Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Ρεματιές με Λοβοειδείς Αποθέσεις υλικών στο εσωτερικό Κρατήρα στα “ Όρη των Νηρηΐδων” (Nereidum Montes)Αυτός ο κρατήρας έχει ρεματιές στο τοίχωμα με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, πού ξεκινούν από το χείλος του και καταλήγουν σε δύο διακριτούς λοβούς απόθεσης των υλικών.

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Η NASA δίνει εικόνες του κομήτη ISON στο STEREO

Τελευταία ενημέρωση: Η τελευταία ταινία από το STEREO-A του διαστημικού σκάφους Heliospheric Imager, δείχνει τον κομήτη για μια περίοδο πέντε ημερών από την 20η Νοεμβρίου μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2013.
Αυτή η ταινία από το διαστημικό σκάφος Heliospheric Imager, παρουσιάζει τον κομήτη ISON, τον Ερμής, τον κομήτης Encke και την Γη για μια περίοδο πέντε ημερών από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου, 2013. Ο ήλιος βρίσκεται δεξιά από το οπτικό πεδίο της κάμερας.

O κομήτης  ISON εμφανίστηκε στην υψηλότερης ανάλυσης HI-1 κάμερα στο STEREO της NASA, ένα διαστημικό σκάφος. Τα σκοτεινή "σύννεφα" που προέρχονται από δεξιά είναι πιο πυκνές περιοχές του ηλιακού ανέμου, προκαλώντας διακυμάνσεις στην ουρά του κομήτη Encke. Χρησιμοποιώντας τις ουρές του κομήτη σαν ιχνηθέτες, μπορούν να παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για την ηλιακή συνθήκη ανέμου κοντά στον ήλιο.Image Credit: Karl Battams/NASA/STEREO/CIOC

Συντονισμένη Εκστρατεία Απεικόνισης των Spirit και HiRISE


Ένας από τους επιστημονικούς στόχους αυτής της παρατήρησης ήταν να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε τον ίδιο ανεμοστρόβιλο σκόνης (dust devil) και στις δυο κάμερες ταυτόχρονα συντονίζοντας τις παρατηρήσεις των HiRISE και MER Spirit.

«Φως» στη σκοτεινή ύλη ρίχνει το πείραμα AMS

Βασίζεται σε μια συσκευή εγκατεστημένη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Πρώτη δημοσίευση: Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013


Το μυστήριο της σκοτεινής ύλης, είναι πιθανό να ξεκλειδώσει ένα πανάκριβο επιστημονικό όργανο που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μάλιστα, το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, όπως ονομάζεται ανίχνευσε τις πρώτες ενδείξεις σκοτεινής ύλης, προκαλώντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Τεράστια ανακάλυψη: Βρέθηκαν τα πρώτα κοσμικά νετρίνα στην Ανταρκτική

Υπόγειο «παγωμένο» παρατηρητήριο κοντά στον Νότιο Πόλο προσπαθούσε από το 2010 να «πιάσει» κάποιο από αυτά τα σωματίδια-φαντάσματα και τελικά ανίχνευσε 28


Το διεθνές Παρατηρητήριο IceCube στην Ανταρκτική εντόπισε με βεβαιότητα τα πρώτα κοσμικά νετρίνα, τα φευγαλέα υποατομικά σωματίδια που δημιουργούνται σε βίαια συμβάντα σε μακρινές περιοχές του σύμπαντος και φθάνουν μέχρι τη Γη, διαπερνώντας οτιδήποτε στερεό συναντούν στον δρόμο τους (πχ τα σώματά μας), καθώς δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν καθόλου με τα άτομα της κανονικής ύλης.

Όταν ένα άστρο γεννιέται και πεθαίνει...

Τι είναι στην πραγματικότητα τα αστέρια


Όλοι έχουμε δει το νυχτερινό ουρανό και τα εκατομμύρια, σαν μικρά διαμαντάκια, αστέρια που τον «κοσμούν».

Εκρηξη ακτίνων γάμμα που θύμισε το Big Bang

Η μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που καταγράφηκε ποτέ!

Καλλιτεχνική απεικόνιση της τρομερής έκρηξης ακτίνων γάμμα που εντόπισαν τα διαστημικά τηλεσκόπια. Credit: NASA Goddard Space Flight Center)Είναι η μεγαλύτερη και η πιο έντονη έκρηξη που έχει καταγραφεί στο σύμπαν.

Τεράστια έκρηξη ακτίνων γάμμα παραλίγο να κάψει τη νεογέννητη Γη

Στιγμιότυπο από την αρχέγονη έκρηξη ακτίνων γάμμα όπως τη συνέλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift

Εικόνες X-Ray του τηλεσκοπίου Swift, πήραν αυτή την 0,1-δευτερολέπτου έκθεση του GRB 130427A στις 3:50 π.μ. EDT στις 27 Απριλίου, λίγα λεπτά μετά το Fermi και το Swift ανίχνευσουν την έκρηξη. Η εικόνα είναι 6,5 λεπτών ολόκληρη.

Μία «τερατώδης» -όπως την αποκάλεσαν οι αστρονόμοι- έκρηξη ακτίνων γάμμα, που συνέβη σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση 3,7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, όταν το σύμπαν είχε ηλικία 9,9 δισεκατομμυρίων ετών, είναι η ισχυρότερη, φωτεινότερη και μεγαλύτερης διάρκειας που έχει ποτέ παρατηρηθεί από τη Γη.

Ενωμένα ΔίδυμαΑυτή η εικόνα δείχνει ένα αξιοσημείωτο διπλό κρατήρα με ένα κοινό χείλος και εναποθέσεις εκτοξευμένου υλικού με κατεύθυνση Βόρεια-Νότια.

Τι θα βλέπατε αν σας στόχευαν από τη Σελήνη με λέιζερ

moon-laser-infrared-camera-view
Μια δέσμη υπέρυθρου φωτός όπως ανιχνεύθηκε από τον σταθμό της ESA στην Τενερίφη
Το διαστημικό σκάφος της NASA LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) – προφέρεται όπως το “laddie,” και όχι “lady” – που είχε εκτοξευθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Γαλαξίες νηπίων συγχωνεύονται κοντά στην «κοσμική αυγή»Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν τη συνδυασμένη δύναμη του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA και του μεγάλου χιλιοστόμετρου Atacama

Εκτόξευση αύριο για την αποστολή Swarm

ESA
Τα τρία σκάφη θα μεταφέρει σε τροχιά ένας ρωσικός πύραυλος Ρόκοτ που θα χρειαστεί περίπου  90 λεπτά για να τα μεταφέρει σε τροχιά, προτού τα απελευθερώσει.

Η ευρωπαϊκή παρουσία στο διάστημα πρόκειται αύριο να αποκτήσει τρία νέα μέλη, τα τρίδυμα σκάφη της αποστολής Swarm, τα οποία πρόκειται να μελετήσουν σε βάθος το μαγνητικό πεδίο της Γης, απαντώντας σε μία σειρά από ερωτήματα.

Ο Αδάμ και η Εύα των καφέ νάνων του Γαλαξία

Εχουν ηλικία 10 δισ. ετών και είναι οι αρχαιότεροι που γνωρίζουμε
Ο Αδάμ και η Εύα των καφέ νάνων του Γαλαξία
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εκ των παναρχαίων καφέ νάνων που εντοπίστηκαν στον γαλαξία μας. Credit: John Pinfield

Λονδίνο 
Υπάρχει μια κατηγορία κοσμικών σωμάτων που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «αποτυχημένα άστρα».

Κρατήρας με περιμετρική Τάφρο στους Κρημνούς της Ουτοπίας (Utopia Rupes)

                                                                                                                                                                                                ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
                                                                                                                                         Ακούστε το κείμενο


Μήπως η εικόνα αυτή παρουσιάζει έναν πιθανό αρχέγονο βαθρωτό κρατήρα;

NASA: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον «κομήτη του αιώνα» σε συναγερμό τα τηλεσκόπια της Γης

O κομήτης ISON φωτογραφημένος απο τον αστρονόμο Michael Jaeger, στις 17 Νοεμβρίου, καθώς κατευθύνεται προς τον ήλιο.


Η μεγαλύτερη διαστημική παρατήρηση στην ιστορία της Γης βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα λόγω της έλευσης ενός τεράστιου κομήτη που τρέχει με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο προς τον ήλιο.

Ο κομήτης Lovejoy στη Μεγάλη ΆρκτοΟ κομήτης ISON συλλαμβάνει όλους τους τρέχοντες τίτλους, αλλά εδώ είναι ένας άλλος κομήτης στους ουρανούς το ξημέρωμα. 

«Συντριβάνια» αερίων... εξορίζονται από τον Γαλαξία

Τα εκτοξεύει η γιγάντια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του
«Συντριβάνια» αερίων... εξορίζονται από τον Γαλαξία
Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας εκτοξεύει δέσμες αερίων έξω από αυτόν. Credit: NASA/CXC/UCLA/Z. Li et al; Radio: NRAO/VLA

Χιούστον 
Μια φωτογραφία ενός εντυπωσιακού κοσμικού φαινομένου έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Το λεύκωμα Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS)

The Russian Zarya module floating in space seen from the Space Shuttle Endeavour in 1998. Zarya was the first module of the International Space Sation. Three weeks after its launch on 20 November 1998 Zarya was joined by the US Unity module.
Credits: NASA

Αρχέγονος μετεωρίτης αποκαλύπτει το παρελθόν του Άρη

Luc Labenne
Ο μετεωρίτης που βρέθηκε στην Αφρική όμως, με το όνομα NWA 7533, φαίνεται πως προέρχεται από μία εποχή που το ίδιο το Ηλιακό μας Σύστημα είχε ηλικία μόλις 100 εκατομμυρίων χρόνων, όταν και σχηματιζόταν ο φλοιός του Άρη, την ίδια εποχή με αυτόν της Γης και της Σελήνης.

Ένας μετεωρίτης που βρέθηκε πέρυσι στην έρημο Σαχάρα, πιστεύεται πως προέρχεται από το φλοιό του Άρη, και έχει ηλικία 4.4 δισεκατομμυρίων χρόνων, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους διαστημικούς βράχους που έχουμε ποτέ ανακαλύψει, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύεται στο  περιοδικό Nature.

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

3D ξενάγηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Τη συμπλήρωση των 15 χρόνων του, γιορτάζει σήμερα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Πίδακες μαύρης τρύπας στο αστέρι 4U1630-47

Εκτοξεύει στο Διάστημα μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο και νικέλιο με ταχύτητα 700 εκ. χλμ/ώρα!
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μελανής οπής που εκτοξεύει στο Διάστημα μεταλλικά στοιχεία με τρομερή ταχύτητα. Δίπλα της εικονίζεται ένας μπλε αστέρας. Credit: NASA/CXC,M.Weiss/REX
Λονδίνο 

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό παρατηρητήριο XMM-Newton διεθνής ομάδα ερευνητών παρατήρησε μια μελανή οπή και διαπίστωσε ότι από το εσωτερικό της εκτοξεύονται πίδακες σωματιδίων που ταξιδεύουν στο Διάστημα με τρομερή ταχύτητα.

Εκτοξεύθηκε ένας πύραυλος Minotaur 1 της NASA

«Έστειλε» στο διάστημα συνολικά 29 δορυφόρους

Με επιτυχία εκτοξεύθηκε ένας πύραυλος Minotaur 1 της NASA, ο οποίος «έστειλε» στο διάστημα συνολικά 29 δορυφόρους, ένας εκ των οποίων, μάλιστα, κατασκευάστηκε από μαθητές του τεχνολογικού και επιστημονικού λυκείου Τόμας Τζέφερσον της πολιτείας Βιρτζίνια.

Επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή ετοιμάζει η NASA: Ταξίδι στον πλανήτη-νάνο Κέρες


Στο μεγαλύτερο γνωστό αστεροειδή και μοναδικό πλανήτη-νάνο του Ηλιακού μας συστήματος σχεδιάζουν να στείλουν την επόμενη επανδρωμένη αποστολή οι επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο διαστημικό ταξίδι δε θα έχει μεγάλη διαφορά από μία αποστολή στον Αρη.

Χρόνια πολλά, Διεθνή Διαστημικέ Σταθμέ


Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός γιορτάζει τα γενέθλιά του σήμερα, 15 χρόνια μετά την εκτόξευση της πρώτης του μονάδας το 1998.

Πώς ακούγεται το διάστημα (βίντεο)

Καλλιτέχνης δημιούργησε σύνθεση με βάση στοιχεία που συνέλεξε δορυφόρος

Τους ήχους του διαστήματος αναπαρήγαγε ο καλλιτέχνης Andrew Williams για λογαριασμό του Κέντρου Διαστημικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Λέστερ στην Αγγλία.

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Ένα Νησί Διαμορφωμένο από Ροή στις Κοιλάδες της Athabasca

                                                                                                                                                                                              
                                                                                                                                                                                                ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
                                                                                                                                         Ακούστε το κείμενο

Η φωτογραφία αυτή συμπληρώνει ένα μωσαϊκό εικόνων, που καλύπτουν τα, διαμορφωμένα από ροές, νησιά των Κοιλάδων της Athabasca (Athabasca Valles).

Ο γρανιτένιος Αρης

Εντοπίστηκαν ίχνη του πετρώματος, γεγονός που αναδεικνύει σύνθετο γεωλογικό παρελθόν του
Ο γρανιτένιος Αρης
H ανακάλυψη γρανίτη στον Αρη μεταβάλλει τα όσα γνωρίζαμε για τη γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του πλανήτη

Νέα Υόρκη 
Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση της αποστολής MAVEN που θα μελετήσει την ατμοσφαιρική ιστορία και εξέλιξη του Αρη έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν ενδείξεις της παρουσίας γρανίτη στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Ταξιδέψτε» με τον κομήτη του αιώνα

Ο ISON πλησιάζει με ταχύτητα τον Ηλιο και μια εφαρμογή σας επιτρέπει να παρακολουθήσετε την πορεία του
«Ταξιδέψτε» με τον κομήτη του αιώνα
Μπορείτε να παρακολούθησετε την πορεία του κομήτη του αιώνα και πίθανώς να τον δείτε όταν γίνει ορατός στον νυχτερινό ουρανό

Αθήνα 
Ο ISON, o λεγόμενος «κομήτης του αιώνα» πλησιάζει με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο τον Ήλιο.

Τα σκοτεινά φωτόνια

NASA.GOV
Για τη μελέτη της σκοτεινής ύλης, ορισμένοι επιστήμονες στρέφονται προς μία νέα κατεύθυνση και το σχεδιασμό ενός νέου πειράματος στο εργαστήριο Jefferson στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα, το Σύμπαν που παρατηρούμε γύρω μας  (το ορατό Σύμπαν), αντιστοιχεί σε ένα 5% περίπου από ό,τι πιστεύουμε πως υπάρχει εκεί έξω, με το υπόλοιπο 95% να αντιστοιχεί στη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια οι οποίες αποκαλούνται σκοτεινές καθώς δε γνωρίζουμε τι είδους σωματίδια τις απαρτίζουν.

Η καινούρια αποστολή της NASA στον Άρη


Πρόκειται για το MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), έναν δορυφόρο που θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του Άρη λεπτομερώς, με τρόπο που να επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ιστορία της ατμόσφαιρας τα τελευταία τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Επιτυχής εκτόξευση του MAVEN - αναμένεται να «αποκρυπτογραφήσει» τον Άρη

Οι «φορτιστές» της Κόκκινης Κηλίδας

Εντοπίστηκε η πηγή ενέργειας της γιγάντιας μόνιμης καταιγίδας του Δία

Βίντεο για την κόκκινη κηλίδα του Δία

Μασαχουσέτη 
Η «κόκκινη κηλίδα» του Δία είναι μια μόνιμη καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, που βρίσκεται 22 μοίρες νότια του ισημερινού του γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος.

Στον δρόμο για τον Αρη το σκάφος MAVEN

Θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει την ατμοσφαιρική και γεωλογική εξέλιξη του Κόκκινου Πλανήτη

Βίντεο για την αποστολή MAVEN που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η NASA

Κεηπ Κανάβεραλ, Φλόριδα 
Εκτοξεύτηκε πριν από λίγα λεπτά ο πύραυλος που θα μεταφέρει στο διάστημα το σκάφος MAVEN της NASA.

Σήμερα η εκτόξευση του MAVEN


Εξερευνητής του αρχαίου Άρη
EPA/NASA/Bill Ingalls
Ο πύραυλος Atlas 5 που φέρει το διαστημόπλοιο αναμένεται να εκτοξευτεί στις 20.30 ώρα Ελλάδας.

Για σήμερα Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του σκάφους MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) της NASA από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ο πύραυλος Atlas 5 που φέρει το διαστημόπλοιο αναμένεται να εκτοξευτεί στις 20.30 ώρα Ελλάδας.

Ο κομήτης ISON πλησιάζει στο περιήλιο με φόντο το απόγειο της Σελήνης


Η πανσέληνος της Κυριακής επισκίασε την κορύφωση της βροχής των Λεοντιδών και ο κομήτης ISON καθώς συνεχίζει την βουτιά θανάτου του προς τον Ηλιο, θα είναι ορατός στον αστερισμό Ιχθείς και την Κυριακή ανάμεσα στον Κρόνο και τον Ερμή. 

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Οι ιστορίες των άστρων

NASA/JPL-Caltech/
Ένας από τους παλιούς γνώριμους που θα μελετήσει η Γαία, είναι ο Ζήτα Οφιούχος, ένα άστρο 20 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο, σε απόσταση 360 ετών φωτός από εμάς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός διαστήματος ετοιμάζεται να στείλει τον προσεχή Δεκέμβριο μια νέα διαστημική αποστολή σε τροχιά: το παρατηρητήριο Gaia (εκ του ελληνικού Γαία).

Φεισμπουκ

Τουιτερ