Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οι δορυφόροι Cluster της ESA στον πιο κοντινό "χορό στο διάστημα" που έγινε ποτέ


Από το 2000 οι τέσσερις πανομοιότυποι δορυφόροι του Cluster quartetερευνούν σχολαστικά τη μαγνητόσφαιρα της Γης στις τρεις διαστάσεις. Αυτή την εβδομάδα, δύο από τους τέσσερις έκαναν την πιο κοντινή από ποτέ - προσέγγισή τους, μόλις 4 χλμ., επιτρέποντας να αποκτηθούν πολύτιμα δεδομένα με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Ασυνήθιστη Σπείρα NGC 4921 στο γαλακξιακό σμήνος Coma

Η αποστολή εξερεύνησης κομητών Deep Impact έφτασε στο τέλος της


Μετά από 9 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας, η αποστολή Deep Impact φτάνει στο τέλος της λόγω αξεπέραστων προβλημάτων στην επικοινωνία με το σκάφος.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τεράστια "όπλα" θερμού αερίου στο σμήνος γαλαξιών Coma

Τεράστια "όπλα" θερμού αερίου έχουν αποκαλυφθεί στο σμήνος γαλαξιών Coma στα δεδομένα από το Chandra της NASA X-ray Observatory και της ESA XMM-Newton. Μια ειδική επεξεργασία εικόνας Chandra εμφανίζεται με οπτικά στοιχεία από την έρευνα Sloan Digital Sky για να τονίσει αυτά τα θεαματικά "όπλα". Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα "όπλα" αυτά - τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο έτη φωτός - πιθανότατα σχηματίζονται όταν τα μικρότερα σμήνη γαλαξιών που είχαν φυσικά αέρια αποκαλυφθεί μακριά από το ψηλό μέρος του ανέμου που δημιουργείται από την κίνηση των συμπλεγμάτων μέσω του θερμού αερίου.
Credit: X-ray: NASA / CXC / MPE / J.Sanders et al, Optical: SDSS

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτος ηλιακός κύκλος

Έντεκα χρόνια της ζωής του Ήλιου, που εκτείνονται σε περισσότερα από 23 ηλιακού κύκλου, καθώς προχώρησε από το ηλιακό ελάχιστο (επάνω αριστερά) σε συνθήκες μέγιστου και πίσω στο ελάχιστο (επάνω δεξιά) και πάλι, θεωρείται ως ένα κολάζ από δέκα πλήρη δίσκους εικόνων, κάτω κορώνας.

                                                                                              Image Credit: 
NASA

Νέες θεωρίες για το «Big Bang» πριν από 520 εκατ. χρόνιαΟι ερευνητές αναφέρουν ότι μια σειρά από γενετικές αλλαγές συνδυάστηκαν με τις κλιματικές αλλαγές, που οδήγησαν στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών και στη διοχέτευση ζωτικών χημικών ουσιών στους ωκεανούς

Το επόμενο «λιμάνι» του Voyager

            Το σκάφος κατευθύνεται στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης
Το επόμενο «λιμάνι» του Voyager
                                  Στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης κατευθύνεται το Voyager 1

Νέα Υόρκη 
Εδώ και λίγες εβδομάδες το διαστημικό σκάφος Voyager 1 ταξιδεύει στο διαστρικό κενό έχοντας εγκαταλείψει το ηλιακό μας σύστημα.

Ίση ημέρα - ίση νύχτα στις 26 Σεπτεμβρίου

EPA/GEORGI LICOVSKI
Σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου φέτος, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, μπαίνει και επισήμως το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, καθώς στις 23:44 ώρα Ελλάδος θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα εγκαινιαστεί η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.

Πανσέληνος της φθινοπωρινής ισημερίας


Εμπορικό αεροσκάφος προσεγγίζει το αεροδρόμιο του Χήθροου για προσγείωση στο δυτικό Λονδίνο, με φόντο την πανσέληνο.

Ο πύραυλος Antares με το διαστημικό σκάφος Cygnus ξεκίνησε


Το Orbital Sciences Corporation, Antares πύραυλος, με το  φορτίου του διαστημικού σκάφους Cygnus, φαίνεται σε αυτό το ψευδές χρώμα υπέρυθρης εικόνας, καθώς ξεκινά από το Pad-0A του Mid-Atlantic Regional Spaceport (MARS)

Αναζητώντας την απαρχή του κόσμου

Νέες θεωρίες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της γέννησης του Σύμπαντος
Αναζητώντας την απαρχή του κόσμου

Η αναζήτηση για το πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και διάφορες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί ως σήμερα.

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Το ρόβερ Curiosity δεν ανίχνευσε μεθάνιο στον Άρη.


Έκπληξη και απογοήτευση προκάλεσαν τα ευρήματα του ρόβερ Curiosity στον κόκκινο πλανήτη: δεν υπάρχει μεθάνιο στον Άρη. 

Τι σχήμα έχει το Σύμπαν;
Η πάνω εικόνα δείχνει τον πλήρη χάρτη του ουρανού όπως τον είδε το Planck – αποκλίσεις στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου σε μεγάλες κλίμακες είναι πιο έντονες στην δεξιά πλευρά του ουρανού και η κάτω εικόνα απεικονίζει την εξέλιξη του σύμπαντος σύμφωνα με τους Liddle και Cortês
Η πάνω εικόνα δείχνει τον πλήρη χάρτη του ουρανού όπως τον είδε το Planck – οι αποκλίσεις στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου σε μεγάλες κλίμακες είναι πιο έντονες στην δεξιά πλευρά του ουρανού. Η κάτω εικόνα απεικονίζει την εξέλιξη ενός ανοικτού σύμπαντος σύμφωνα με τους Liddle και Cortês (prl.aps.org)

Πότε η Γη θα "ψηθεί" από τον ήλιο


Εμείς πάντως δεν θα το προλάβουμε. Σύμφωνα με βρετανούςεπιστήμονες η Γη θα συνεχίσει να φιλοξενεί ζωή (όχι κατ' ανάγκη ανθρώπινη) για τουλάχιστον άλλα 1,75 έως 3,25 δισεκατομμύρια χρόνια.

Γιατί το σύμπαν δεν έχει κέντρο;


Η αρχή του σύμπαντος δεν περιλάμβανε κάποια έκρηξη από το τίποτα, αν και πολλές επιστημονικές πηγές κι επιστημονικοί οργανισμοί έχουν αφήσει κάτι τέτοιο να εννοείται.

Ανάλυση της Ευρώπης

                                                          Image Credit: 
NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Επαναλειτουργεί έπειτα από 10 χρόνια το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall

newall1Έπειτα από δέκα χρόνια «σιωπής», το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της επιστήμης της Αστρονομίας στην Ελλάδα, λειτουργεί στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Μια γάτα φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος Πέρσης στο Διάστημα


Τεχεράνη
Το Ιράν κατέληξε ότι μια γάτα Περσίας είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος για μια δοκιμαστική εκτόξευση που θα άνοιγε το δρόμο για την πρώτη ιρανική επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα.

Δύο κομήτες περιτριγυρίζουν τη Γη

Ο «Δον Κιχώτης» και ο «Φαέθων» δεν είναι τελικά αστεροειδείς

δώ και 30 χρόνια οι αστρονόμοι πίστευαν πως το μεγάλο διαστημικό σώμα που περνάει κοντά από τη Γη ήταν αστεροειδής. Μία διεθνής αστρονομική ομάδα όμως αποκάλυψε ότι τελικά το ουράνιο αυτό σώμα είναι στην πραγματικότητα κομήτης.
(Πηγή: NASA/Jet Propulsion Laboratory)(Πηγή: NASA/Jet Propulsion Laboratory)Ο «3552 Δον Κιχώτης», όπως ονομάζεται, είναι το τρίτο μεγαλύτερο διαστημικό αντικείμενο ΝΕΟ (αντικείμενο που βρίσκεται κοντά στον πλανήτη μας). Περίπου το 5% των σωμάτων τύπου ΝΕΟ εκτιμάται ότι είναι «νεκροί» κομήτες που έχουν αποβάλει το παγωμένο νερό και διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία προσδίδουν στους κομήτες τη θεαματική ουρά τους.

Nέο εμπορικό μεταγωγικό εκτοξεύτηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η κάψουλα εκτοξεύτηκε με πύραυλο Antares, τον οποίο επίσης ανέπτυξε η Orbital Sciences   (Φωτογραφία:  NASA TV )

Ουάλοπς, Βιρτχίνια
Η NASA συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση των διαστημικών αποστολών: μία ακόμα εταιρεία, η Orbital Sciences Corp., εκτόξευσε το απόγευμα της Τετάρτης τη μη επανδρωμένη κάψουλα Cygnus.

Το υπέδαφος του Αρη «σπίτι» των ανθρώπων

Ομάδα αρχιτεκτόνων προτείνει την κατασκευή υπόγειων σπηλαίων στον Κόκκινο Πλανήτη
Το υπέδαφος του Αρη «σπίτι» των ανθρώπων
Σε μια τέτοια υπόγεια σπηλιά φαντάζονται οι Γερμανοί αρχιτέκτονες ότι μπορούν να διαμείνουν οι άνθρωποι στον Αρη. credit: ZA Architects

Βερολίνο 
Οπως οι πρώτοι άνθρωποι βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στις σπηλιές της Γης για να επιβιώσουν από τις καιρικές συνθήκες και τα επικίνδυνα ζώα έτσι και στον Αρη οι πρώτοι τουλάχιστον άνθρωποι που θα πάνε να ζήσουν εκεί θα πρέπει να αναζητήσουν ένα παρόμοιο καταφύγιο.

Κρόνος: Ηφαιστειακή δράση στον δεύτερο μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος


Δύο περιοχές του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ένδειξη ότι πράγματι φιλοξενούν ηφαίστεια από τα οποία αναβλύζει μεθάνιο, δείχνουν οι παρατηρήσεις της αποστολής Cassini.

Voyager 1: πρώτη εικόνα της Γης και της Σελήνης σε ένα ενιαίο πλαίσιο
Αυτή η εικόνα της Γης και της Σελήνης σε ένα ενιαίο πλαίσιο, το πρώτο του είδους του που έχει ποτέ λάβει ένα διαστημόπλοιο.

Ενας γαλαξίας στην κοιλιά της… φάλαινας

Εντυπωσιακή φωτογραφία του Hubble από τον αστερισμό του Κήτους
Ενας γαλαξίας στην κοιλιά της… φάλαινας
             Κάτι σαν... φάλαινα μοιάζει να έχει καταπιεί ένα ολόκληρο γαλαξία. Credit: ESA/Hubble & NASA

Χιούστον 
Μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα προσέθεσε στον μακρύ κατάλογό του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Πως φαίνεται το Voyager 1 από την Γη

διαμέσου του συστήματος ραδιοτηλεσκοπίων VLBA (Very Long Baseline Array)

voyager.jpeg
(κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση) Η θέση του Voyager 1 στον ουρανό, όπως αυτό φαινόταν από το VLBA στις 21 Φεβρουαρίου 2013. Η πραγματική εικόνα είναι η κουκκίδα μέσα στο μεγεθυμένο τμήμα. Τότε το Voyager 1 απείχε 18,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη.
Το σήμα του διαστημοπλοίου Voyager 1 – το πιο απομακρυσμένο ανθρώπινο κατασκεύασμα από την Γη – εντοπίστηκε από το δίκτυο των ραδιοτηλεσκοπίων Very Long Baseline Array (VLBA) .

Ο «πατέρας» του Σύμπαντος είναι ένα άστρο;

Νέα ανατρεπτική θεωρία για τη γέννηση του Κόσμου μας
Ο «πατέρας» του Σύμπαντος είναι ένα άστρο;
Σύμφωνα με τη νέα θεωρία το Σύμπαν είναι μια υπερσφαίρα που δημιουργήθηκε από την μετατροπή ενός άστρου 4-D σε μαύρη τρύπα

Γουάτερλου 
Τα άστρα γεννιούνται μέσα στο Σύμπαν.

Μια μπλε ατόλη στον κοσμικό ωκεανό

Το τηλεσκόπιο VLBA φωτογράφισε τα ραδιοσήματα του Voyager 1 που εγκατέλειψε το Ηλιακό Σύστημα
Μια μπλε ατόλη στον κοσμικό ωκεανό
            Η μπλε κουκκίδα είναι ένα από τα ραδιοσήματα του Voyager 1 καθώς ταξιδεύει στο διαστημικό κενό

Λονδίνο 
Πριν από λίγα 24ωρα η NASA ανακοίνωσε ότι το Voyager 1 εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα ένα από τα πρώτα σήματα που έστειλε το διαστημικό σκάφος από το διαστρικό κενό στο οποίο ταξιδεύει.

Ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Τιτάνα

Αναβλύζει μεθάνιο που μεταβάλει το τοπίο στον δορυφόρο του Κρόνου
Ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Τιτάνα
Στερεοσκοπικός χάρτης του Sotra Patera, ενός υποψήφιου κρυοηφαιστείου με κρατήρα βάθους ενός χιλιομέτρου. Credit: NASA/JPL

Λονδίνο 
Δύο περιοχές του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ένδειξη ότι πράγματι φιλοξενούν ηφαίστεια από τα οποία αναβλύζει μεθάνιο, δείχνουν οι παρατηρήσεις της αποστολής Cassini.

Νεφέλωμα που μοιάζει με φλεγόμενο κρανίο διασχίζει αστραπιαία τον γαλαξία μας

Πώς ακούγεται το διαστρικό κενό; – Οι ήχοι που έστειλε το Voyager 1Τον “αρχαίο”, απόκοσμο ήχο του διαστρικού κενούέξω από το ηλιακό μας σύστημα απέστειλε το μη επανδρωμένο σκάφος Voyager 1 της NASA το οποίο θεωρείται ότι πέρασε το όριο της Ηλιόπαυσης.

Αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας: Πανσέληνος και Φθινοπωρινή Ισημερία


Εντυπωσιακή προβλέπεται η δραστηριότητα των ουράνιων σωμάτων αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας με την συνάντηση των δύο φωτεινότερων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος, ενώ μία φωτεινή πανσέληνος θα σηματοδοτήσει την έλευση του Φθινοπώρου.

Εντυπωσιακό βίντεο εκτόξευσης διαστημικού λεωφορείουΑπολαύστε μία εντυπωσιακή εκτόξευση ενός διαστημικού λεωφορείου. Δείτε το video σε ανάλυση HD (720p ή 1080p), με ήχο και full screen.

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κοσμικό εργοστάσιο δημιουργεί τους θεμέλιους λίθους της ζωής

Οι προσκρούσεις παγωμένων κομητών πάνω σε πλανήτες μπορούν, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να παράγουν αμινοξέα, τους θεμέλιους λίθους της ζωής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
(Πηγή: NASA)(Πηγή: NASA)Η επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, του πανεπιστημίου του Κεντ και του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Zita Martins, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Geoscience", προσομοίωσαν στο εργαστήριο μία πρόσκρουση κομήτη με ταχύτητα 7,1 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και βρήκαν μέσα από τις προκαλούμενες συνθήκες πολύ υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης, ότι δημιουργούνται αμινοξέα (όπως η αλανίνη και η γλυκίνη) από ένα μίγμα πιο βασικών οργανικών χημικών ουσιών που προϋπάρχουν στο εσωτερικό του κομήτη (αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα, μεθανόλη κ.α.).

Μικροσκοπικές μαύρες τρύπες και πρόσθετες διαστάσεις

EPA/MARTIAL TREZZINI
Ο επιταχυντής σωματιδίων LHC του CERN είναι εξοπλισμένος με ανιχνευτές που θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τη δημιουργία και την εξαΰλωση μιας μικροσκοπικής μαύρης τρύπας.

Επιστήμονες ανακάλυψαν στο διάστημα τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία οργανισμών


Υπάρχει ζωή στο διάστημα; Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση του ερωτήματος, αφού πρόσφατα ανακάλυψαν ένα «διαστημικό εργοστάσιο» παραγωγής αμινοξέων, τα οποία αποτελούν τα δομικά στοιχεία για τη δημιουργία ζωής.

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η Κόκκινη Αράχνη


Ωραίο μπερδεμένο ιστό μπορεί να υφάνει ένα πλανητικό νεφέλωμα. Το Πλανητικό Νεφέλωμα Κόκκινη Αράχνη δείχνει την πολύπλοκη δομή που μπορεί να προκύψει όταν ένα κανονικό αστέρι εκτινάξει τα εξωτερικά του αέρια και να γίνει ένα αστέρι λευκός νάνος.

Ο Δορυφόρος του Γαλαξία της Ανδρομέδας


Ο Γαλαξίας μας δεν είναι μόνος.

Αστέρι Φυγάς


Ένα βαρύ αστέρι φυγάς απομακρύνεται από ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής νεογέννητων άστρων, με ταχύτητα πάνω από 400.000 χλμ την ώρα, ταχύτητα με την οποία κάποιος θα μπορούσε να ταξιδέψει στο φεγγάρι και να γυρίσει πίσω, μέσα σε δύο ώρες! Αυτή είναι η πιο ακραία περίπτωση ενός πολύ μαζικού αστεριού που έχει εκδιωχθεί από τον τόπο παραγωγής του από ομάδα ομοειδών του.

To μεγαλύτερο «μελίσσι» άστρων στο Σύμπαν

          Το Hubble εντόπισε μια περιοχή με 160 χιλιάδες σφαιρωτά σμήνη
To μεγαλύτερο «μελίσσι» άστρων στο Σύμπαν
Μια από τις εικόνες που κατέγραψε το Hubble στην οποία εικονίζονται ορισμένα από τα δεκάδες χιλιάδες σφαιρωτά σμήνη στο Abell 1689. Credit: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Blakeslee (NRC Herzberg Astrophysics Program, Dominion Astrophysical Observatory), and H. Ford (JHU))

Νέα Υόρκη 
Μια ακόμη εκπληκτική ανακάλυψη στο Σύμπαν έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Εκτοξεύθηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο SPRINT-A

Θα παρατηρεί πλανήτες όπως η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Δίας, ενώ θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη

Η Ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος  JAXA εκτόξευσε τον πύραυλο Epsilon από το διαστημικό κέντρο  Uchinoura στην πόλη Kimotsuki
Ο πιο φθηνός πύραυλος Epsilon εκτοξεύεται με επιτυχία. Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο μήνα, αλλά ματαιώθηκε 19 δευτερόλεπτα πριν δοθεί το οk εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας στον υπολογιστή του συστήματος.
Το τηλεσκόπιο SPRINT-A εκτοξεύθηκε στο διάστημα με τον φθηνότερο διαστημικό πύραυλο νέας γενιάς Epsilon από την Ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency’s), από το διαστημικό κέντρο Uchinoura στην πόλη Kimotsuki.

Φεισμπουκ

Τουιτερ