Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

To Google Street View σε ξεναγεί στις εγκαταστάσεις του CERN


Την ευκαιρία να περιηγηθούμε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής, CERN, στη Γενεύη μας δίνει για ακόμα μια φορά η Google -μετά τα νησιά Galapagos- μέσω της υπηρεσίας Google Street View.

How Many Earths, νέα ιστοσελίδα παρουσιάζει όλους τους πιθανά κατοικήσιμους εξωπλανήτες


Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές επιστημονικό περιοδικό NewScientist ανέπτυξε μια νέα διαδραστική ιστοσελίδα με την ονομασία “How Many Earths” που σκοπό έχει να μας παρουσιάσει όλους τους πιθανά κατοικήσιμους εξωπλανήτες, δηλαδή αυτούς που βρίσκονται σε άλλα ηλιακά συστήματα εκτός του δικού μας και θεωρούνται ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή.

Ενεργός Γαλαξίας

Ενεργός Γαλαξίας
Ο ενεργός γαλαξίας NGC 1275 είναι το κεντρικό, κυρίαρχο μέλος του μεγάλου και σχετικά κοντινού Σμήνους Γαλαξιών του Περσέα.

Ιαπωνία: Εκτόξευση του πυραύλου Epsilon

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 
Ο ιαπωνικός πύραυλος Epsilon εκτοξεύτηκε σήμερα από νότια βάση του αρχιπελάγους για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο-τηλεσκόπιο, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA). Ο νέος πύραυλος «Έψιλον» εκτοξεύθηκε από τη βάση της Οτσινούρα στις 14.00 τοπική ώρα (08.00 ώρα Ελλάδος) και χάθηκε στα δασώδη όρη της νότιας περιφέρειας Καγκοσίμα.

Ελληνας επιστήμονας ανακάλυψε το μηχανισμό δημιουργίας του σέλας

Την κινητήρια δύναμη και τον μηχανισμό στο γήινο μαγνητικό πεδίο, που τροφοδοτεί τόσο τις διαστημικές (γεωμαγνητικές) καταιγίδες, όσο και το θεαματικό σέλας στους πόλους της γης, ανακάλυψε μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής, Βασίλη Αγγελόπουλο, καθηγητή διαστημικής φυσικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Λος Άντζελες (UCLA).

Ελάτε μαζί μας στην Ευρωπαϊκή "Βραδιά του Ερευνητή" για ένα μαγικό ταξίδι


Η ESA σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τους υπόλοιπους συνεργαζόμενους φορείς, σας προσκαλεί στη φετινή "Βραδιά Ερευνητή" ένα μοναδικό ετήσιο γεγονός που θα λάβει χώρα ταυτόχρονα στο Ερευνητικό κέντροESRIN στις εγκαταστάσεις της ESA στο Φρασκάτι της Ιταλίας καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις στις 27 Σεπτεμβρίου.

Δύο φεγγάρια ταυτόχρονα στον ουρανό του Άρη

Φανταστείτε να στέκεται στον Άρη, κοιτώντας ψηλά, και βλέποντας αυτά τα δύο μικρά φεγγάρια που περνούν από πάνω.

Δείμος (l) και ο Φόβος, δύο φεγγάρια στον ουρανό του Άρη. Εικόνα μέσω Mars Science Laboratory της NASA.


Δεν είναι σπουδαίο το πώς έχουμε πάρει τις εικόνες του ουρανού από το ρόβερ του Άρη; 
Εδώ είναι ο Δήμος ένα από τα φεγγάρια του Άρη (αριστερά) και ο Φόβος (δεξιά). Θέα από το Mars Science Laboratory, το rover το οποίο προσγειώθηκε στον Άρη πριν από ένα χρόνο.

Απίστευτη φωτογραφία: μία τετραπλή σεληνιακή Άλως


Περίεργη λέξη η άλως, και σπάνια πλέον. Ίσως όμως ξέρεις την αγγλική εκδοχή της, halo (ναι, αυτό).

Ο Ήλιος όπως δεν τον έχεις ξαναδεί (Μπλε)


Όχι, ο Ήλιος δεν έγινε μπλε, ούτε άρχισαν να παίζουν οι επιστήμονες με το Photoshop για πλάκα.

Αστρο-στρόβιλος με… διχασμένη προσωπικότητα

Εντοπίστηκε πάλσαρ που περιστρέφεται με «τρελές» ταχύτητες και εκπέμπει δύο είδη ακτινοβολίας

Βίντεο για το πάλσαρ με τη.. διχασμένη προσωπικότητα

Λονδίνο 
Ενα από τα πιο σπάνια και εντυπωσιακά κοσμικά αντικείμενα ανακάλυψαν ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες. Πρόκειται για ένα άστρο νετρονίου που περιστρέφεται μια φορά κάθε 3.9 χιλιοστά του δευτερολέπτου! Ταυτόχρονα το άστρο αυτό εκπέμπει δύο είδη ακτινοβολίας φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί μόλις άλλη μια φορά μέχρι σήμερα.

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σημαντική ποσότητα νερού στο έδαφος του Άρη


REUTERS/NASA

                             Φωτογραφία του εξερευνητικού ρομποτικού οχήματος Curiosity από τον πλανήτη Άρη.

Μέχρι σήμερα ήταν ευρέως αποδεκτό από τους πλανητολόγους πως στον Άρη βρίσκονται μεγάλες ποσότητες νερού παγιδευμένες σε μορφή πάγου κάτω από την επιφάνειά του.

Το Διαστημικό σκάφος Soyuz, στην πορεία του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Το Soyuz TMA-10M, το διαστημικό σκάφος προσεγγίζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταφέροντας το Expedition 37 Soyuz, τον διοικητή Oleg Kotov, NASA, Μηχανικός πτήσης Michael Hopkins και της Ρωσίας τον Sergey Ryazanskiy Μηχανικός πτήσης. Το Soyuz αγκυροβολημένο στο Poisk Mini-Έρευνα, Ενότητα 2 (MRM2) του διαστημικού σταθμού στις 10:45 μ.μ. EDT στις 25 Σεπτέμβρη του 2013.


Μετάφραση κειμένου: to-new-sas.blogspot.gr

ΠΗΓΗ:http://www.nasa.gov

Υπερ-ενεργά ηλεκτρόνια δημιουργούν τρίτο δαχτυλίδι γύρω από τη Γη

NASA/Goddard Space Flight Center
Η κατανόηση της συμπεριφοράς των ζωνών ακτινοβολίας έχει μεγάλη σημασία για την επεξήγηση και τη πρόγνωση των «καιρικών συνθηκών» που επικρατούν γύρω από τον πλανήτη μας.

Το 1958 οι επιστήμονες ανακάλυψαν γύρω από τη Γη τις ζώνες Βαν Άλεν, δυο περιοχές που περικλείουν το πλανήτη μας  και αποτελούνται από φορτισμένα σωματίδια παγιδευμένα από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Τον περασμένο Φεβρουάριο όμως, επιστήμονες της NASA δημοσίευσαν στοιχεία για την ύπαρξη μιας τρίτης στενής ζώνης μεταξύ των δύο ζωνών που γνωρίζαμε.

Η σκοτεινή ενέργεια κατακλύζει το σύμπαν- Τι έδειξε η χαρτογράφηση του απόηχου της δημιουργίας


Πριν από πέντε μήνες η επιστημονική ομάδα του διαστημικού τηλεσκοπίου Planck, το οποίο χαρτογράφησε με εντυπωσιακή ακρίβεια τον απόηχο της δημιουργίας του Σύμπαντος στην κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της ανάλυσής της σχετικά με τη σύσταση του Σύμπαντος.

Αμέτρητα τα πιθανά «σπίτια» για τον άνθρωπο

Νέα μελέτη υπολογίζει ότι μόνο στον γαλαξία μας υπάρχουν 15-30 δισ. κατοικήσιμοι πλανήτες
Αμέτρητα τα πιθανά «σπίτια» για τον άνθρωπο
Δισεκατομμύρια είναι οι πλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή στον γαλαξία μας σύμφωνα με τη νέα μελέτη

Λονδίνο 
Τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια παρέχουν πλέον σε καθημερινή βάση ένα τεράστιο αριθμό νέων εικόνων και δεδομένων από το Σύμπαν.

Κομήτης ISON


Οι φωτογραφίες του κομήτη ISON είναι πλέον καθημερινές και πολύ ενδιαφέρουσες. Στην έγχρωμη εικόνα από τον Damian Peach διακρίνεται το πρασινογάλαζο χρώμα του κομήτη. 

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε ο πυκνότερος γαλαξίας στην γειτονιά μας;


Ο μικρός γαλαξίας M60-UCD1 (με το βέλος στην εικόνα), κάτω από τον λαμπρό ελλειπτικό γαλαξία Μ60, ίσως είναι ο πυκνότερος που έχει παρατηρηθεί έως σήμερα. Βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά μας. 

Οταν ο άνθρωπος «είδε» τη μαύρη τρύπα

Κολοσσιαία έκρηξη στον Τοξότη Α* φώτισε τον Γαλαξία και η λάμψη έφθασε στη Γη


Οταν ο άνθρωπος «είδε» τη μαύρη τρύπα
Καλλιτεχνική απεικόνιση μιας γιγάντιας δέσμης ακτινοβολίας που εκτοξεύεται από μια μελανή οπή. Πριν από δύο εκ. έτη μια έκρηξη στη μαύρη τρύπα του Γαλαξία έγινε ορατή και στη Γη. Credit: ASA/Dana Berry/SkyWorks Digital

Σίδνεϊ, Αυστραλία 
Η γιγάντια μελανή οπή στο κέντρο του γαλαξία μας είναι εδώ και πολύ καιρό «ήσυχη» και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δραστηριότητα.

Ο Messier 95

Κοσμικός "πύραυλος" του σύμπαντος

Ο λαβύρινθος του Αρη

           Νέες εντυπωσιακές εικόνες μιας περιοχής με βαθιές αποξηραμένες κοιλάδες
Ο λαβύρινθος του Αρη
O εντυπωσιακός «λαβύρινθος» του Αρη όπως τον κατέγραψε ο δορυφόρος MRO. Credit: NASA/JPL/University of Arizona

Πασαντίνα, Καλιφόρνιαα 
Ο δορυφόρος MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη κατέγραψε νέες λεπτομερείς εικόνες από μια από τις πιο εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές του.

Η ψυχρή λάμψη της αστρογένεσης: το νεφέλωμα NGC 6334, από το τηλεσκόπιο APEX


Γνωστό και ως το νεφέλωμα της Πατούσας της Γάτας (Cat’s Paw Nebula), βρίσκεται στον αστερισμό του Σκορπιού σε απόσταση περίπου 5.500 ετών φωτός και ανακαλύφθηκε από τον John Herschel το 1837.

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Βαριά ή ελαφριά σκοτεινή ύλη;

NASA
Νωρίτερα αυτό το χρόνο υπήρξαν ενδείξεις πως ίσως τα σκοτεινά σωματίδια να έχουν ελαφρύτερη μάζα από αυτή που πιστεύαμε.

Καθώς η φύση της σκοτεινής ύλης παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης επιστήμης, αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα ένα μεγάλο πλήθος από διαφορετικά πειράματα σε όλο το πλανήτη, αλλά και στο διάστημα, με σκοπό την ανίχνευση των λεγόμενων «σκοτεινών σωματιδίων».

CleanSpace One: Το διαστημικό σκουπιδιάρικο

Ο δορυφόρος θα συλλέξει και θα καταστρέψει χιλιάδες επικίνδυνα αντικείμενα γύρω από τη Γη

Βίντεο για την αποστολή του CleanSpace One

Παγιέρν, Ελεβετία 
Ξεκίνησε η κατασκευή του CleanSpace One, ενός δορυφόρου που θα προσπαθήσει να συλλέξει και να καταστρέψει χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια.

Ο Ηλιος λίγο πριν… σβήσει

                  Πώς θα μοιάζει το άστρο μας στα τελευταία του στάδια
Ο Ηλιος λίγο πριν… σβήσει
Το άστρο HD 184738 βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής του. Παρόμοια εικόνα θα έχει και ο Ηλιος μετά από 5 δισ. έτη

Χιούστον 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε εικόνες από το άστρο HD 184738.

Νεώτερη κατά 100 εκατ. χρόνια η Σελήνη


SHUTTERSTOCK

Οι νέες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το φεγγάρι είναι νεώτερο τουλάχιστον κατά 100 εκατ. χρόνια, σε σχέση με ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, δηλ. έχει ηλικία 4,4 έως 4,45 δισεκατομμυρίων ετών και όχι 4,56 δισεκατομμυρίων.

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με την ηλικία της Σελήνης.

Ένα «ηφαίστειο» στο κέντρο του Γαλαξία

NASA/Dana Berry/SkyWorks Digital
Πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, η γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας είχε 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη ισχύ απ’ ότι σήμερα.

Η γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας φαίνεται ότι είναι ένα κοιμώμενο ηφαίστειο καθώς νέα στοιχεία δείχνουν πως εξερράγη πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια.

O κομήτης ISON παρέα με τον αστεροειδή 433 Eros.              H σειρά φωτογραφιών απεικονίζει την κίνηση των δύο σωμάτων και έγινε από το αστεροσκοπείο SLOOH, σήμερα το πρωί.

ΠΗΓΗ:http://www.ofa.gr/

Νεφέλωμα Εκπομπής RCW 88RCW 88, ένα κόκκινο κουκούλι γεμάτο από μικρά αστέρια

RCW 88 είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής, μια περιοχή σχηματισμού άστρων περίπου εννέα ετών φωτός, που βρίσκεται περίπου 10.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη στο Γαλαξία μας.

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ερευνητές της NASA κατέγραψαν για πρώτη φορά το εντυπωσιακό Νεφέλωμα ΓαρίδαΕρευνητές της NASA κατάφεραν να απαθανατίσουν για πρώτη φορά το εντυπωσιακό Νεφέλωμα Γαρίδα, το οποίο έχει μήκος στον ουρανό όσο 4 γεμάτα φεγγάρια, αλλά είναι ορατό μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Ένας κυκεώνας σπειροειδών και ελλειπτικών γαλαξιώνΤο γιγάντιο γαλαξιακό σμήνος MACS J0152.5-2852 σε μια εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble. Σχεδόν κάθε αντικείμενο που απεικονίζεται, είναι ένας γαλαξίας που περιέχει δισεκατομμύρια άστρα. 

Πρόβλημα στο λογισμικό του Cygnus, αναβάλλεται η πρόσδεση στον ISS

                          Πρόβλημα στο λογισμικό του Cygnus, αναβάλλεται η πρόσδεση στον ISS
Όταν φτάσει στον ISS, το Cygnus θα συλληφθεί με το ρομποτικό βραχίονα του σταθμού (Καλλιτεχνική απεικόνιση: Οrbital Sciences)  

Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα
Αναβάλλεται για τουλάχιστον δύο ημέρες η άφιξη του νέου σκάφους ανεφοδιασμού Cygnus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η οποία είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Φεισμπουκ

Τουιτερ