ISON ανακαλύφθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου από το κατοπτρικό τηλεσκόπιο 15,7 ιντσών του ISON (International Scientific Optical Network) στη Ρωσία.

Τα «σφαιρικά καθάρματα» της αστρονομίας


Στον επιστημονικό χώρο τα πράγματα δεν είναι πάντα ιδανικά, όπως νομίζουμε ότι είναι ή θα θέλαμε να είναι. Πολλές φορές ο άκρατος ανταγωνισμός οδηγεί σε μικρότητες και πισώπλατα χτυπήματα μεταξύ των επιστημόνων. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία σχετικά με τον ελβετό αστρονόμο Φριτς Τσβίκι (Fritz Zwicky) που ακολουθεί….
Στη δεκαετία του 1930 ο Τσβίκι (φωτογραφία αριστερά) εργαζόταν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και παρατήρησε ότι οι γαλαξίες του γαλαξιακού σμήνους της Κόμης δεν κινούνταν σύμφωνα με τη νευτώνεια βαρύτητα.

Καζακστάν – Διαστημικός Σταθμός σε χρόνο ρεκόρ


Πτήση «εξπρές» σε χρόνο ρεκόρ καθώς διήρκεσε λιγότερο από έξι ώρες έναντι δύο ημερών που απαιτούνταν μέχρι τώρα πραγματοποίησε σήμερα ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Ο πύραυλος Soyuz που μεταφέρει τα μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού της αποστολής 35. Εκοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν στις 28 Μαρτίου 2013 (space.com)
Η μείωση του χρόνου μετάβασης επιτεύχθηκε χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις οι οποίες επιτρέπουν στο διαστημόπλοιο να πραγματοποιεί, πριν προσδεθεί στο σταθμό, μόνο 4 τροχιές γύρω από τη Γη, αντί των 34 που χρειάζονταν ως τώρα.

Κι όμως γυρίζει... το φεγγάρι!

Γιατί δεν θα δούμε ποτέ την πίσω πλευρά του

Το πολυτραγουδισμένο... dark side of the moon (τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού), δεν θα τη δούμε ποτέ! Το γιατί πάντα η Σελήνη μας δείχνει το ίδιο πρόσωπο της καταφέραμε να το εξηγήσουμε (όχι προσωπικά εμείς, οι αστρονόμοι).

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Γιατί οι επιταχυντές μπορούν να δημιουργήσουν μαύρες τρύπες


Η εικασία του Gerard ‘t Hooft
Υπάρχει ένα πλήθος διαφορετικών σωματιδίων, και νομίζω ότι μπορούμε βάσιμα να πούμε ότι οι φυσικοί δεν κατανοούν πλήρως σε τι έγκεινται οι διαφορές μεταξύ τους. Χωρίς, ωστόσο, να ασχοληθούμε με τα βαθύτερα ερωτήματα, μπορούμε να προσεγγίσουμε εμπειρικά όλα τα σωματίδια που είτε είναι γνωστά από το πείραμα είτε αναμένεται να υπάρχουν για θεωρητικούς λόγους. Ένας τρόπος παρουσίασής τους είναι να τα τοποθετήσουμε πάνω σε έναν άξονα – σαν ένα είδος φάσματος (όχι υπό κλίμακα) στοιχειωδών σωματιδίων. Ο οριζόντιος άξονας στο παρακάτω διάγραμμα αναπαριστά μάζες, με το αριστερό άκρο να αντιστοιχεί στα ελαφρότερα σωματίδια (η μάζα αυξάνεται προς τα δεξιά). Οι κατακόρυφες γραμμές αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα σωματίδια.
Στο αριστερό άκρο βρίσκονται όλα τα γνωστά σωματίδια, η ύπαρξη των οποίων είναι βέβαιη. Δυο από αυτά δεν έχουν μάζα και κινούνται με την ταχύτητα του φωτός: το φωτόνιο και το βαρυτόνιο.

Το πληθωριστικό σύμπαν


Η ιδέα του πληθωρισμού – μια εκθετική διαστολή του σύμπαντος στις πρώτες στιγμές της ύπαρξής του – δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1981, εισάγοντας νέες ιδέες από τη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων στη θεωρητική κοσμολογία.
Πριν από 30 χρόνια, ένα άρθρο στο Physical Review D άλλαξε το τρόπο της επιστημονικής σκέψης σχετικά με την προέλευση του σύμπαντος. Με νέες ιδέες από την φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων το άρθρο έδειχνε για πρώτη φορά ότι το σύμπαν πέρασε από μια φάση πάρα πολύ γρήγορης διαστολής στα πρώτα κλάσματα των δευτερολέπτων της ύπαρξής του.

Η ύπαρξη του τίποτα


nothingΗ έννοια του τίποτα είναι τόσο παλιά όσο και η έννοια του μηδενός. Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την έννοια του τίποτα;

«Φως» στους Δούρειους Ιππους του Δία


Το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE παρατήρησε τη μυστηριώδη ομάδα αστεροειδών
«Φως» στους Δούρειους Ιππους του Δία
                         Το τηλεσκόπιο WISE αποκάλυψε νέα στοιχεία για τους Δούρειους Ιππους του Δία

Λονδίνο 
Είναι γνωστοί ως οι «Δούρειοι Ίπποι του Δία» και πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα αστεροειδών που ακολουθούν την ίδια πορεία γύρω από τον Ήλιο με εκείνη του γίγαντα αερίου του ηλιακού μας συστήματος.

Ενας Δούρειος Ιππος στον Ουρανό


Μυστηριώδης αστεροειδής βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη
Ενας Δούρειος Ιππος στον Ουρανό
Για πρώτη φορά εντοπίζεται κάποιος αστεροειδής να κινείται στην ίδια τροχιά με αυτή του Ουρανού

Βανκούβερ 
Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά. Εντόπισαν έναν μεγάλο αστεροειδή που «μοιράζεται» την ίδια τροχιά με αυτή του Ουρανού.

Πως βλέπει τον Άρη το Curiosity

curiosityΧρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες από την επιφάνεια του Άρη που μας έστειλε το διαστημικό ρόβερ Curiosity, ο φωτογράφος Andrew Bodrov δημιούργησε ένα εντυπωσιακό διαδραστικό πανόραμα των 4 δισεκατομμυρίων pixel.
Δείτε το ΕΔΩ: http://www.360cities.net/image/mars-gigapixel-panorama-curiosity-solar-days-136-149

Γκαλερί με «αντίκες» ο Κρόνος και τα φεγγάρια του


Υπάρχει εκεί πλήθος παμπάλαιων αντικειμένων του ηλιακού συστήματος
Γκαλερί με «αντίκες» ο Κρόνος και τα φεγγάρια του
Στον Κρόνο υπάρχουν αντικείμενα και στοιχεία από τις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος

Ρώμη 
Ομάδα επιστημόνων που μετέχουν στην αποστολή του διαστημικού σκάφους Cassini το οποίο εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του υποστηρίζει ότι εκεί βρίσκεται πλήθος

Εικόνες της Γης από ψηλά


Ο πλανήτης μέσα από τον φακό του Κρις Χάντφιλντ αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Εικόνες της Γης από ψηλά
26 Μαρτίου 2013: «Το αποψινό φινάλε: η Δομή Ρισά (σ.σ. γνωστή και ως Μάτι της Σαχάρας). Ένα γιγαντιαίο μάτι που κοιτάζει επάνω από τη Γη» – Chris Hadfield

Αθήνα 
Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Κρις Χάντφιλντ, ο καναδός αστροναύτης-σούπερσταρ που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έχει μαγέψει χιλιάδες γήινους αποκαλύπτοντας με πρωτοφανή λεπτομέρεια την ομορφιά του πλανήτη τους από ψηλά.

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Τοπία στον Άρη


Τοπία στον Άρη
Αυτή η εικόνα λήφθηκε από το High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) που βρίσκεται επάνω στο σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter.

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

H Σελήνη και ο Δίας ανάμεσα στα κλαδιά ενός δέντρου


Ο Δίας είναι ένα από λαμπρότερα αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό και μπορεί κανείς εύκολα να τον εντοπίσει με ένα τηλεσκόπιο. Η εντυπωσιακή φωτογραφία της Σελήνης και του Δία μέσα από τα κλαδιά ενός δένδρου λήφθηκε στις 17 Μαρτίου κοντά στη Ρενς,στην περιοχή της Καμπανίας-Αρδεννών, περίπου 129 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά από το Παρίσι.
http://vegastarcarpentierartstronomy.com/
Κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση (vegastarcarpentierartstronomy)

Ένα Αναγεννημένο Πλανητικό Νεφέλωμα

Ένα Αναγεννημένο Πλανητικό Νεφέλωμα
Αυτές οι εικόνες του πλανητικού νεφελώματος Abell 30 δείχνουν μία από τις σαφέστερες απόψεις που έχουν αποκτηθεί από μια ειδική φάση της εξέλιξης για αυτά τα αντικείμενα.

Ανακαλύφθηκε νέο είδος μίνι έκρηξης σουπερνόβα


Έρχεται να προστεθεί στα δύο που είναι ήδη γνωστά.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα τρίτο είδος σχετικά πιο αδύναμης έκρηξης υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα), που έρχεται να προστεθεί στα δύο που είναι ήδη γνωστά κι έχουν μεγαλύτερη ισχύ.

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Ενας πλανήτης με δύο Ηλιους;


Εντοπίστηκε μυστηριώδες σώμα σε δυαδικό αστρικό σύστημα
Ενας πλανήτης με δύο Ηλιους;
Είναι πιθανό να έχουμε στη διάθεση μας την πρώτη απευθείας εικόνα ενός πλανήτη με δύο Ηλιους

Γκρενόμπλ 
Γάλλοι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VLT που βρίσκεται στη Χιλή κατέγραψαν μια άκρως ενδιαφέρουσα εικόνα.

Δραπετεύοντας από πεδίο βαρύτητας με επιτόπιο άλμα !


μικρος_πρίγκηπαςΣε μια συζήτηση σχετικά με την αποστολή αστροναυτών σε αστεροειδείς δημιουργήθηκε το εξής ερώτημα: Ποιο είναι το όριο στο μέγεθος ενός αστεροειδούς πέραν του οποίου, ένας αστροναύτης που βρίσκεται πάνω σ’ αυτόν μπορεί με ένα επιτόπιο άλμα (κατακόρυφα προς τα πάνω) να διαφύγει, από το πεδίο βαρύτητας του αστεροειδούς.

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Βαρυτικός Χάρτης της Σελήνης


Βαρυτικός Χάρτης της Σελήνης
Αυτή η εικόνα δείχνει τις διακυμάνσεις του σεληνιακού βαρυτικού πεδίου, όπως μετρήθηκε από τον δορυφόρο Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) της NASA κατά τη διάρκεια της πρωτεύων αποστολής χαρτογράφησης από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2012.

Φεισμπουκ

Τουιτερ