Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Voyager κατέγραψε ήχους από τον διαστρικό χώρο

Η εκτόξευση του Apollo 11 σε slow motion

Η Σελήνη συναντά τον Αποσπερίτη (Αφροδίτη)

Astronomy Picture of the Day

                                                                             2013 September 13
Image Credit & CopyrightLuis Argerich, Agustin Llorens, Guido Medici, Gabriel Remotti

Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο λαμπρός πλανήτης Αφροδίτη εμφανίζεται ως το βραδινό αστέρι που βρισκόταν κοντά σε ένα "λεπτό", ηλιοβασίλεμα.

To Voyager 1 ταξιδεύει πια στο διαστρικό διάστημα


voyager-1
Υπάρχει εκεί έξω ένα αντικείμενο, που το συνέλαβε η ανθρώπινη φαντασία, το σχεδίασαν ανθρώπινα μυαλά και το κατασκεύασαν ανθρώπινα χέρια. Και που, αφού πλανήθηκε για 35 χρόνια στη γειτονιά μας, λειτουργεί ακόμα και συνεχίζει το ταξίδι του παραπέρα.

Σμήνος γαλαξιών Abell 1689


Μια από τις καλύτερες εικόνες του γιγαντιαίου σμήνους γαλαξιών Abell 1689, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, μας παρουσιάζει το φαινόμενο του βαρυτικού φακού με πρωτοφανή ευκρίνεια. 

Το Voyager ΔΕΝ έχει βγει από το Ηλιακό σύστημαthe-voyager-1
Χθες το βράδυ η NASA έκανε με κάθε επισημότητα μια ιστορική ανακοίνωση, και αμέσως όλοι μιλούσαν για το διαστημόπλοιο Voyager που εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα.

Δύο νέους ενεργούς κομήτες γύρω από τον πλανήτη μας ανακάλυψαν οι αστρονόμοι


Μία ανατρεπτική ανακάλυψη πουν αλλάζει όσα γνωρίζαμε για τους αστρικούς μας γείτονες, έκαναν Αμερικάνοι ερευνητές. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύφθηκε, δύο από τους αστεροειδείς που κινούνται γύρω από τον πλανήτη μας, είναι στην πραγματικότητα ενεργοί κομήτες

Το SpaceShipTwo σπάει το φράγμα του ήχου

Λίγο πιο κοντά στο όριο του Διαστήματος έφτασε στην τελευταία δοκιμή το σκάφος της Virgin Galactic

Η εντυπωσιακή πτήση του SpaceshipTwo

Σάντα Φε. Νιου Μέξικο 
Λίγο πιο κοντά στο όριο του Διαστήματος έφτασε στην τελευταία δοκιμή το SpaceShipTwo, το σκάφος της Virgin Galactic που σχεδιάστηκε ειδικά για υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής.

Σκοτεινή Ενέργεια και επιταχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος

Κοσμική ταινία- ξενάγηση στα 13,82 δισεκατομμύρια χρόνια της εξελικτικής πορείας του Σύμπαντος


Των Διονύση Π. Σιμόπουλου (Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου), Αλέξη Α.Δεληβοριά (Αστρονόμου Ευγενιδείου Πλανηταρίου)

Εκτός ηλιακού συστήματος το Voyager 1

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα. Το διαστημόπλοιο της NASA που εκτοξεύτηκε το 1977, απέχει πλέον, περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο.
Συνεχίζει να γράφει ιστορία το Βόγιατζερ 1. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο βγήκε από το ηλιακό σύστημά μας, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του Βόγιατζερ 1.

Πύρινο τέλος για τον δορυφόρο Goce

Ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Γης
Οι επιστήμονες της ESA δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την επιστροφή του GOCE στη Γη.
Όταν ο κινητήρας ξένου πάψει να λειτουργεί, η τριβή της ατμόσφαιρας θα οδηγήσει το Goce σε συντριβή

Ντάρμσταντ, Γερμανία 
Μια φλεγόμενη μάζα από παλιοσίδερα βάρους εκατοντάδων κιλών θα συντριβεί τις επόμενες εβδομάδες σε μια άγνωστη προς το παρόν περιοχή του πλανήτη.

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Σε Τροχιά γύρω από μια Μαύρη Τρύπα

Πως θα έμοιαζε αν βρισκόσασταν σε τροχιά γύρω από μια μαύρη τρύπα; Δεδομένου ότι η έντονη βαρύτητα της μαύρης τρύπας μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα μονοπάτια του φωτός, οι συνθήκες θα ήταν πράγματι περίεργες.

Βάτραχος εκτοξεύεται από τη NASA …

… μαζί με το διαστημόπλοιο LADEE

frog1Πριν από λίγες ημέρες έγινε η εκτόξευση του LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) από το διαστημικό κέντρο της NASA στην ακτή της Βιρτζίνια.

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Έχει μάζα η βαρύτητα;

NASA
Με διατάξεις λέιζερ, που πυροδοτούνται από τη Γη, ανακλώνται στην επιφάνεια της Σελήνης και επιστρέφουν σε δέκτες στη Γη, οι επιστήμονες μπορούν να εξετάσουν αν η μαζική βαρύτητα κάνει τις σωστές προβλέψεις για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, ή είναι απλά μια όμορφη θεωρία δίχως πρακτική ισχύ. 

Στις 2-6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας του πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας, το ετήσιο συνέδριο σωματιδιακής φυσικής και κοσμολογίας.

Η διαστημική κάψουλα Soyuz προσεδαφίστηκε

Τρεις αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού επέστρεψαν με ασφάλεια στην Γη

soyuz

Ο πύραυλος-ακρίδα της SpaceX κάνει ακροβατικά στον αέραΣτα περίπου 50 χρόνια που εξερευνούμε το διάστημα, οι πύραυλοι ήταν πάντα σαν τα cartridges των εκτυπωτών: Μόλις αδειάσει το καύσιμο, πετιούνται.

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αστροφυσικός παράγοντας S(Ε)

Υψηλές και Χαμηλές Ενέργειες
O επιταχυντής υψηλών ενεργειών LHC
O επιταχυντής υψηλών ενεργειών LHC, στο CERN στη Γενέυη
Mετά την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs o όρος “Φυσική Υψηλών Ενεργειών” (High Energy Physics ή συντομογραφικά ΗΕP), συναντάται πολύ συχνά στην επιστημονική ειδησεογραφία. Αντίθετα, σπάνια ακούμε τον όρο Φυσική Χαμηλών Ενεργειών (Low Energy Physics).

Ελεύθερη πτώση άστρων και πλανητών

ή ισχύει το φαινόμενο Nordtvedt;

NASA Gravity ProbeΠροχτές το ημερολόγιο έγραφε 8 Σεπτεμβρίου ή όπως λένε οι αμερικανοί 9/8, μια ημερομηνία που παραπέμπει στην επιτάχυνση της βαρύτητας g=9,8 m/s2. Και «εορτάζεται» ως ημέρα της βαρύτητας (όπως και η ημέρα του αριθμού π=3,14 στις 14 Μαρτίου ή 3/14).

Ο Κρόνος στον σημερινό ουρανό

SPACE.COM/Samuel J. Hartman

Μία από τις τελευταίες καλές ευκαιρίες για τους επόμενους μήνες για την παρατήρηση με γυμνό μάτι του πλανήτη Κρόνου, προσφέρει ο σημερινός νυχτερινός ουρανός.

Πόσο μικρός είναι τελικά ο πλανήτης μας συγκριτικά με τα υπόλοιπα ουράνια σώματα;

Μπορεί στα δικά μας μάτια ο πλανήτης μας να μοιάζει τεράστιος, ωστόσο αν τον δούμε συγκριτικά με τα υπόλοιπα ουράνια σώματα που έχουν κατά καιρούς εντοπίσει οι δορυφόροι και τα τηλεσκόπια της NASA, τότε η διαφορά τους προκαλεί δέος στο ανθρώπινο μάτι.

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Kρόνος και Αφροδίτη κοντά στην Σελήνη

Λίγο μετά τη δύση του Ήλιου στον σημερινό ουρανό

moon-venus-september-8Μία από τις τελευταίες καλές ευκαιρίες για τους επόμενους μήνες για την παρατήρηση με γυμνό μάτι του πλανήτη Κρόνου, προσφέρει ο σημερινός νυχτερινός ουρανός.

Το Hubble πιάνει μια σπείρα σαν "αντλία αέρα"


Βρίσκεται πάνω από 110 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Antlia. Είναι  σπειροειδής γαλαξίας IC 2560, που παρουσιάζεται εδώ σε μια εικόνα από τη NASA / ESA διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Το Ηλιακό Σύστημα πλέει σε διαστρική τρικυμία

Ο διαστρικός άνεμος, ένα ρεύμα σωματιδίων, έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες
Το Ηλιακό Σύστημα πλέει σε διαστρική τρικυμία
Ο Ήλιος κινείται μέσα στο Τοπικό Διαστρικό Σύννεφο (LIC), το οποίο βρίσκεται κοντά σε ένα δεύτερο νέφος (G). Το βέλος δείχνει την κατεύθυνση του Ήλιου σε σχέση με τα γειτονικά άστρα (P.C. Frisch, University of Chicago)

Ουάσινγκτον 
Η κατεύθυνση του διαστρικού ανέμου, ενός ρεύματος σωματιδίων μέσα στα οποία κινείται ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα, έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αποκαλύπτει μελέτη στην επιθεώρηση «Science».

Πτώση μετεωριτών και κομήτης ISON: Εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας


Παρόλο που το Φθινόπωρο γενικά δεν ενδείκνυται για την παρατήρηση των άστρων, η εβδομάδα που ξεκινάει είναι πλούσια σε αστρονομικά φαινόμενα, με αποκορύφωμα μία μικρή βροχή μετεωριτών και το πέρασμα του «κομήτη της χιλιετίας» ISON.

Και «αποτυχημένοι» και ψυχροί οι καφέ νάνοι

Οι θερμοκρασίες τους είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πιστεύαμε
Και «αποτυχημένοι» και ψυχροί οι καφέ νάνοι
                                                     Οι καφέ νάνοι είναι ιδιαίτερα ψυχρά σώματα

Μασαχουσέτη 
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα νέας μελέτης για τους καφέ νάνους.

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Προσοχή, επικίνδυνος αστεροειδής

Ενα φιλόδοξο σχέδιο χαρτογράφησης των διαστημικών βράχων που μπορεί να προσκρούσουν στη Γη
Asteroid Earth Falling Meteor Planet Space WorldΤου Κωστα Δεληγιαννη
Η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση B612 Foundation θέλει να συγκεντρώσει 480 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές, ώστε το καλοκαίρι του 2018 να εκτοξεύσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Sentinel, σε ένα ταξίδι που ίσως αποδειχθεί σωτήριο για ολόκληρες περιοχές του πλανήτη.

Η εκτόξευση του LADEE


Το διαστημικό σκάφος της NASA LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) — προφέρεται όπως το “laddie,” και όχι “lady” - εκτοξεύεται στο διάστημα με το σύστημα Minotaur V
Το διαστημικό σκάφος της NASA LADEE εκτοξεύεται στο διάστημα με το σύστημα Minotaur V
Το διαστημικό σκάφος της NASA LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) - προφέρεται όπως το “laddie,” και όχι “lady” - εκτοξεύθηκε με επιτυχία στις 6 Σεπτεμβρίου (11:27 p.m. EDT) από το διαστημικό κέντρο της NASA στην ακτή της Βιρτζίνια.

Φεισμπουκ

Τουιτερ