Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Προσομοίωση του περιβάλλοντος μιας μαύρης τρύπας σε βίντεο

black holeΤο βίντεο που ακολουθεί μας μεταφέρει στην εσωτερική ζώνη του δίσκου προσαύξησης μιας μαύρης τρύπας.

Ο νέος βραχίονας του Γαλαξία μας

… αποκαλύπτεται χάρη στο μονοξείδιο του άνθρακα
Η βασική δομή του γαλαξία μας πιστεύεται ότι περιλαμβάνει ένα νέο βραχίονα που δεν μπορούμε να δούμε (το γκρι χρώμα δείχνει τμήματα που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη). Για περισσότερη σαφήνεια από την εικόνα έχουν παραληφθεί γνωστά τμήματα σπειροειδών βραχιόνων.
Επειδή ο Γαλαξίας μας περιέχει μεγάλες ποσότητας σκόνης είναι δύσκολο να παρατηρηθεί διεξοδικά με οπτικά τηλεσκόπια.

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Τι συνέβη πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη

“Non est mundus factus in tempore, sed cum tempore”
- Άγιος ΑυγουστίνοςΗ πολιτεία του Θεού,11,6
Λοιπόν, τι συνέβη πράγματι πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη; Τα περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας κάνουν τους γύρω τους να σαστίζουν όταν θέτουν τέτοια ερωτήματα.

Σύστημα Ψύξης του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού: Πώς λειτουργεί (Infographic)

Σύστημα Ψύξης του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού: Πώς λειτουργεί (Infographic)Το ενεργό θερμικό σύστημα ελέγχου (ATCS) του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αντλεί υγρά μέσω αγωγών κλειστών βρόχων.

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Messier 109

Messier 109Ο όμορφος σπειροειδής γαλαξίας M109, η 109η καταχώριση στον διάσημο κατάλογο του Charles Messier φωτεινών νεφελωμάτων και αστρικών σμηνών, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη λεκάνη της Μεγάλης Άρκτου.

Η μαύρη «κοιμωμένη»

Η μελανή οπή στον Γαλαξία του Γλύπτη έχει πέσει σε...λήθαργο
Η μαύρη «κοιμωμένη»
Μια νέα εικόνα του γαλαξία του Γλύπτη στο κέντρο του οποίου βρίσκεται μια γιγάντια μελανή οπή η οποία... κοιμάται. Credit: NASA/JPL/JHU)

Βαλτιμόρη 
Πριν από μερικά χρόνια αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι η μελανή οπή που υπάρχει στο κέντρο του γαλαξία του Γλύπτη έχει έντονη δραστηριότητα.

Ανακαλύφθηκε νέος τύπος μεταβλητών άστρων


Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το 1.2 μέτρων τηλεσκόπιο Euler στο La Silla στη Χιλή. μετρώντας την λαμπρότητα περίπου τριών χιλιάδων άστρων  σε μια περίοδο επτά χρόνων.
Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το 1.2 μέτρων τηλεσκόπιο Euler στο La Silla στη Χιλή. μετρώντας την λαμπρότητα περίπου τριών χιλιάδων άστρων σε μια περίοδο επτά χρόνων.
Αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του νότιου ημισφαιρίου (ESO) στο La Silla της Χιλής, ανακάλυψαν ένα νέο τύπο μεταβλητών αστέρων

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Ξηρός πάγος ο «γλύπτης» στον Αρη

… και όχι από νερό

Διάφοροι τύποι αυλακώσεων έχουν παρατηρηθεί στον Άρη
Διάφοροι τύποι αυλακώσεων έχουν παρατηρηθεί στον Άρη
Νέα μελέτη με τίτλο “A new dry hypothesis for the formation of martian linear gullies” των ερευνητών S. Diniega et al, αποδίδει στον ξηρό πάγο (παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα) τη δημιουργία των εντυπωσιακών αυλακώσεων που υπάρχουν σε ορισμένους αμμόλοφους και κρατήρες στον Αρη.

Δορυφόρος Κβαντικής Επιστήμης

Kίνα: «Κβαντικός» δορυφόρος και νέο βήμα για την κατασκευή διαστημικού σταθμού

CHAMPΓια το 2016 είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του «Κινεζικού Δορυφόρου Κβαντικής Επιστήμης», με σκοπό να καταστήσει την Κίνα την πρώτη χώρα με δυνατότητες κβαντικής επικοινωνίας στο Διάστημα.

Ο Ήλιος πάνω από τον Ορίζοντα της Γης

Ο Ήλιος πάνω από τον Ορίζοντα της ΓηςΟ ήλιος φωτογραφήθηκε σε μια κατάσταση “αστρικής έκρηξης” πάνω από τον ορίζοντα της Γης από ένα από τα μέλη του πληρώματος της Expedition 36

Το Opportunity βρήκε «φιλική παραλία»

Ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε ενδείξεις ενός αρχαίου ποταμού ή λίμνης με νερό
Το Opportunity βρήκε «φιλική παραλία»
Ο βράχος σε αυτή την ψευδοχρωματική εικόνα πρέπει να σχηματίστηκε μέσα σε νερό με ουδέτερο pH (Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona )

Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα 
Χρειάστηκε να ξεπεράσει κατά πολύ την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του μέχρι να φτάσει στη σημαντικότερη ανακάλυψή του: το γερασμένο ρομπότ Opportunity της NASA εντόπισε ενδείξεις ενός αρχαίου ποταμού ή λίμνης με νερό «που θα μπορούσες να πιεις», πολύ πιο φιλόξενο για τη ζωή από ό,τι τα θανατηφόρα, όξινα νερά που έλουσαν αργότερα τον Άρη.

Μετεωρίτης «φορέας» RNA

Εντοπίσθηκε στην Ανταρκτική και ήρθε από τον Αρη
Μετεωρίτης «φορέας» RNA
                                   Μια νέα ένδειξη για το ότι η ζωή έφθασε στη Γη από το Διάστημα

Μανόα, Χαβάη 
Η μελέτη ενός μετεωρίτη που εντοπίσθηκε στην Ανταρκτική ισχυροποιεί τη θεωρία ότι η ζωή ή τουλάχιστον τα δομικά υλικά της δεν παρήχθησαν στη Γη αλλά έφθασαν στον πλανήτη μας από το Διάστημα.

RoboPol: από την Κρήτη στην καρδιά των blazars

Πρωτοποριακό όργανο μελέτης των μπλέϊζαρ άρχισε να λειτουργεί στο αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη

Μέλη της Διεθνούς Επιστημονικής Ομάδας RoboPol
Μέλη της Διεθνούς Επιστημονικής Ομάδας RoboPol
Ένα πρωτοποριακό όργανο εγκαταστάθηκε με επιτυχία αυτό τον μήνα στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη όπου σε συνεργασία και με άλλα διάσημα ιδρύματα θα συμμετάσχει στο πείραμα ”Ρομποπόλ” ,όπως είναι και η ονομασία του οργάνου το οποίο εγκαταστάθηκε ήδη στο τηλεσκόπιο 1,3 μέτρων του Αστεροσκοπείου.

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Μπλε Ήλιος

Μπλε Ήλιος
Ο Ήλιος μας δεν είναι ένα γιγαντιαίο βατόμουρο.

Μια «πεταλούδα» μέσα σε έναν... σκορπιό

Το Hubble φωτογράφισε το εντυπωσιακό πλανητικό νεφέλωμα NGC 6302

Η εντυπωσιακή εικόνα του νεφελώματος. Δείτε και ένα σχετικό βίντεο

Χιούστον 
H NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Ο βομβαρδισμός των Δρακοντιδών

Καταρρακτώδης βροχή διαττόντων αύξησε κατά ένα τόνο τη μάζα της Γης
Ο βομβαρδισμός των Δρακοντιδών
                             Η βροχή των Δρακοντιδών φαίνεται να πηγάζει από τον αστερισμό του Δράκοντα

Μαδρίτη 
Περίπου ένας τόνος υλικών από την ουρά ενός κομήτη έπεσαν στη Γη το διήμερο 8-9 Οκτωβρίου 2011, στη διάρκεια μιας από τις πιο έντονες βροχές διαττόντων της τελευταίας δεκαετίας, στην οποία καταμετρήθηκαν έως και 400 μετέωρα την ώρα.

Segue 2: ο πιο ελαφρύς γαλαξίας και η σκοτεινή ύλη

Αυτή η εικόνα δείχνει μια θεωρητική πρόβλεψη για την κατανομή σκοτεινής ύλης μέσα σε μια απόσταση περίπου 1 εκατομμύριο έτη φωτός από τον γραλαξία μας. Η κλίμακα της εικόνας είναι τέτοια ώστε ο δίσκος του γαλαξία μας να χωράει μέσα στη λευκή περιοχή στο κέντρο. Οι παρατηρήσεις του αμυδρού γαλαξία Seque 2 (η μεγέθυνση) μας αποκαλύπτουν την κατανομή της σκοτεινής ύλης γύρω του σύμφωνα με τα υπάρχοντα θεωρητικά μοντέλα.
Αυτή η εικόνα δείχνει μια θεωρητική πρόβλεψη για την κατανομή σκοτεινής ύλης μέσα σε μια απόσταση περίπου 1 εκατομμύριο έτη φωτός από τον γαλαξία μας. Η κλίμακα της εικόνας είναι τέτοια ώστε ο δίσκος του γαλαξία μας να χωράει μέσα στη λευκή περιοχή στο κέντρο. Οι παρατηρήσεις του αμυδρού γαλαξία Seque 2 (η μεγέθυνση) μας αποκαλύπτουν την κατανομή της σκοτεινής ύλης γύρω του σύμφωνα με τα υπάρχοντα θεωρητικά μοντέλα.
Αστρονόμοι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτησαν ένα γαλαξία-νάνο που περιλαμβάνει 1000 μόνο αστέρια, και τη σκοτεινή ύλη που τα κρατά συγκεντρωμένα.

O «Κολοσσός» της διαστημικής εξερεύνησης

Πρωοθείται η κατασκευή γιγάντιου τηλεσκόπιου που θα μπορεί να εντοπίσει «εξωγήινες πόλεις»
O «Κολοσσός» της διαστημικής εξερεύνησης
Το γιγάντιο κάτοπτρο του κολοσσού θα αποτελείται από λεπτά επιμέρους κάτοπτρα διαμέτρου 8 μέτρων (Πηγή: Colossus Consortium)

Ουάσινγκτον 
Ας ελπίσουμε ότι οι μητροπόλεις των εξωγήινων θα είναι θερμές σαν το λεκανοπέδιο Αττικής: Πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο προωθούν την κατασκευή του «Κολοσσού», ενός γιγάντιου οπτικού τηλεσκοπίου ικανού να αναλύει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών αλλά και να εντοπίζει εξωγήινες πόλεις από την υπέρυθρη ακτινοβολία τους.

Σκάφη Κρουαζιέρας

Σκάφη ΚρουαζιέραςΑυτή η ψηφιακή απεικόνιση παρουσιάζει την κάψουλα Mars Science Laboratory και το διαστημικό σκάφος Orion της NASA,

Φεισμπουκ

Τουιτερ