Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

LADEE: η επόμενη αποστολή της NASA στη Σελήνη

Το διαστημικό σκάφος της NASA LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) — προφέρεται όπως το  "laddie," και όχι  "lady" — θα εκτοξευθεί προς τη Σελήνη το στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2013
Το διαστημικό σκάφος της NASA LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) — προφέρεται όπως το “laddie,” και όχι “lady” — θα εκτοξευθεί προς τη Σελήνη στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2013
Μετά από τις αποστολές των τελευταίων χρόνων, Lunar Reconnaissance Orbiter (μελέτησε την επιφάνεια της Σελήνης) και GRAIL (κατέγραψε το βαρυτικό της πεδίο),  η NASA στέλνει στις αρχές του Σεπτέμβρη ακόμη μια αποστολή στο φεγγάρι, αυτή τη φορά με σκοπό τη μελέτη της αραιής του ατμόσφαιρας.

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Εντυπωσιακή γέννηση άστρου κατέγραψε τηλεσκόπιο της NASA


Το εντυπωσιακό φωτεινό υλικό που εκπέμπει ένα αστέρι κατά τη διάρκεια της γέννησης του κατάφερε να καταγράψει το τηλεσκόπιο ALMA της Χιλής ρίχνοντας κυριολεκτικά φως στη μυστηριώδη δημιουργία των ουράνιων σωμάτων.

Ηχος και φως προδίδουν τα μυστικά των άστρων

Νέα τεχνική μετράει τη βαρύτητα της επιφάνειας των μακρινών ήλιων από τις αυξομειώσεις της φωτεινότητάς τους

Ακούστε τον ήχο των άστρων και δείτε τα μυστικά που αποκαλύπτει στο βίντεο (πηγή Nature Videos). Στη φωτογραφία απεικονίζετια η κόκκωση του Ηλιου σε σχέση με την κόκκωση ενός υπογίγαντα και ενός γίγαντα (Πηγή Trampedach, JILA/CU Boulder, CO)

Λονδίνο 
Μια νέα τεχνική χρησιμοποιεί την αυξομείωση της έντασης του φωτός των άστρων για να μετρήσει τη βαρύτητα της επιφάνειάς τους με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τις ήδη υπάρχουσες.

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Μία μέρα στον Αρη: Η ΝASA φωτογραφίζει το ηλιοβασίλεμα στον κόκκινο πλανήτη


Η πανσέληνος του Αυγούστου που απολαύσαμε αποδείχθηκε ιδιαίτερα εντυπωσιακή, πώς θα φαινόταν όμως το φεγγάρι από άλλους πλανήτες;

Red Dot: Η κόλαση

Περίπου στα 700 έτη φωτός από εμάς υπάρχει ένας πλανήτης με θερμοκρασία επιφάνειας 4.800 βαθμούς Κελσίου. Τα πάντα είναι λιωμένα, σε κατάσταση λάβας. Αν υπάρχει ατμόσφαιρα, αυτή θα αποτελείται από εξατμισμένα πετρώματα και μέταλλα.
Μέρος παραδεισένιο.
red-dot

Τώρα πια, μπορούμε κι εμείς να βαφτίζουμε πλανήτεςnameless-planets
Έχει λίγες μέρες που η IAU (Διεθνής Αστρονομική Ένωση) ανακοίνωσε την είδηση: Πλέον θα μπορούν και πολίτες να δώσουν ονόματα σε πλανήτες και λοιπά ουράνια σώματα. Να και το pdf link. Υπάρχουν βεβαίως κάποιοι προφανείς περιορισμοί.

Η NASA φτιάχνει animation με το νότιο σέλας


australis-NASA
 Ωραίο δεν είναι; Καθώς το βλέπεις, σκέψου και πως αν δεν υπήρχε πολικό σέλας δεν θα υπήρχε ζωή στη Γη.

Βίντεο: 5 χρόνια στο διάστημα συμπλήρωσε το Fermi

… το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμα της NASA

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

«Αγριο» αστρικό μωρό σε κοντινό πλάνο

Το τηλεσκόπιο ALMA απαθανατίζει με πρωτοφανή λεπτομέρεια ένα νεογέννητο άστρο

Δείτε σε «γκρο πλαν» το νεογέννητο άστρο και το αντικείμενο Herbig Haro 46/47 στον αστερισμό της Ιστίας, 1.400 έτη φωτός μακριά από τη Γη (Πηγή: ESO /ALMA / NAOJ / NRAO / H. Arce. Acknowledgements: Bo Reipurth)

Ουάσινγκτον 
Η γέννηση ενός άστρου είναι ένα εξαιρετικά βίαιο γεγονός, εξίσου βίαια όμως είναι και τα πρώτα «βήματα» της ζωής του.

Νότιος πόλος του Άρη την περίοδο της Άνοιξης

                                                                Η άνοιξη στο νότιο πόλο του Άρη 

Σπάνιος «χορός» στο νυχτερινό ουρανό της Σκωτίας

Βίντεο αστρονόμου παρουσιάζει νυχτερινά φωτεινά νέφη σε μοναδικούς σχηματισμούς και το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας

Το εντυπωσιακό βίντεο με τον ουράνιο «χορό»

Εδιμβούργο 
Ένα εντυπωσιακό βίντεο time-lapse που αποκαλύπτει τον «χορό» ανάμεσα σε νυχτερινά φωτεινά νέφη και στο Βόρειο Σέλας, όπως αυτός εκτυλίχθηκε στον νυχτερινό ουρανό του Κάιθνες στη Σκωτία, δημιούργησε ο αστρονόμος  Ματσιέγ Βινιάρκζικ.

Αδέσποτοι πλανήτες που γεννιούνται ελεύθεροι

Μικρά νέφη σκόνης, όπως αυτά μέσα στους κύκλους, φαίνεται ότι καταρρέουν υπό το βάρος τους και σχηματίζουν πλανήτες
Μικρά νέφη σκόνης, όπως αυτά μέσα στους κύκλους, φαίνεται ότι καταρρέουν υπό το βάρος τους και σχηματίζουν πλανήτες (χωρίς μητρικά άστρα)
Αρκετοί πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια να περιφέρονται χαμένοι στο Διάστημα, χιλιάδες έτη φωτός μακριά από οποιοδήποτε άλλο σώμα.

Πιο κοντά στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων …

… από τον αναβαθμισμένο ανιχνευτή LIGO

LIGO1Η πειραματική διάταξη που φέρει το όνομα LIGO (Laser Interferometer Gravitational wave Observatory) έχει ως στόχο την άμεση ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που προβλέπονται από την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Kilonova

Οι εικόνες που ελήφθησαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνουν τις στιγμές μετά την GRB 130603B.

Στεφανιαία μαζική εκτίναξη στις 20 Αυγούστου


Στις 20, Αυγούστου, 2013 στις 4:24 π.μ. EDT, κατευθυνόμενη στεφανιαία μαζική εκτίναξη ή CME, ένα ηλιακό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να στείλει δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων στο διάστημα που μπορεί να φτάσουν στη Γη σε μία έως τρεις ημέρες αργότερα.

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

«Ακούγοντας» τη βαρύτητα

FLICKR/Werner Benger, NASAblueshift
Προσομοίωση δύο μαύρων τρυπών, από το Ινστιτούτο Albert Einstein στη Γερμανία. Τα χρώματα δείχνουν τις ρυτιδώσεις του χωροχρόνου, δηλαδή τα λεγόμενα βαρυτικά κύματα.

Με μία δημοσίευση στο περιοδικό Nature Photonics, μία ομάδα από 800 φυσικούς από όλο τον κόσμο αναφέρει τις πειραματικές εξελίξεις οι οποίες θα υπερκεράσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα εμπόδια για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, που ενώ προβλέφθηκαν για πρώτη φορά από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1916, παραμένουν άφαντα.

Πρωτοχρονιά κάθε... 8,5 ώρες στον εντυπωσιακό εξωπλανήτη Kepler 78b


Ερευνητές από το ΜΙΤ ανακάλυψαν πρόσφατα τον εξωπλανήτη Kepler 78b ο οποίος πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο κάθε 8μιση ώρες.

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Οι γαλαξίες εξελίχθηκαν πολύ νωρίς…

Είχαν διαμορφωθεί στα είδη που γνωρίζουμε σήμερα μόλις 2,5 δισ. χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ
Οι γαλαξίες εξελίχθηκαν πολύ νωρίς…
Η Ανδρομέδα είναι σπειροειδής γαλαξίας και άρα δεν είναι κόκκινη, τη βλέπετε όμως εδώ σε απαστράπτον κόκκινο χρώμα σε μια από τις πρώτες λεπτομερείς απεικονίσεις της από τα υπέρυθρα «μάτια» του τηλεσκοπίου Spitzer (Πηγή NASA/JPL)

Ουάσινγκτον 
Μια προσεκτική ματιά στα πληρέστερα σχετικά δεδομένα που διαθέτουμε αποκάλυψε κάτι απρόσμενο: ότι τα μορφολογικά και χρωματικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν τα είδη των γαλαξιών έτσι όπως τα γνωρίζουμε σήμερα είχαν ήδη διαμορφωθεί μόλις 2,5 δισ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, και μάλιστα με την ίδια αναλογία.

Καμβάς της ΦύσηςΣε ένα υπέροχο πορτρέτο που δημιουργήθηκε από το φως και τη βαρύτητα, το μοναχικό φεγγάρι του Κρόνου, ο Mimas, οι μπλε ραβδώσεις, σκηνικό στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου. Λεπτές σκιές από το τόξο των δαχτυλιδιών, χάρη σε ολόκληρο τον πλανήτη, το ξεθώριασμα από την σκοτεινή πλευρά  του Κρόνου.

Η NASA δημιούργησε χάρτη "ύποπτων" αστεροειδών

Είμαστε φυλακισμένοι μέσα στο ηλιακό μας σύστημα;


Όταν το 1977 εκτοξεύτηκε το εξερευνητικό διαστημόπλοιο Voyager1 με σκοπό να ταξιδέψει πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, δεν ξέραμε τι θα βρούμε.

Εντυπωσιακό καυτό νέφος αερίων από συγκρουση γαλαξιών εντόπισε η NASA


Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Chandra στο παρατηρητήριο της NASA, οι επιστήμονες αποκάλυψαν πρόσφατα ένα εντυπωσιακό καυτό νέφος αερίων σε έναν γαλαξία που απέχειπερίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Το Curiosity παρακολουθεί τους Φόβο και Δείμο …

… τα δυο φεγγάρια του Άρη

Σύγκριση των μεγεθών,  Φόβου, Δείμου όπως φαίνονται από την επιφάνεια του Άρη και του μεγέθους της Σελήνης όπως φαίνεται από τη Γη
Σύγκριση των μεγεθών,  Δείμου και Φόβου όπως φαίνονται από την επιφάνεια του Άρη και του μεγέθους της Σελήνης όπως φαίνεται από τη Γη
Το διαστημικό ρόβερ Curiosity της NASA αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς το όρος Σαρπ. Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε πριν από δυο μήνες περίπου και αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο.

Στα γενέθλιά του, το Curiosity τραγούδησε το Happy Birthday


Στ’ αλήθεια, έπαιξε μουσική στον Άρη. Ακούστε την στο 1:20.

Το πιο φωτεινό νέο αστέρι μέσα σε 14 χρόνια εμφανίστηκε στον ουρανό

небо яркая звезда созвездие дельфин

Στον ουρανό, στον αστερισμό του Δελφινιού εμφανίστηκε το πιο φωτεινό από το 1999 νέο αστέρι

Φεισμπουκ

Τουιτερ