Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Πως η πανσέληνος επηρεάζει τις μετρήσεις του LHC

(νεώτερη ενημέρωση 7-6-2013)
Έχει πανσέληνο σήμερα; Ρωτήστε τους χειριστές των δεσμών πρωτονίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN!
Αυτή η επίδραση είναι γνωστή από την εποχή του LEP (Large Electron Positron Collider), τον Μεγάλο Επιταχυντή Ηλεκτρονίων Ποζιτρονίων, τον προκάτοχο του LHC.

H γέφυρα Einstein – Rosen

einstein-rosen-bridge
To 1935, o Einstein δημοσίευσε μια εργασία με τον συνεργάτη του Nathan Rosen , στην οποία επιχείρησαν να αποδείξουν ότι οι ιδιομορφίες Schwarzschild δεν υπήρχαν.

Οι μαύρες τρύπες δεν είναι και τόσο μαύρες...

Η τολμηρή θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ, ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, βρήκε επιτέλους την πρώτη πειραματική επιβεβαίωση
Οι μαύρες τρύπες δεν είναι και τόσο μαύρες...

 μελανές οπές, ή μαύρες τρύπες όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται, είναι αντικείμενα με τόσο ισχυρό βαρυτικό πεδίο ώστε σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας τίποτε, ούτε το φως, δεν μπορεί να διαφύγει από το εσωτερικό τους.

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Οι «αμμοστρόβιλοι» που φτιάχνουν πλανήτες

Ερευνητές παρατηρούν τις διεργασίες σε δίσκο κοσμικής ύλης

Δείτε το βίντεο για το άστρο και τον δίσκο ύλης που παρατηρούν οι επιστήμονες

Λονδίνο 
Διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει στρέψει τη συστοιχία τηλεσκοπίων ALMA σε ένα νεαρό άστρο γύρω από το οποίο έχει σχηματιστεί ένας δίσκος κοσμικής ύλης.

Ο βαρυτικός προστάτης των πλανητών

Εντοπίσθηκε ο κοσμικός μηχανισμός που εμποδίζει την καταστροφή γιγάντων αερίου
Ο βαρυτικός προστάτης των πλανητών
Βαρυτικές και παλιρροϊκές δυνάμεις εμποδίζουν έναν γίγαντα αερίου να πλησιάσει σε απόσταση... καταστροφής το μητρικό του άστρο και τον θέτουν σε ασφαλή τροχιά γύρω από αυτό. credit: NASA/JPl-Caltech

Νέα Υόρκη 
Μία νέα μελέτη φωτίζει ένα μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο.

Ευρωπαϊκό μεταγωγικό «βαρέων βαρών» εν πτήσει προς τον ISS


O Άινσταιν αχθοφόρος

Kαλλιτεχνική απεικόνιση του σκάφους καθώς χρησιμοποιεί δέσμες λέιζερ για να κλειδώσει στη θυρίδα πρόσδεσης. Το βίντεο της ESA δείχνει την εκτόξευση από τη Γαλλική Γουιάνα.

Κουρού, Γαλλική Γουιάνα
Το ρομποτικό φορτηγό Albert Einstein, το βαρύτερο διαστημικό σκάφος που έχει εκτοξεύσει ως σήμερα η Ευρώπη, εκτοξεύτηκε την Πέμπτη φορτωμένο αέρα, νερό, καύσιμα και άλλες προμήθειες για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κομήτης αποκαλύπτει στους επιστήμονες τα μυστικά του ηλιακού στέμματος


Επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν το ηλιακό στέμμα

Η κοντινή διέλευση ενός κομήτη στον Ήλιο, έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν μια περιοχή του άστρου, την οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να πλησιάσουν τα διαστημικά σκάφη. Πρόκειται για το «ηλιακό στέμμα», η θερμοκρασία του οποίου φθάνει σε αρκετά σημεία εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Soyuz: Πώς Πραγματοποιείται το Ταξίδι της Μίας Ημέρας προς τον ISS (Infographic)

Soyuz: Πώς Πραγματοποιείται το Ταξίδι της Μίας Ημέρας προς τον ISS (Infographic)
Για τους αστροναύτες, το κυνήγι και η σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήταν μια επίπονη διήμερη διαδικασία για το διαστημόπλοιο Soyuz.

Τείχη προστασίας γύρω από μαύρες τρύπες


Το Μάρτιο του 2012, ο θεωρητικός χορδών Joseph Polchinski, δοκίμασε να απαντήσει στο ερώτημα του τι ακριβώς θα συνέβαινε σε έναν αστροναύτη που «έπεφτε» σε μια μαύρη τρύπα. Σκέψεις γύρω από αυτό το απλό φαινομενικά νοητικό πείραμα, έχουν οδηγήσει σε μια σειρά από δημοσιεύσεις, και το «παράδοξο του τείχους προστασίας» (firewall paradox).

Υπάρχει και πέμπτη θεμελιώδης δύναμη στο Σύμπαν;

Η πέμπτη δύναμη, εάν υπάρχει, ίσως συνεισφέρει στην υπάρχουσα ηλεκτρομαγνητική δύναμη. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις για την ύπαρξή της.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, ο κόσμος μας αποτελείται από τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις (βαρύτητα, ηλεκτρομαγνητισμός, ισχυρή και ασθενής πυρηνική).

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Η «γάτα» που γεννοβολά… άστρα

Το νεφέλωμα Cat’s Paw είναι ίσως το πιο μεγάλο μαιευτήριο του Γαλαξία
Η «γάτα» που γεννοβολά… άστρα
Μια από τις νέες εικόνες του νεφελώματος Cat's Paw που μελετούν οι επιστήμονες. Η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει μια περιοχή του νεφελώματος που έχει διάμετρο 70 έτη φωτός Credit: . Willis (CfA+ISU); ESA/Herschel; NASA/JPL-Caltech/ Spitzer; CTIO/NOAO/AURA/NSF

Ινδιανάπολη 
Βρίσκεται σε απόσταση 5,500 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Σκορπιού. Οι επιστήμονες το έχουν ονομάσει Νεφέλωμα «Η πατούσα της γάτας»

Οταν ο Ήλιος έπαιρνε ακόμα… μπόι

Αντικείμενο μελέτης άστρο βρεφικής ηλικίας που μοιάζει με αυτόν
Οταν ο Ήλιος έπαιρνε ακόμα… μπόι
Η μελέτη εξέτασε πώς το TW της Ύδρας μεγαλώνει απορροφώντας υλικό από το δίσκο αερίων που το περιβάλλει (Καλλιτεχνική απεικόνιση: David A. Aguilar/CfA)

Κέμπριτζ, Μασαχουσέτη 
Η μελέτη ενός άστρου που μοιάζει με τον Ήλιο, είναι όμως πολύ μικρότερο σε ηλικία, δείχνει πώς μπορεί να συμπεριφερόταν το μητρικό μας άστρο όταν ήταν ακόμα νεαρό και ιδιαίτερα βουλιμικό.

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Κάθε Μαύρη Τρύπα κρύβει μέσα της ένα σύμπαν

  • «Το δικό μας σύμπαν βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας που ανήκει σε ένα άλλο σύμπαν».
  • Γιατί ο χρόνος ρέει προς μια κατεύθυνση.
  • Γιατί δεν χρειάζεται η υπόθεση του πληθωριστικού σύμπαντος.
Ο Nikodem Poplawski, φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, σε δημοσίευσή του σχετικά με τη φύση του χώρου και την προέλευση του χρόνου, ισχυρίζεται ότι μια μικρή αλλαγή στη θεωρία της βαρύτητας συνεπάγεται ότι το σύμπαν μας έχει κληρονομήσει το βέλος του χρόνου από τη μαύρη τρύπα στην οποία γεννήθηκε.

Η μάζα ενός Σύμπαντος μέσα σε μια Μαύρη Τρύπα


Nikodem J. Poplawski από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα επιμένει ότι οι Μαύρες Τρύπες κρύβουν μέσα τους ένα ολόκληρο Σύμπαν και αυτή τη φορά υπολογίζει ότι μέσα σε μια μαύρη τρύπα περιέχεται η μάζα ενός ολόκληρου Σύμπαντος!

Η κβαντική βαρύτητα απαλείφει τις ιδιομορφίες μαύρων τρυπών

H πτώση μέσα σε μια μαύρη τρύπα ίσως και να μην είναι τόσο καταστροφική όσο νομίζουμε.
Εφαρμόστε μια κβαντική θεωρία βαρύτητας σ’ αυτά τα αλλόκοτα αντικείμενα και η ιδιομορφία στον πυρήνα της που εξαφανίζει τα πάντα, απαλείφεται.
Στη θέση της εμφανίζεται κάτι που μοιάζει πολύ με σημείο εισόδου σε ένα άλλο σύμπαν.
Αυτό θα μπορούσε να λύσει το παράδοξο της απώλειας των πληροφοριών που εμφανίζουν οι μαύρες τρύπες.
Εικόνα από την σειρά βίντεο "Ταξίδι σε μια μαύρη τρύπα Schwarzschild": http://jila.colorado.edu/~ajsh/insidebh/schw.html
Εικόνα από το βίντεο “Ταξίδι σε μια μαύρη τρύπα Schwarzschild”: jila.colorado.edu
Είναι γνωστό πως ότι πέφτει μέσα σε μια μαύρη τρύπα έχει μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης.
Πρώτα διαλύεται από τις παλιρροιακές δυνάμεις του βαρυτικού της πεδίου και τελικά συνθλίβεται φθάνοντας στο σημείο της ιδιομορφίας της, εκεί όπου η πυκνότητα και το βαρυτικό πεδίο απειρίζονται.

Εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα θα φωτίσουν τον ουρανό αυτή την εβδομάδα


Οι παρατηρητές του ουρανού αυτή την εβδομάδα θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα, λόγω της έντονης κίνησης των πλανητών και των δορυφόρων τους που προβλέπεται αυτές τις μέρες

Ενας πλανήτης «μέσα» στην Κόμη της Βερενίκης

Την ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το δίκτυο τηλεσκοπίων KELT
Ενας πλανήτης «μέσα» στην Κόμη της Βερενίκης
              Καλλιτεχνική απεικόνιση του KELT-6b, του πλανήτη που ανακαλύφθηκε στην Κόμη της Βερενίκης.

Ινδιανάπολη 
Ενα ακόμη πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ένα εξωπλανήτη, ανακοίνωσαν αστρονόμοι στις ΗΠΑ.

Γαλαξιακές Συγκρούσεις: Παρατηρήσεις εναντίον Προσομοιώσεων


Τι συμβαίνει όταν δύο γαλαξίες συγκρούονται; Αν και μπορεί να χρειαστούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, τέτοιες τιτάνιες συγκρούσεις είναι αρκετά συχνές.

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

H εκτόξευση του ATV 4 “Albert Einstein”

Παρακολουθείστε live την εκτόξευση ΕΔΩ: spaceinvideos.esa.int/esalive
Το ATV-4 έτοιμο για εκτόξευση
Το ATV-4 έτοιμο για εκτόξευση
Τo τέταρτο Αυτόματο Όχημα Μεταφοράς (Automated Transfer Vehicle – ATV) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι έτοιμο για εκτόξευση αύριο βράδυ από το Κουρού της Νέας Γουιάνα, με έναν πύραυλο Ariane 5 ES.

Μια υπεριώδης ματιά στα νέφη του Μαγγελάνου

Η υπεριώδης άποψη του Μεγάλου Νέφος του Μαγγελάνου από το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA.
Η υπεριώδης άποψη του Μεγάλου Νέφος του Μαγγελάνου από το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA
Oι γαλαξίες Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου (Large Magellanic Cloud, LMC) και Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (Small Magellanic Cloud, SMC) είναι νεαρότεροι σε ηλικία από το Γαλαξία μας και είναι μέλη της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών.

Δέκα κεράκια για το Mars Express

Γενέθλια για το ευρωπαϊκό σκάφος που εξερευνά τον Αρη
Δέκα κεράκια για το Mars Express
Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω εικόνα στο πλαίσιο του εορτασμού για τα δέκα χρόνια της αποστολής του Mars Express

Αθήνα 
Ηταν 2 Ιουνίου του 2003 όταν το σκάφος Mars Express ξεκινούσε το ταξίδι του για τον Αρη.

Μπλε Κινητήρας

Μπλε Κινητήρας
Αυτή η εικόνα δείχνει έναν τελευταίας γενιάς ηλιακό κινητήρα υπό ανάπτυξη στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, που χρησιμοποιεί ιόντα αέριου ξένου για την πρόωση.

Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

HD95086 b: ο ελαφρύτερος εξωπλανήτης …

… που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα;

eso1324a
To μητρικό άστρο HD 95086 έχει αφαιρεθεί από την εικόνα για να ενισχυθεί η εικόνα του εξωπλανήτη HD95086 b (κάτω αριστερά). Ο μπλε κύκλος έχει το μέγεθος της τροχιάς του Ποσειδώνα στο ηλιακό μας σύστημα.
Μία ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων, χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, «είδε» με άμεσο τρόπο ένα αχνό ουράνιο σώμα να κινείται κοντά σε ένα λαμπρό άστρο σε απόσταση περίπου 300 ετών φωτός από τη Γη.

Ο πλανήτης Άρης σε… τρισδιάστατη απεικόνισηΕντυπωσιακό βίντεο από τον κόκκινο πλανήτη

Το Γερμανικό Κέντρο Αεροπλοΐας και Διαστημικής DLR αποτύπωσε σε ένα εντυπωσιακό βίντεο την πρώτη τρισδιάστατη απεικόνιση της επιφάνειας του πλανήτη Άρη, χάρη σε χιλιάδες φωτογραφίες από την κάμερα, που υπάρχει στο μη επανδρωμένο ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο Mars Express και επιτρέπει τρισδιάστατες λήψεις.

Όμορφο Φτέρωμα

Όμορφο Φτέρωμα
Όπως ένα υπερήφανο παγώνι δείχνει την ουρά του, έτσι και ο Εγκέλαδος δείχνει το όμορφο λοφίο του στις κάμερες του διαστημικού σκάφους Cassini.

Φεισμπουκ

Τουιτερ