Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Απολαμβάνοντας τις βόλτες των πλανητών

Conjunction_20122
Αυτές τις μέρες κάτι σπάνιο και όμορφο συμβαίνει στον ουρανό μας. Η Αφροδίτη, ο Δίας και ο Ερμής, έχουν πλησιάσει πολύ κοντά μεταξύ τους. Ρίξε μια ματιά στο νυχτερινό ουρανό και αναζήτησέ τους προς τα βόρεια-βορειοδυτικά. Είναι από τις φορές που δε θα χρειαστείς κανένα τηλεσκόπιο ή άλλο ιδιαίτερο βοήθημα.

Ριγέ υδρόγειος


Ο αστροναύτης Don Pettit έκανε μια σειρά από νυχτερινές λήψεις, χρησιμοποιώντας έκθεση 30 δευτερολέπτων, και συνέθεσε με τη βοήθεια υπολογιστή αυτή την ενιαία φωτογραφία δεκαπεντάλεπτης έκθεσης.

Η κοσμική ακτινοβολία «απομακρύνει» τον Αρη

Η έκθεση του ανθρώπου είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε για μια επανδρωμένη αποστολή

Η κοσμική ακτινοβολία δεν μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στον Αρη. Δείτε ένα βίντεο που εξηγεί το γιατί...

Λονδίνο 
Προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα οι μετρήσεις του Curiosity για την έκθεση του ανθρώπου στην άκρως βλαβερή κοσμική ακτινοβολία.

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Aστεροειδής και το φεγγάρι που περνούν από τη Γη σε ζωντανή μετάδοσηΤο «φεγγάρι» του αστεροειδή διακρίνεται ως λευκή κουκίδα. Το βίντεο συνοψίζει παρατηρήσεις δύο ωρών στις 30 Μαΐου. Για τη ζωντανή μετάδοση δείτε πιο κάτω σε αυτή τη σελίδα (Εικόνα, βίντεο: NASA/JPL)

Πασαντίνα, Καλιφόρνια
Ένας διαστημικός βράχος περίπου εννέα φορές μεγαλύτερος από το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth II, o οποίος μάλιστα διαπιστώθηκε ότι διαθέτει το δικό του φεγγάρι, θα περάσει σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη στις 23.59 το βράδυ της Παρασκευής.

Ξενάγηση: Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Κοίτα, αυτό που περιγράφει το παρακάτω βίντεο είναι μοναδικό, από επιστημονικής πλευράς κορυφώνει την τεχνολογική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Βαρύτητα στο (κοντινό) διάστημα υπάρχει.

Στον επανδρωμένο δορυφόρο υπάρχει βαρύτητα, ναι κανονική, όπως και στη γη με μικρές αποκλίσεις.  Λογικό, η απόσταση του δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να βγει εκτός πεδίου βαρύτητας, συμβαίνει κάτι διαφορετικό και εντελώς εξηγήσιμο φυσικά:Πύρινη μπάλα: Ήλιος

Σταματάς από όλα, βάζεις πλήρη οθόνη (+HD), μουσική, χάνεσαι: υπερθέαμα. 


Μήπως οι μαύρες τρύπες είναι απλώς ένα… τούνελ;

Νέα θεωρία αναφέρει ότι αποτελούν σημεία εξόδου στο Διάστημα
Μήπως οι μαύρες τρύπες είναι απλώς ένα… τούνελ;
                             Ισως οι μαύρες τρύπες είναι απλά τούνελ που μας οδηγούν σε άλλους κόσμους

Πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς για τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στο Διάστημα.

Ενα βότσαλο στον…Αρη

Επιβεβαιώνεται η παρουσία νερού στην επιφάνεια του πλανήτη
Ενα βότσαλο στον…Αρη
                                 Ενα ρυάκι δημιούργησε τα βότσαλα που εντόπισε στον Αρη το Curiosity

Κοπεγχάγη 
Είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό εύρημα του Curiosity στους εννέα μήνες που βρίσκεται στον Αρη. Μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί ισχυρές ενδείξεις της παρουσίας νερού στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Οι αστροναύτες προς τον Άρη κινδυνεύουν από την ακτινοβολία

Απογοητευτικά τα νέα για όποιον ενδιαφέρεται να δραπετεύσει από τη Γη προς τον Άρη [και να επιστρέψει όταν τα πράγματα καλυτερέψουν στη Γη]:
το πήγαινε – έλα στον Κόκκινο Πλανήτη θα τον εκθέσει σε μια δόση ακτινοβολίας που ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα του ασφαλούς ορίου ακτινοβολίας που μπορεί να δεχθεί ένας αστροναύτης σε όλη του τη ζωή
H ακτινοβολία επηρεάζει τους δορυφόρους στο διάστημα. ESA / SSA
H ακτινοβολία επηρεάζει τους δορυφόρους στο διάστημα. ESA / SSA
Μια νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως η έκθεση στην επικίνδυνη διαστημική ακτινοβολία θα αποτελέσει τον σοβαρότερο κίνδυνο, από ότι είχε εκτιμηθεί ως τώρα, για τους πρωτοπόρους αστροναύτες που θα επιχειρήσουν το πρώτο ταξίδι μετ’ επιστροφής στον Αρη – και σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από την αναπόφευκτη βαρεμάρα του πολύμηνου ταξιδιού.

Υπήρχε τελικά νερό στον Αρη: Το Curiosity εντόπισε νέα στοιχεία που ενισχύουν τη θεωρία


Νέα στοιχεία εντόπισε το διαστημικό όχημα της NASA Curiosity στον κόκκινο πλανήτη, ενισχύοντας τις θεωρίες των επιστημόνων ότι κάποτε έτρεχε νερό στον Αρη.

Πώς Λειτουργούν τα Ρώσικα Διαστημόπλοια Progress (Infographic)

Ρώσικα Διαστημόπλοια Progress
Με το τέλος του προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου, η Αμερική πρέπει να βασίζεται σε άλλα οχήματα για την πρόσβαση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Είναι ενεργή γεωλογικά η Διώνη;

Νέα στοιχεία υποδεικνύουν την ύπαρξη υπόγειου ωκεανού


Δείτε ένα βίντεο για την Διώνη που ίσως κάποτε έκρυβε έναν ωκεανό στο υπέδαφος της

Ρόουντ Αϊλαντ 
Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα νέα στοιχεία που έφθασαν στα χέρια των επιστημόνων από το διαστημικό σκάφος Cassini για τη Διώνη, έναν εκ των δεκάδων δορυφόρων του Κρόνου.

Οι «φαμίλιες» των διαστημικών βράχων

Οι επιστήμονες φτιάχνουν το γενεαλογικό δέντρο των αστεροειδών
Οι «φαμίλιες» των διαστημικών βράχων
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πώς δημιουργούνται οι οικόγενειες των αστεροειδών. Οι συνεχείς συγκρούσεις των αστεροειδών μεταξύ τους δημιουργούν νέους αστεροειδείς και σχηματίζουν μεγαλύτερες και μικρότερες ομάδες, οικογένειες όπως τις ονομάζουν οι επιστήμονες. Credit:NASA/JLP-Caltech

Πασαντίνα, Καλιφόρνιαα 
Με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου WISE επιστήμονες της NASA φτιάχνουν το «γενεαλογικό δέντρο» των αστεροειδών που βρίσκονται στη μεγάλη ζώνη αστεροειδών και κομητών του ηλιακού μας συστήματος.

Η Αφροδίτη δεν ήταν ποτέ δίδυμη αδελφή της Γης

Ο κοσμικός μας γείτονας ήταν καταδικασμένος εκ γενετής λόγω της μικρότερης απόστασής του από τον Ηλιο
Η Αφροδίτη δεν ήταν ποτέ δίδυμη αδελφή της Γης
           Πυκνά, δηλητηριώδη σύννεφα καλύπτουν μόνιμα την επιφάνεια της Αφροδίτης (Φωτογραφία: NASA)

Τόκιο 
Η Αφροδίτη έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη και κινείται σε γειτονική τροχιά -γι΄αυτό και πολλοί πλανητολόγοι πιστεύουν ότι ο εφιαλτικός σήμερα πλανήτης ίσως ήταν φιλόξενος για τη ζωή στο μακρινό παρελθόν.

Σπάνιο και ανεξήγητο περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων ανακάλυψε Ελληνας αστρονόμος


Ενα μοναδικό και ανεξήγητο αστρονομικό φαινόμενο εντόπισε διεθνής αστρονομική ομάδα, με τη συμμετοχή του διακεκριμένου Ελληνα Κώστα Γουργουλιάτου.

Αστεροειδής θα περάσει σε κοντινή απόσταση από τη Γη

O αστεροειδής 1998 QE2 θα μας "επισκεφθεί" την Παρασκευή. Κανένας κίνδυνος σύμφωνα με τη NASA

Ανατολή Ηλίου πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό

Ανατολή Ηλίου πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό
Ο ήλιος ξεπροβάλλει πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό σε αυτή τη πολύχρωμη σκηνή που φωτογραφήθηκε από μέλος της Expedition 35 επάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 5 Μαΐου 2013.

Η Αποστολή 36 έφτασε στον ISS

Αποστολή 36
Οι νεοαφιχθέντες αστροναύτες και τα μέλη της Αποστολής 36 μίλησαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με μέλη των οικογενειών τους και υπαλλήλους που συγκεντρώθηκαν στο Μπαϊκονούρ.

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Εννέα μήνες εξερεύνησης σε... 60 δευτερόλεπτα!

Εντυπωσιακό βίντεο που καταγράφει σε ένα λεπτό τις εργασίες του Curiosity στον Αρη

Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο με τις εργασίες του Curiosity

Μίτσιγκαν 
Ο αμερικανός προγραμματιστής Κάρλ Σάνφορντ συγκέντρωσε οπτικό υλικό που έχει δημοσιεύσει η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της αποστολής Curiosity και δημιούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο.

Nέο πλήρωμα έφτασε στον Διαστημικό Σταθμό

Ένα διεθνές πλήρωμα έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS μετά από πτήση λίγων ωρών
Η εκτόξευση του Soyuz TMA-09M που μετέφερε τα τρία νέα μέλη της αποστολής 36 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση έγινε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν
Η εκτόξευση του Soyuz TMA-09M που μετέφερε τα τρία νέα μέλη της αποστολής 36 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση έγινε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν
Ένα διεθνές πλήρωμα αποτελούμενο από ένα βετεράνο κοσμοναύτη, έναν αρχάριο Ιταλό αστροναύτη και μια αμερικανίδα μητέρα που πραγματοποιεί τη δεύτερη πτήση της στο διάστημα, έφθασε σήμερα το πρωί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έπειτα από μια πτήση «εξπρές», η οποία διήρκεσε λιγότερο από έξι ώρες με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Ο Βράχος Cumberland τρυπήθηκε από το Curiosity

Ο Βράχος Cumberland τρυπήθηκε από το Curiosity
Το rover Curiosity της NASA τρύπησε τον βράχο “Cumberland” κατά την 279η ημέρα του στον Άρη (sol) και συνέλεξε κονιοποιημένο δείγμα του υλικού από το εσωτερικό του βράχου.

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Το Soyuz στην Εξέδρα Εκτόξευσης

Το Soyuz στην Εξέδρα Εκτόξευσης
Το διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-09M μεταφέρεται με τρένο στην εξέδρα εκτόξευσης του Κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ, την Κυριακή 26 Μαΐου 2013.

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Ο Τιτάνας είναι σαν…τηγανίτα

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου είναι επίπεδος
Ο Τιτάνας είναι σαν…τηγανίτα
                                         Με... τηγανίτα λένε οι ειδικοί ότι μοιάζει ο Τιτάνας

Μέριλαντ 
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που στέλνει το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνά τον Κρόνο και τα δεκάδες φεγγάρια του επιστήμονες στις ΗΠΑ έφτιαξαν τον πρώτο τοπογραφικό χάρτη του μεγαλύτερου και πιο σημαντικού εξ αυτών, του Τιτάνα.

Τα μυστικά του μετεωρίτη Νakhla

Eρευνητική ομάδα του ΕΜΠ μελέτησε τη νέα δομή που ανακάλυψε στα θραύσματα του αστρικού σώματος που πριν από έναν αιώνα έπεσε στη Γη και εκτιμάται ότι προέρχεται από τον Αρη, αναζητώντας απαντήσεις για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη
nakla1
Ενα κομμάτι του μετεωρίτη Νάκλα κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Σε αυτό βρέθηκε ο πρώτος δημοσιευμένος σιδηρίτης, καθώς και τα άλλα ορυκτά (αλίτης, ανυδρίτης)
Έναν αιώνα μετά την πτώση του στη Γη, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το μετεωρίτη Νάκλα (Nakhla), καθώς θεωρούν ότι προέρχεται από τον Άρη και μπορεί να δώσει απαντήσεις για την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Φεισμπουκ

Τουιτερ