Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Έκλειψη Ηλίου στον Άρη …

..όπως την είδε το Curiosity

nasamarsrove
Ο μεγαλύτερος από τους δυο δορυφόρους του Άρη, o Φόβος, περνάει μπροστά από τον Ήλιο. Tα τρία στιγμιότυπα λήφθηκαν με διαφορά 3 δευτερολέπτων.
Το Curiosity έβαλε στο μάτι τους δορυφόρους του Άρη, Φόβο (διάμετρος 22.2 km) και Δείμο (12.6 km).

Το Curiosity παρακολουθεί τους Φόβο και Δείμο..

..τα δυο φεγγάρια του Άρη

Σύγκριση των μεγεθών,  Φόβου, Δείμου όπως φαίνονται από την επιφάνεια του Άρη και του μεγέθους της Σελήνης όπως φαίνεται από τη Γη
Σύγκριση των μεγεθών,  Δείμου και Φόβου όπως φαίνονται από την επιφάνεια του Άρη και του μεγέθους της Σελήνης όπως φαίνεται από τη Γη
Το διαστημικό ρόβερ Curiosity της NASA αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς το όρος Σαρπ. Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε πριν από δυο μήνες περίπου και αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο.

Η μελέτη της μαύρης τρύπας Τοξότης Α*

… από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra

sgra_gas_rolloverΓια πολλά χρόνια, οι αστρονόμοι παρατηρούν τη μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του Γαλαξία, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη σχετικά χαμηλή της «όρεξη».

Έκλειψη ηλίου από το διάστημα


Φωτογραφία της γης από το διάστημα κατά τη διάρκεια έκλειψης ηλίου όπου φαίνεται η σκιά της σελήνης πάνω στον πλανήτη μας.

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Όταν μια μαύρη τρύπα κάνει δίαιτα

NASA/CXC/UMass/D
Εικόνα που προέκυψε συνδυάζοντας τη χρήση υπέρυθρου φωτός και ακτίνων Χ ώστε να αποκαλυφθεί η έντονη δραστηριότητα κοντά στο γαλαξιακό πυρήνα.

Για πολλά χρόνια, οι αστρονόμοι παρατηρούν τη μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του Γαλαξία, προσπαθώντας να εξηγήσουν τη σχετικά χαμηλή της «όρεξη».

Στον αυτόματο πιλότο το Curiosity στον Άρη

Για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο στον κόκκινο πλανήτη, ο ρομπότ ενεργοποιηεί το σύστημα αυτόνομης πλοήγησης
Στον αυτόματο πιλότο το Curiosity στον Άρη
Curiosity: αυτόνομος ρομποτικός γεωλόγος

Καλιφόρνια 
Οι υπεύθυνοι της αποστολής στη NASA δεν χρειάζεται πια να προγραμματίζουν κάθε βήμα σε αυτή τη συναρπαστική, αλλά βασανιστικά αργόσυρτη πορεία: Ένα χρόνο μετά την άφιξή του στον Άρη, το ρομπότ Curiosity ενεργοποίησε για πρώτη φορά το σύστημα αυτόνομης πλοήγησης.

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

NASA: Απέχουμε τρεις μήνες από την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου


Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να λάβουν σύντομα χώρα αναφορικά με το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, και οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών αναμένεται να επηρεάσουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

Το Hubble σε μια κοσμική οπτική ψευδαίσθηση


Με την πρώτη ματιά, αυτή η εικόνα του Hubble φαίνεται να δείχνει δύο γίγαντες του χώρου που έχουν εμπλακεί σε μια σκληρή ουράνια μάχη, με δύο γαλαξίες που περιπλέκονται και συγχωνεύονται για να σχηματίσουν έναν μεγαλύτερο.

Παγόβουνα στον Τιτάνα

   NASA
                                                                                       Τιτάνας και Κρόνος.

Δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Cassini, δείχνουν πως το κέλυφος του Τιτάν α, του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου,  αποτελείται από ένα συμπαγές στρώμα πάγου, με πάχος έως και 200 χιλιόμετρα.

Η ζωή στη Γη προέρχεται από τον πλανήτη Άρη


Η ζωή στον πλανήτη μας κατάγεται από τον πλανήτη Άρη υποστηρίζουν επιστήμονες που συμμετέχουν στο Συνέδριο Goldschmidt 2013, που διεξάγεται από τις 25 Αυγούστου στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ζουμ στο άστρο HIP 102152 …

..μας δείχνει πως θα είναι ο Ήλιος μετά από 4 δισεκατομμύρια χρόνια

Σάο Πάολο, Βραζιλία
Χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» που λειτουργεί στην έρημο της Χιλής, διεθνής ομάδα αστρονόμων μελέτησε ένα άστρο που θεωρείται σχεδόν πανομοιότυπο με τον Ήλιο, είναι όμως σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια γηραιότερο.

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Τα αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας: Τι θα δούμε στον νυχτερινό ουρανό


Με το τέλος της Πανσελήνου, εντυπωσιακές αλλαγές προβλέπονται στο αστρικό στερέωμα αυτή την εβδομάδα, δίνοντας στους λάτρεις της αστρονομίας μοναδικές ευκαιρίες για παρατήρηση.

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Δέκα χρόνια ανακαλύψεων του τηλεσκοπίου Spitzer

Η υπέρυθρη «ματιά» του μελέτησε κομήτες, αστεροειδής, άστρα και γαλαξίες
Δέκα χρόνια ανακαλύψεων του τηλεσκοπίου Spitzer
Κολάζ εικόνων από τη δεκαετή καριέρα του Spitzer. Για αναλυτικές λεζάντες δείτε το slideshow παρακάτω. (Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech )

Καλιφόρνια 
Μπορεί να μην είναι τόσο ευρέως γνωστό όσο το Hubble, άνοιξε όμως ένα μεγάλο παράθυρο στο Σύμπαν με τα υπέρυθρα μάτια του.

Αστεροειδής κοντά στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα


Αυτή η εικόνα δείχνει το δυνητικά επικίνδυνο, κοντά στη Γη αντικείμενο 1998 ΚΝ3 καθώς είναι ένα σύννεφο πυκνού αερίου και σκόνης κοντά στο νεφέλωμα του Ωρίωνα. NEOWISE, το κυνήγι  του αστεροειδή, το τμήμα του Wide-field Infrared Survey Explorer, WISE, και η αποστολή, "έσπασαν" τις υπέρυθρες εικόνες του αστεροειδή, που θεωρείται ως το κίτρινο-πράσινο σημείο στην επάνω αριστερό σημείο.

Εργασίες έξω από τον διαστημικό σταθμό έκαναν Ρώσοι κοσμοναύτες

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Η πρώτη επίσκεψη σε αστεροειδή (Βίντεο)

Το διαστημικό σκάφος Orion της NASA πλησιάζει το ρομποτικό όχημα σύλληψης του αστεροειδούς. Ο αστεροειδής είναι παγιδευμένος στο πλαστικό περίβλημα.
Το διαστημικό σκάφος Orion της NASA πλησιάζει το ρομποτικό όχημα σύλληψης του αστεροειδούς (ο αστεροειδής θα παγιδευτεί στο πλαστικό περίβλημα)
Στις 22 Αυγούστου η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εικόνες και βίντεο που αναπαριστούν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή που προγραμματίζεται για το 2025

Φεισμπουκ

Τουιτερ