Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013

Οι 4 κομήτες που «κυκλοφορούν» στη γειτονιά μας

Εκτός από τον αναμενόμενο κομήτη ISON, αυτές τις ημέρες εμφανίζονται κι άλλοι τρεις κομήτες στον ουρανό: ο 2013 R1 Lovejoy, ο 2P/Encke και ο 2012 X1 LINEAR! Δυστυχώς κανένας από αυτούς δεν είναι ακόμη ορατός γυμνό μάτι.
Υπάρχουν όμως πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες από ερασιτέχνες αστροφωτογράφους:
 2 Νοεμβρίου 2013: O κομήτης 2013 R1 Lovejoy όπως φαίνεται από τη Σιγκαπούρη (Credit and copyright: Justin Ng.)
2 Νοεμβρίου 2013: O κομήτης 2013 R1 Lovejoy όπως φαίνεται από τη Σιγκαπούρη (Credit and copyright: Justin Ng)

Ο Δίας, τρεις δορυφόροι του, και οι σκιές τους

Jupiter12oktober2013_5h28UTaertsΦωτογραφία από τηλεσκόπιο τριών δορυφόρων του Δία, μαζί με τις σκιές τους, που λήφθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2013 από τον  Leo Aerts στο Βέλγιο.

Μοναδική λήψη του πλησιέστερου αστρικού μας γείτονα: Ο Εγγύτατος του Κενταύρου όπως τον είδε το Hubble [εικόνα]


Ο Proxima Centauri (Εγγύτατος του Κενταύρου) είναι ένας Κόκκινος Γίγαντας που βρίσκεται στον αστερισμό του Κενταύρου και απέχει μόλις τέσσερα έτη φωτός από τη Γη.

3C353: γιγάντια "λοφία" ακτινοβολίας

Image Credit: X-ray: NASA/CXC/Tokyo Institute of Technology/J.Kataoka et al, Radio: NRAO/VLA

Πίδακες που παράγονται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Κοσμικό «τροχαίο» βλέπουν τα τηλεσκόπια

Γιγάντιο νέφος τρέχει με ορμή πάνω στον γαλαξία μας. Η σύγκρουση θα οδηγήσει στη γέννηση νέων άστρων
Κοσμικό «τροχαίο» βλέπουν τα τηλεσκόπια
Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέφους Σμιθ το οποίο κινείται με ταχύτητα προς τον γαλαξία μας. H φωτεινή κουκίδα δεξιά στην εικόνα στη δεύτερη σπείρα αναπαριστά τη θέση του Ηλιου στον Γαλαξία Credit: Bill Saxton (NRAO/AUI/NSF)

Λονδίνο 
Ενα γιγάντιο νέφος βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον γαλαξία μας. Η σύγκρουση αναμένεται να προκαλέσει τη γέννηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων άστρων.

Η «μάγισσα» του διαστήματος

Νέα εντυπωσιακή εικόνα από το νεφέλωμα IC 2118
Η «μάγισσα» που γεννά άστρα
Το «Κεφάλι της Μάγισσας» όπως το κατέγραψε το τηλεσκόπιο WISE. Credit:NASA/JPL-Caltech

Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE κατέγραψε νέες λεπτομερείς εικόνες ενός εντυπωσιακού νεφελώματος που βρίσκεται σε απόσταση 900 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ηριδανού.

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Έργο τέχνης στο.. διάστημα


Ένα ακόμα νεφέλωμα γνωστό ως IC 5148.


Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης της φύσης βρίσκεται σε απόσταση περί τα 3.000 έτη φωτός από τη Γη και η ομορφιά του είναι τέτοια που δύσκολα μπορεί να την αγνοήσει κανείς.
Μέσα σε αυτό το νέφος αστρικής σκόνης και αερίων γεννιούνται νέα αστέρια προορισμένα να ακολουθήσουν τη μοίρα τους όπως εκείνα διαδέχτηκαν με το υλικό από το θάνατο τους να μετατρέπεται σε ζωή..

Άφαντη η σκοτεινή ύλη

LUXDARKMATTER/Flickr
Το πείραμα LUX (Large Underground Xenon), λαμβάνει χώρα σε ένα ορυχείο 1.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ. Στη φωτογραφία ο ανιχνευτής του πειράματος.

Μια διεθνής ομάδα φυσικών που εργάζονται στο πιο ευαίσθητο πείραμα στον κόσμο για την ανακάλυψη σωματιδίων σκοτεινής ύλης, ανακοίνωσε χθες πως στις πρώτες 90 ημέρες λειτουργίας του πειράματος LUX, δεν εντοπίστηκε κάποιο σωματίδιο που θα μπορούσε να αποτελεί υποψήφιο για τη σκοτεινή ύλη.

Κανονικά θα γίνει η εκτόξευση του MAVEN της NASA: Είναι προγραμματισμένη για τις 18 Νοεμβρίου


Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους MAVEN στον πλανήτη Αρη που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου.

Ορατή και από την Ελλάδα η μερική έκλειψη Ηλίου

Θα πραγματοποιηθεί μετά το μεσημέρι της Κυριακής. Θα είναι ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη
Ορατή και από την Ελλάδα η μερική έκλειψη Ηλίου
Η έκλειψη θεωρείται σπάνια, επειδή είναι «υβριδική», δηλαδή σε κάποια μέρη της Γης θα είναι ορατή ως μερική και σε άλλα ως ολική

Αθήνα 
Έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή ως μερική στην Αφρική, τη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και περιοχές της Αμερικής, θα πραγματοποιηθεί μετά το μεσημέρι της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου.

Το «Φάντασμα του Δία»

Το τηλεσκόπιο Spitzer φωτογράφισε το εντυπωσιακό πλανητικό νεφέλωμα
Το «Φάντασμα του Δία»
Το Φάντασμα του Δία μέσα από τον φακό του Spitzer. Credit : NASA/JPL-Caltech/Harvard-Smithsonian CfA

Χιούστον, Τέξας 
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer φωτογράφισε το «Φάντασμα του Δία».

Πέταξε το διαστημικό ταξί

Πετυχημένη η πρώτη πτήση του Dream Chaser

Βίντεο της δοκιμαστικής πτήσης του Dream Chaser

Καλιφόρνια 
H NASA σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες κατασκευάζει νέα οχήματα μεταφοράς ανθρώπων στο Διάστημα.

Αναβλήθηκε η εκτόξευση της αποστολής Swarm

Οι δορυφόροι Swarm

Η εκτόξευση της αποστολής της ESA για το μαγνητικό πεδίο που θα γίνει από το Plesetsk, της Ρωσίας, αναβλήθηκε για περίπου μια εβδομάδα.

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Το καυτό «δίδυμο» της Γης

Ο πιο κοντινός σε χαρακτηριστικά εξωπλανήτης με τη Γη εντοπίστηκε από τους επιστήμονες

Το καυτό «δίδυμο» της Γης
Ο Kepler-78b είναι το πρώτο πραγματικό «δίδυμο» του πλανήτη μας, που όμως ψήνεται σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες (Καλλιτεχνική απεικόνιση: David A. Aguilar (CfA))

Λονδίνο 
Ένα σχεδόν «ταυτόσημο» δίδυμο του πλανήτη μας εντοπίστηκε από τους επιστήμονες σε ένα ηλιακό σύστημα στον αστερισμό του Κύκνου, 400 έτη φωτός μακριά από εμάς.

Κάντε μια βόλτα στον Αρη

Εντυπωσιακό βίντεο της ESA μάς ξεναγεί στον Κόκκινο Πλανήτη

Το εντυπωσιακό βίντεο

Παρίσι 
Χρησιμοποιώντας τοπογραφικά δεδομένα που έχει καταγράψει στον Αρη η αποστολή Mars Express ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό βίντεο στο οποίο ο θεατής κάνει μια εικονική βόλτα στον Κόκκινο Πλανήτη. Η άγρια ομορφιά του Αρη αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας. 

Χάλοουιν και στο διάστημα: Η NASA παρουσιάζει τρία νεφελώματα-φαντάσματα [εικόνες]


Παραμονή του Χάλουιν και η NASA αποφάσισε να γιορτάσει με έναν πρωτότυπο τρόπο παρουσιάζοντας τρία αστρικά «φαντάσματα» που εντόπισε με την υπέρυθρη όραση του διαστημικού τηλεσκόπιου Spitzer.

Αρχαίοι χώροι κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας

10 φαντασμαγορικές μεγάλες φωτογραφίες, από τη καινούργια έκθεση του αστροφωτογράφου Λουκά Χαψή

ΔΕΛΦΟΙ ©Λουκάς Χαψής

Ετοιμη η αποστολή MAVEN για τον Άρη (βίντεο)

Η εκτόξευση αναμένεται να γίνει στις 18 Νοεμβρίου

maven_wdr-1
Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί με πύραυλο ATLAS V
Η αποστολή της NASA, MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), θα ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου από το διαστημικό κέντρο Canaveral στη Φλόριντα.

Νέες διαστημικές αποστολές στον Άρη για ΗΠΑ και Ινδία


NASA
Η NASA ετοιμάζεται να στείλει την επόμενη διαστημική της αποστολή στον Άρη, η οποία έχει στόχο τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής στο γειτονικό μας πλανήτη, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός για την εξερεύνησή του εντείνεται.

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Οι λίμνες του Τιτάνα αποκαλύπτονται

Το Cassini προσφέρει νέα εντυπωσιακά δεδομένα. Εχουν κοινά χαρακτηριστικά με της γήινες

Bίντεο με το μέλος της αποστολής Cassini Στιβ Γουόλ 
να εξηγεί πως οι ειδικοί μελετούν τις λίμνες του Τιτάνα 
κάνοντας συγκρίσεις με εκείνες στη Γη

Πασαντίνα, Καλιφόρνιαα 
Το διαστημικό σκάφος Cassini εξερευνά από το 2004 τον Κρόνο και τα φεγγάρια του έχοντας προσφέρει τεράστιο όγκο εικόνων και πληροφοριών στους επιστήμονες για τον εντυπωσιακό κόσμο του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» του ηλιακού μας συστήματος.

Πρωινοί κομήτες και Ηλιακή έκλειψη: Εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα«Πολυάσχολος» θα είναι ο ουρανός αυτή την εβδομάδα, αφού προβλέπονται εντυπωσιακά και σπάνια αστρονομικά φαινόμενα. Ετσι, εκτός από τη μερική έκλειψη Ηλίου της Κυριακής, θα δούμε αστρικές συναντήσεις, πρωινούς κομήτες αλλά και ζωδιακό φως στον ουρανό.

Ηλιόλουστη πλευρά του πλανήτη ΕρμήΜια άλλη μέρα, μια άλλη όμορφη θέα του ορίζοντα του Ερμή. Σε αυτή τη σκηνή, η οποία αποκτήθηκε από τις σκιές προς την ηλιόλουστη πλευρά του πλανήτη, 120-χιλιόμετρα (75 μίλια). Ο κρατήρας ξεχωρίζει κοντά στο κέντρο.

Δορυφόρος με αρχαιοελληνικό όνομα χαρτογραφεί το γαλαξία

Ονομάζεται Γαία και θα αποκαλύψει την ιστορική εξέλιξη του


Το διάστημα ανέκαθεν γοήτευε τους ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για αυτό, ένα ακόμη βήμα προς αυτή τη γνώση κάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος η οποία θα βάλει σε τροχιά το δορυφόρο «Γαία».

Ο κομήτης C/2012 X1 (LINEAR)

...από τον Damian Peach. 

Ο κομήτης βρίσκεται στην Κόμη της Βερενίκης, δύει λίγο μετά τον Ήλιο και είναι δύσκολος στην παρατήρηση. Τις επόμενες ημέρες όμως θα ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα προς τον Αρκτούρο

ΠΗΓΗ: ΟΦΑ

Σπάνια «υβριδική» ηλιακή έκλειψη

Η μέρα για την τελευταία έκλειψη του 2013 πλησιάζει. Στις 3 Νοεμβρίου θα γίνουμε μάρτυρες της πέμπτης συνολικά έκλειψης για φέτος και της δεύτερης ηλιακής έκλειψης του έτους.

Αυτή όμως η έκλειψη έχει κάτι το διαφορετικό: χαρακτηρίζεται ως σπάνια και υβριδική γιατί θα είναι δακτυλιοειδής τα πρώτα 15 δευτερόλεπτα της τροχιάς της και στην πορεία θα μεταμορφωθεί σε ολική καθώς η σκιά της Σελήνης θα περάσει πολύ κοντά στη Γη και θα καλύψει το δίσκο του Ήλιου κατά μήκος του υπόλοιπου της τροχιάς της.

Αναβλήθηκε η εκτόξευση της πρώτης αποστολής της Ινδίας στον Άρη


Αναβλήθηκε για μια εβδομάδα η εκτόξευση της πρώτης αποστολής της Ινδίας στον Άρη

Ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας του Διαστήματος (ISRO) ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για τις 28 Οκτωβρίου εκτόξευση της πρώτης της διαστημικής αποστολής στον 'Αρη αναβάλλεται για μια εβδομάδα.

Ζεύγος Μικρών Κρατήρων ΛάκκουΟι κρατήρες λάκκου (Pit craters) υπάρχουν σε ηφαιστειογενείς περιοχές στον Άρη, και σχηματίζονται όταν επιφανειακά υλικά καταρρέουν σε μεγάλες υπόγειες κοιλότητες.

Νέα θεωρία ανατρέπει εκείνη της «Μεγάλης Έκρηξης»

Υποστηρίζει ότι το σύμπαν είναι μια «υπερσφαίρα» ενός άλλου σύμπαντος


Οι περισσότεροι έχουμε έστω και ακουστά τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang), σύμφωνα με την οποία όλο το υλικό του σύμπαντος ήταν συγκεντρωμένο σε ένα σημείο κάτω από πάρα πολύ υψηλή πυκνότητα και δημιουργήθηκε όπως το γνωρίζουμε σήμερα μετά από μια έκρηξη.

Σύμπαν χωρίς χρόνο

SHUTTERSTOCK
Μία προσπάθεια για την ενοποίηση κβαντομηχανικής και γενικής σχετικότητας έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν οι Τζον Γουίλερ και Μπράις Ντε Βιτ συνένωσαν σε ένα κοινό πλαίσιο φαινομενικά αντιφατικές ιδέες από τις δύο θεωρίες, καταλήγοντας στην εξίσωση Γουίλερ-Ντε Βιτ.

Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν τον περασμένο αιώνα για την περιγραφή της φύσης είναι δύο ειδών: αυτά που έχουν να κάνουν με φαινόμενα του μικρόκοσμου, στα οποία κυριαρχούν οι νόμοι της κβαντικής φυσικής, κι εκείνα που περιγράφουν τι συμβαίνει στις μεγάλες κλίμακες, όπου η βαρύτητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και περιγράφονται από τη γενική θεωρία της σχετικότητας.

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Ασυνήθιστο Ανάχωμα στις Βόρειες Εναποθέσεις με Στρώματα


Οι βόρειες εναποθέσεις σε στρώματα (north polar layered deposits, NPLD) αποτελούνται από ένα σωρό στρωμάτων πλούσια σε πάγο τα οποία φτάνουν σε πάχος μερικά χιλιόμετρα.

Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής

Οι πιθανότητες να μην είμαστε μόνοι στο σύμπαν όλο και αυξάνονται

Μόνος ένας πλανήτης μπορεί αποδεδειγμένα να υποστηρίξει τη ζωή, και δεν είναι άλλος από τη Γη. Ωστόσο, με τους τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια κόσμους στο μέγεθος της Γης που υπάρχουν στο γαλαξία μας και τα καινούργια στοιχεία παράξενων ειδών ζωής που ευδοκιμούν σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι πιθανότητες να μην είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν όλο και αυξάνονται. 

Θεαματικό ξέσπασμα στον Ήλιο θα κατάπινε 20 πλανήτες σαν τη Γη

Πύρινη αψίδα

Εικόνα, βίντεο: NASA/SDO

Γκρίνμπελτ, Μέριλαντ
Μια αψίδα φωτιάς, αρκετά μεγάλη για να δρασκελίσει την απόσταση Γης-Σελήνης, σκίζει την ατμόσφαιρα του Ήλιου και τινάζεται στο διάστημα. Η ΝASA δημοσιοποίησε το θεαματικό βίντεο μιας έκρηξης που θα έκανε τη Γη να μοιάζει μυγάκι στον άνεμο.

O μεγάλος κομήτης του 1680 …

… πάνω από το Ρότερνταμ και ο κομήτης ISON

O μεγάλος κομήτης του 1680 πάνω από το Ρότερνταμ.  Ο ζωγραφικός πίνακας του Lieve Versheier απεικονίζει την μακριά ουρά του κομήτη, καθώς επίσης και ένας πλήθος κόσμου που παρακολουθεί τον κομήτη. Μερικοί από αυτούς χρησιμοποιούν ένα γωνιομετρικό αστρονομικό όργανο (πρόγονο του εξάντα)
O μεγάλος κομήτης του 1680 πάνω από το Ρότερνταμ. Ο ζωγραφικός πίνακας του Lieve Versheier απεικονίζει την μακριά ουρά του κομήτη, καθώς επίσης και ένα πλήθος κόσμου που παρακολουθεί τον κομήτη. Μερικοί από αυτούς χρησιμοποιούν ένα γωνιομετρικό αστρονομικό όργανο (πρόγονο του εξάντα)
Ο κομήτης Kirch (C/1680 V1) εμφανίστηκε στον νυχτερινό ουρανό πριν από 333 χρόνια, το 1680, και ήταν ορατός ακόμη και στο φως της ημέρας.

Φεισμπουκ

Τουιτερ