Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Στίβεν Χόκινγκ: Δεν θα επιβιώσουμε τα επόμενα 1.000 χρόνια


… αν δεν φύγουμε προς το διάστημα

HAWKING
Στον δρόμο που χάραξε ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι και ο Στίβεν Χόκινγκ
Ο Konstantin Tsiolkovsky (1857 – 1935) στις αρχές του εικοστού αιώνα οραματίστηκε την μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου στο διάστημα με τον εποικισμό άλλων πλανητών του Ηλιακού συστήματος

Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη την Κυριακή - Έφυγε σήμερα από τον Ήλιο [εικόνες]


Μία εντυπωσιακή ηλιακή καταιγίδα έρχεται σήμερα από την επιφάνεια γιγάντιου άστρου προς τη Γη και οι επιστήμονες προβλέπουν να είναι ορατή στην ατμόσφαιρα την Κυριακή στις 14 Απριλίου.

Πώς ακουγόταν η γέννηση του σύμπαντος


Επιστήμονας εξομοιώνει τους ήχους της Μεγάλης Έκρηξης

Ένας φυσικός από το πανεπιστήμιου της Washington στο Seattle, μας παρουσιάζει τον ήχο που συνόδευε τη γέννηση του σύμπαντος, 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Διαστημικά ταξίδια με ηλιακή… βενζίνη


Επαναστατική τεχνολογία κίνησης διαστημοπλοίων
Διαστημικά ταξίδια με ηλιακή… βενζίνη
                                Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός σκάφους που κινείται με την τεχνολογία SEP

Χιούστον 
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα ενός διαστημικού σκάφους που κινείται με ηλιακή ενέργεια και πιο συγκεκριμένα με το Ηλιακό Ηλεκτρικό Σύστημα Πρόωσης (SEP), μια επαναστατική τεχνολογία στην οποία ποντάρει η NASA για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης.

Λαμπερές Μαύρες Τρύπες


Λαμπερές Μαύρες Τρύπες
Αυτή η νέα θέα του σπειροειδούς γαλαξία IC 342, επίσης γνωστός ως Caldwell 5, περιλαμβάνει δεδομένα από το τηλεσκόπιο NuStar της NASA.

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Οι «μουσώνες» του Κρόνου


Οι βροχές φορτισμένων σωματιδίων νερού είναι πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι πιστεύαμε
Οι «μουσώνες» του Κρόνου
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πώς τα σωματίδια νερού πέφτουν στην ατμόσφαιρα του Κρόνου προκαλώντας μεταβολές στην φωτεινότητα της ατμόσφαιρας. Credit: NASA/JPL/SSI/University of Leicester

Λέστερ 
Νέα έρευνα που χρηματοδότησε η NASA και εκπόνησε το βρετανικόΠανεπιστήμιο του Λέστερ επιβεβαιώνει την ύπαρξη βροχοπτώσεων στον πλανήτη Κρόνο και δείχνει ότι επηρεάζουν σημαντικά τη σύνθεση και τη θερμοκρασία της ανώτερης ατμόσφαιράς του.

Ο «πατέρας» της σύγχρονης επιστήμης Γαλιλαίος

Ο πρωτεργάτης της Επιστημονικής Επανάστασης και το... «κι όμως, κινείται»!


Τα χρόνια της Επιστημονικής Επανάστασης ήταν μια δύσκολη περίοδος ευρωπαϊκής «κυοφορίας»: το παλιό έπρεπε να πεθάνει για να γεννηθεί το καινούριο. 

Κανείς ίσως δεν «εκτέλεσε» γρηγορότερα το παλιό από το κορυφαίο επιστημονικό πνεύμα του Γαλιλαίου Γαλιλέι, φέρνοντας τη θεοκρατική Ευρώπη ενώπιον της πραγματικότητας: η Γη δεν είναι το κέντρο του κόσμου και ναι, ο Αριστοτέλης είχε άδικο. 

Νέος κυνηγός εξωπλανητών θα εκτοξευτεί το 2017Το TESS θα μπορούσε να ανακαλύψει χίλιους νέους εξωπλανήτες τα πρώτα δύο χρόνια (Πηγή: MIT Kavli Institute for Astrophysics and Space Research)
Το TESS θα μπορούσε να ανακαλύψει χίλιους νέους εξωπλανήτες τα πρώτα δύο χρόνια (Πηγή: MIT Kavli Institute for Astrophysics and Space Research)  

Ουάσινγκτον
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του διαδόχου του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler που έχει ως αποστολή την ανακάλυψη πλανητών σε κοντινές περιοχές του Διαστήματος έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Ένα άστρο νετρονίων στην καρδιά του Ήλιου….


…η λανθασμένη υπόθεση Λαντάου
…Τα γεγονότα συνέβησαν στη Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1930, στο απόγειο της σταλινικής τρομοκρατίας. Μέσα σε λίγα χρόνια, περισσότερα από επτά εκατομμύρια άτομα συνελήφθησαν και τρία περίπου εκατομμύρια εκτελέστηκαν.

NASA: τέλος οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη


Αποστολές στον Άρη και σε αστεροειδείς θα μονοπωλήσουν τις προσπάθειες της NASA τα επόμενα χρόνια
apollo17_13
Με την αποστολή Απόλλων 17, πριν από 40 χρόνια, ο άνθρωπος έκανε τα τελευταία βήματά του στη Σελήνη.
Σαράντα χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι, η NASA ανακοίνωσε και επίσημα ότι δεν πρόκειται να προγραμματίσει άλλες αποστολές στη Σελήνη στο μέλλον.

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας εν δράσει! [animation video]


Έχουν περάσει λιγότερο από 100 χρόνια, από όταν ο εκκεντρικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε την εργασία του γνωστή σήμερα ως Γενική θεωρία της Σχετικότητας.

H ατμόσφαιρα του Αρη τον... εγκατέλειψε


Μόλις το 10% έχει απομείνει στον Κόκκινο Πλανήτη
H ατμόσφαιρα του Αρη τον... εγκατέλειψε
                                                Η ατμόσφαιρα του Αρη διέρρευσε στο Διάστημα

Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Αρη έστειλε το Curiosity.

Ορκο σιωπής πήρε ο Ηλιος;


Συνεχίζεται η παρατεταμένη απουσία δραστηριότητας του άστρου
Ορκο σιωπής πήρε ο Ηλιος;
Η νέα εικόνα του Ηλιου που έστειλε το τηλεσκόπιο SDO και δείχνει τον Ηλιο σε... υφεσιακή κατάσταση

Χιούστον, Τέξας 
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή εικόνα του Ηλιου την οποία κατέγραψε την Τρίτη το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά το μητρικό μας άστρο.

Αστροναύτες Εξερευνούν το Φεγγάρι του Δία, Ευρώπη


Αστροναύτες Εξερευνούν το Φεγγάρι του Δία, Ευρώπη
Μια ομάδα αστροναυτών κατευθύνεται προς το παγωμένο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη, για αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

To διαστημικό υπερόπλο


telescope 468Να επανεξετάσουν τις θέσεις που είχαν στηρίξει ενάμισι χρόνο πριν, μέχρι την τοποθέτηση σε τροχιά του διαστημικού παρατηρητηρίου, καλούνται τώρα οι επιστήμονες. Το «Radioastron», ήρθε, είδε και χτύπησε, είπε παραφράζοντας τον Ιούλιο Καίσαρα, ο επικεφαλής ενός από τα πρώτα επιστημονικά προγράμματα, Γιούρι Κοβαλιόφ.

Ο ορφανός πλανήτης Άρης!


Οδεύοντας ολοταχώς για την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου αποστολής στον Άρη, το Curiosity, ανάμεσα σε όλα τα άλλα μας αποκαλύπτει το “λυπηρό” παρελθόν του Άρη.

Σχέδιο της NASA για ρυμούλκηση αστεροειδή !


An artist’s illustration of an asteroid retrieval spacecraft capturing a 7-meter-wide, 500-ton asteroid.
Καλλιτεχνική άποψη της “σύλληψης”  ενός αστεροειδούς με διάμετρο 7 μέτρων και μάζας 500 τόνων
Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση θα λάβει η NASA για το φιλόδοξο πρόγραμμα ρυμούλκησης ενός αστεροειδούς σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για ερευνητικούς και εξερευνητικούς σκοπούς, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον.

Ανιχνεύοντας τοπολογικές ατέλειες στο σύμπαν …


… καθώς η Γη διέρχεται από αυτές

Το δοκιμαστικό δίκτυο που έχουν εγκαταστήσει οι ερευνητές, αποτελείται από δύο αισθητήρες  - που ονομάζονται οπτικά μαγνητόμετρα – έναν στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έναν στην Κρακοβία
Αστροφυσικοί κατασκευάζουν ένα μαγνητικό ανιχνευτή παγκόσμιας κλίμακας, ο οποίος εντοπίζει τοπολογικές ατέλειες στη δομή του Σύμπαντος

Νέα στοιχεία για την πρώτη εμφάνιση ζωής στη Γη


Η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και βασίστηκε σε ερευνητικές τεχνικές οι οποίες αναπτύχθηκαν σε βάθος 17 ετών
water_asteroid
Θραύσματα κομητών και μετεωριτών μας έχουν παράσχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την άφιξη των αμινοξέων στη Γη. Τα θραύσματα αυτά είναι παλαιότερα από τη Γη και είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά των 10 προβιοτικών αμινοξέων, τα οποία προήλθαν από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.
Δομικός βιολόγος του Πανεπιστημίου Φλόριντα Στέιτ ανακοίνωσε ανακαλύψεις που μπορούν να οδηγήσουν την επιστημονική κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσουν πώς ακριβώς εμφανίστηκε ζωή στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Τέσσερις Δεκαετίες του Θαρραλέου Pioneer 11


Pioneer 11
Πριν από σαράντα χρόνια, στις 5 Απριλίου 1973, ένα μικρό, φιλόδοξο διαστημικό σκάφος ξεκίνησε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με κατεύθυνση προς το τρίτο πιο φωτεινό σημείο στον νυχτερινό ουρανό.

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Αποστολή «Planck»: τρίζουν τα θεμέλια της κοσμολογίας;


Οι μετρήσεις ακριβείας του διαστημοπλοίου «Planck» επιβεβαιώνουν την ασυμφωνία των δεδομένων με το καθιερωμένο πρότυπο δείχνοντας ότι το Σύμπαν δεν είναι ούτε ομογενές ούτε ισότροπο
Planck satellite : enhanced anomalies
Στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού (πάνω από τη λευκή γραμμή) φαίνεται να επικρατούν χαμηλότερες θερμο-κρασίες (μπλε χρώμα) απ’ ό,τι στο νότιο (κόκκινο χρώμα). Δεξιά κάτω, διακρίνεται η ψυχρή (μπλε) κηλίδα
Χάρης Βάρβογλης – tovima.gr
Το διαστημόπλοιο «Planck» εκτοξεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος με σκοπό την όσο το δυνατόν λεπτομερέστερη καταγραφή της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου, η οποία αποτελεί τον απόηχο της Μεγάλης Εκρηξης κατά την οποία σχηματίστηκε το Σύμπαν που παρατηρούμε γύρω μας.

Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Ο αστεροειδής που έκαψε τη Γη …


… πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια

asteroid_chicxulub
Ο αστεροειδής που προσέκρουσε στη Γη προκάλεσε φωτιές σε όλο τον πλανήτη και η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα έφθασε τους 1.400 βαθμούς Κελσίου
Φωτιές σε κάθε γωνιά της Γης, που κατέκαψαν σχεδόν κάθε δέντρο και αφάνισαν το 80% της ζωής, φαίνεται να προκάλεσε η πτώση του μεγάλου αστεροειδούς πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Όταν ευθυγραμμίζονται Γη – Ήλιος – Άρης


… διακόπτεται η επικοινωνία με τα διαστημικά σκάφη που εξερευνούν τον Άρη

conjunctionΗ Γη, ο Ήλιος και ο Άρης βρίσκονται σχεδόν στην ίδια ευθεία από τις 4 Απριλίου. Το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαΐου, περίπου.

Φεισμπουκ

Τουιτερ