Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Βρίσκοντας εξωγήινους κόσμους στη Γη

Οι ξηρές κοιλάδες στην Ανταρκτική θυμίζουν τον Άρη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια μέρη στη Γη μοιάζουν περισσότερο σε άλλους πλανήτες; Για μερικούς από εμάς η φαντασία του τοπίου άλλων κόσμων μπορεί να είναι απλά διασκεδαστική, ωστόσο οι επιστήμονες και οι μηχανικοί αναρωτιούνται για το τι μπορούν να μας πουν τα απόκοσμα μέρη της Γης για τους γείτονες μας, όπως η Σελήνη και ο Άρης.

2013 TV135: ένας αστεροειδής 400 μέτρων

… που το 2032 θα περάσει κοντά από τη Γη

asteroidΣύμφωνα με το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ανακαλύφθηκε ο αστεροειδής 2013 TV135ανακαλύφθηκε από το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

Ο Κρόνος με τα υπέρυθρα μάτια του Cassini


Μια λωρίδα που αντιστοιχεί σε 540 χιλιάδες χιλιόμετρα, μας δείχνει την σκοτεινή πλευρά του Κρόνου, όταν το Cassini βρισκόταν πίσω από τον πλανήτη τον Ιούλιο κρύβοντας τον Ήλιο. 

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Νέες παρατηρήσεις του κομήτη ISON από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble


Σήμερα θα δοθούν στην δημοσιότητα οι νέες παρατηρήσεις του κομήτη ISON που έγιναν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. 

To ALMA εξερευνά τα μυστικά των γιγάντιων μελανών οπών


Με την βοήθεια του τηλεσκοπίου ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), δύο ομάδες αστρονόμων παρατήρησαν πίδακες από γιγάντιες μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο γαλαξιών και τον τρόπο με τον οποίο οι πίδακες επηρεάζουν το περιβάλλον τους.

Ο Κρόνος σε όλο του το μεγαλείο


Το Cassini δημιούργησε ένα νέο μωσαϊκό του Κρόνου καθώς βρισκόταν αρκετά ψηλότερα από το επίπεδο των δακτυλίων του, προσφέροντας μια άποψη του γίγαντα των δαχτυλιδιών που δεν είναι δυνατή από την Γη. Διακρίνεται και το αχνό φως που ρίχνουν οι δακτύλιοι στο σκοτεινό ημισφαίριο του Κρόνου.

Ο κομήτης ISON από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.Η νέα εικόνα του τηλεσκοπίου που καταγράφηκε στις 9 Οκτωβρίου, εμφανίζει τον κομήτη σε πολύ καλή κατάσταση, αντίθετα με αναφορές που τον ήθελαν να έχει διασπαστεί.

Η μαύρη τρύπα που «καταπίνει» ύλη

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το μεγάλο τηλεσκόπιο της Χιλής

Πώς πεθαίνουν τα άστρα; Επιστήμονες βρήκαν τι πυροδοτεί τις εκρήξεις σουπερνόβα


Ο θάνατος ενός άστρου είναι μία εντυπωσιακή εκρηκτική διαδικασία, γνωστή και ως «σουπερ νόβα», η οποία για χρόνια απασχολεί τους αστροφυσικούς παγκοσμίως.

Αυτοί είναι οι διασημότεροι φυσικοί δορυφόροι του Ηλιακού μας συστήματος


Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης, η γέννηση του οποίου συχνά διχάζει την επιστημονική κοινότητα.

Αρειανοί οι βράχοι που έπεσαν στη Γη

Αρειανοί οι βράχοι που έπεσαν στη Γη
Αρειανός μετεωρίτης με το παρατσούκλι «Μαύρη Καλλονή». Βρέθηκε το 2011 στη Σαχάρα

Ουάσινγκτον 
Οι πλανητολόγοι έχουν κυριολεκτικά στα χέρια τους μερικά κομμάτια από τον Άρη: μετεωρίτες που βρέθηκαν στη Σαχάρα και άλλες τοποθεσίες προήλθαν όντως από τον Κόκκινο Πλανήτη όπως υποψιάζονταν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνει οριστικά το ρομπότ Curiosity.

CERN Open Days 2013


Οι διαλέξεις κατά την διάρκεια των CERN Open Days για το 2013 είναι διαθέσιμες μέσω του YouTube. 

Στρωματογραφία των αποθέσεων του Βόρειου Πόλου


Αυτή η εικόνα δείχνει ένα παράδειγμα των στρωμάτων των αποθέσεων του Βόρειου Πόλου του Άρη.

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Την Παρασκευή θα ρίξουμε τη σκιά μας στη Σελήνη

                                                           ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΝΕΦΑ Η ΒΡΑΔΙΑ
Την ευκαιρία να απολαύσουμε μία μερική έκλειψη Σελήνης με καθαρό ουρανό θα έχουμε το βράδυ της Παρασκευής.

H NASA γλύτωσε τις περικοπές: Θα στείλει κανονικά το νέο της όχημα στον Αρη τον Νοέμβριο


Τέλος η αγωνία για τη NASA, αφού τελικά ο διαστημικός οργανισμός περιλήφθηκε στο πρόγραμμα εξαίρεσης έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει κανονικά την αποστολή του νέου της οχήματος MAVEN στον Αρη.

Λύθηκε το μυστήριο του Ηλιου: Ερευνητές κατάφεραν να εξηγήσουν την θερμοκρασία στο Στέμμα του


Το λεγόμενο «Πρόβλημα Θέρμανσης Στέμματος» δηλαδή το πώς γίνεται το στέμμα του Ηλιου να είναι θερμότερο από την επιφάνεια του άστρου, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους αστροφυσικούς από το 1939. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έλυσαν το μυστήριο.

Είναι το νετρίνο το αντισωματίδιό του;

GERDA/Kai Freund
Το ανανεωμένο πείραμα GERDA II, θα χρησιμοποιήσει 40 κιλά γερμανίου, όπου με βελτιωμένες τεχνικές, θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει διάσπαση σε σελήνιο εντός τριών ετών.

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης φυσικής, είναι το γιατί η ύλη επικράτησε της αντιύλης στο Σύμπαν.

Η μέτρηση της θερμοκρασίας του σύμπαντος από τον Ohm

Ο E. A. Ohm ήταν ο πρώτος που ανίχνευσε την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου

Όχι βέβαια ο G. S. Ohm (1789 – 1854), που διατύπωσε τoν ομώνυμο νόμο στον ηλεκτρισμό (Ι=V/R), αλλά ο E. A. Ohm που την δεκαετία του 1960 εργαζόταν στo εργαστήριο Bell στις ΗΠΑ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το εργαστήριο Bell διέθετε μια ασυνήθιστη ραδιοφωνική κεραία πάνω στο λόφο του Crawford στο Holmdel του New Jersey.
Η κεραία είχε στηθεί για επικοινωνία μέσω του δορυφόρου Ηχώ, αλλά οι προδιαγραφές της, δηλαδή ένας ανακλαστήρας 6 μέτρων με εξαιρετικά χαμηλούς θορύβους) την κατέστησαν ένα επιστημονικό όργανο πολλά υποσχόμενο στη ραδιοαστρονομία.
Η κεραία, πάνω στο λόφο του Crawford στο Holmdel του New Jersey, με την οποία οι Penzias και Wilson ανακάλυψαν την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου
Η κεραία των εργαστηρίων Bell, πάνω στο λόφο του Crawford στο Holmdel του New Jersey, με την οποία οι Penzias και Wilson ανακάλυψαν την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Ρέματα με πάχνη το καλοκαίριΠολλές εικόνες δείχνουν τις Αρειανές ρεματιές να σχηματίζονται στα τοιχώματα μετεωρικών κρατήρων, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο.

Ο πολυαναμενόμενος κομήτης ISONΜοιάζει να μην επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μέχρι στιγμής. Οι επιστήμονες σε πρόσφατες εκτιμήσεις δίνουν 50% πιθανότητα να αντέξει το επικείμενο πέρασμά του από το περιήλιο.

Τελικά το Σύμπαν είναι άπειρο; (βίντεο)


Ένα ερώτημα που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα είναι το αν το Σύμπαν είναι άπειρο ή απλά τόσο μεγάλο που αδυνατούμε να προσδιορίσουμε το μέγεθός του.

Γαλαξιακή φούσκα με μεγάλη έκπληξη


Βρίσκεται μέσα στο κέλυφος γύρω από αυτή τη μεγάλη φούσκα και είναι ένα εμβρυϊκό αστέρι που είναι ήδη βαρύ, έχει οκτώ φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας.

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Το πρώτο φάσμα του κομήτη ISON από ερασιτέχνη αστρονόμο.

Το πρώτο ερασιτεχνικό φάσμα του κομήτη C/2012 S1 (ISON) στο οποίο βλέπουμε ξεκάθαρα την εκπομπή C2 και μια πιθανή ανίχνευση  CN. Αυτά είναι κοινά χαρακτηριστικά σε κομήτες, αλλά αυτό δεν αναιρεί το φανταστικό επίτευγμα του ερασιτέχνη αστρονόμου, η απόκτηση του φάσματος αυτού, εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρός, αχνός και μακρινός στόχος!
[Image credit: Christian Buil/Castanet-Tolosan Observatory (France)]

Η Πανσέληνος του Οκτώβρη και η κορύφωση των Ωριωνίδων - Τα αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας


Βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτώβρη και είναι ίσως η καλύτερη εβδομάδα του μήνα για τους παρατηρητές του ουρανού. Από την εντυπωσιακή πανσέληνο του Οκτωβρίου, μέχρι την σύζευξη της Αφροδίτης με τον Αντάρη αλλά και την κορύφωση των Ωριωνίδων, ο ουρανός αυτή την εβδομάδα θα είναι εντυπωσιακός.

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Το άλμα της “ακρίδας” στα 744 μέτρα (βίντεο)

grassΗ κάθετη απογείωση του πυραύλου Grasshopper (ακρίδα) μέχρι 744 μέτρα ύψος και η ασφαλής επιστροφή του στο έδαφος.

Φεισμπουκ

Τουιτερ