Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Μέγιστο βροχής διαττόντων «Τεταρτίδες»

Μέγιστο βροχής διαττόντων «Τεταρτίδες» (ενεργές από 31 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου, μέγιστος ρυθμός υπό ιδανικές συνθήκες έως 130 μετέωρα/ώρα)

Κοιτάζοντας μπροστά

Το 2014 αναμένεται να είναι μια συναρπαστική χρονιά για την Ευρώπη στο διάστημα,
ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έρχεται...

Το 2014 έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει μια ενδιαφέρουσα χρονιά για την Ευρώπη στο διάστημα...

Πως να βρείτε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπαΒαθιά μέσα στο νυχτερινό ουρανό, στον αστερισμό του Τοξότη, τυλιγμένο από το διαστρικό αέριο και τη σκόνη, βρίσκεται ένα μυστηριώδες αντικείμενο.

Νεοεισερχόμενοι με Ελληνικό στοιχείο για τον διαγωνισμό CanSat/ESA για το 2014

Andøya σειρά πυραύλων

Τον περασμένο Οκτώβριο, το γραφείο εκπαίδευσης της ESA, σε συνεργασία με το Νορβηγικό Διαστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης (NAROM), κάλεσε τους μαθητές λυκείου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat 2014.

Η Γη στην πλησιέστερη απόσταση από τον ήλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2014Ο πλανήτης μας θα φτάσει στο περιήλιο - πλησιέστερο σημείο του στον ήλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2014.

Τα καλύτερα του 2013 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος(ESA)

Το 2013 υπήρξε μια χρονιά με πρωτιές, αποχαιρετισμούς και εκπληκτικά ευρήματα.


Ξεκίνησε με τον αστροναύτη της ESA Luca Parmitano σε εκπαίδευση για την αποστολή Volare στην Ρωσία Star City, και τελείωσε με τη Γαία, τοπογράφος δισεκατομμυρίων αστέρων της ESA, από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στο Kourou. Αλλά πολύ περισσότερα έχουν συμβεί στο μεταξύ!

To-New-Sas

Ο ιδρυτής της Amazon βρίσκει τους κινητήρες πυραύλων του Apollo 11 στον πυθμένα του ωκεανού.

Credit: NASA
Αυτό το αρχείο φωτογραφιών της NASA δείχνει το πρώτο στάδιο του ισχυρού πυραύλου Saturn V που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση της ιστορικής αποστολής του Apollo 11 και την προσσελήνωση το 1969 ως το αναμνηστικό. Οι πέντε τεράστιοι  κινητήρες πυραύλων F-1 απορρίφθηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, μετά την εκτόξευση 16 Ιουλίου 1969 

Το ημερολόγιο του Άρη για 2 χρόνια..


...όσο διαρκεί το έτος στον κόκκινο πλανήτη
Δείτε το εδώ σε PDF: http://marsmobile.jpl.nasa.gov

Αφορά τους εξερευνητές(rover) που βρίσκονται εκεί.

Η επιφάνεια του Άρη από την αποστολή Rosseta

Εντυπωσιακή εικόνα της αποστολής Rosetta πάνω από τον Άρη που λαμβάνεται από την κάμερα του διαστημικού σκάφους Philae.

Τα σχέδια του CERN για το 2014

CERN
Tο Σύγχροτρο Πρωτονίων και το Υπερσύγχοτρο Πρωτονίων (στη φωτογραφία) είναι δύο από τους μικρότερους επιταχυντές που αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο νέο έτος.

Καθώς ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) βρίσκεται εκτός λειτουργίας αφού θα αναβαθμίζεται για περίπου δύο ακόμη χρόνια, θα περίμενε κανείς πως θα είναι ένας πολύ ήσυχος χρόνος για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Η σκονισμένη κορυφή του Όρους PavonisΤο όρος Pavonis είναι ένα από τα τρία γιγάντια ασπιδόμορφα όρη της Θαρσίδας. Η κορυφή του απέχει τόσο πολύ από την επιφάνεια, ώστε η ατμόσφαιρα να είναι εξαιρετικά αραιή, ακόμη και για τον Άρη.

Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

LMC περιοχή κοντά στο Νεφέλωμα Ταραντούλα(Tarantula Nebula)

Credit: ESO

Πολυτάραχη περιοχή γύρω από το σχήμα δαχτυλιδιού νεφέλωμα DEM L 299 στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, ένας γαλαξίας-δορυφόρος του γαλαξιακού μας συστήματος..

Νέες μελέτες δίνουν ισχυρή ώθηση στη θεωρία σχηματισμού δυαδικών άστρων

Δυαδικός σχηματισμός άστρων με τον κατακερματισμό του δίσκου ξεκινά (αριστερά) με ένα νέο αστέρι που περιβάλλεται από ένα περιστρεφόμενο δίσκο αερίου και σκόνης. Τα κομμάτια στο δίσκο κάτω από τη βαρύτητά τους, με ένα δεύτερο σχηματισμό άστρων μέσα στο δίσκο (κέντρο), που περιβάλλεται από τον δικό του δίσκο. Στα δεξιά, τα δύο αστέρια σχηματίζουν ένα ζεύγος σε τροχιά. 100 Αστρονομικές Μονάδες (AU) είναι περίπου η διάμετρος του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πρώτος αστεροειδής για το 2014


Image Credit: 
CSS/LPL/UA
Αυτή η κινούμενη εικόνα GIF δείχνει τον αστεροειδή 2014 AA, ανακαλύφθηκε από το 
Catalina Sky Survey της NASA  στις 1 Ιανουαρίου 2014, καθώς κινείται κατά μήκος του ουρανού.

Ο κομήτης Lovejoy την Πρωτοχρονιά

3 Ιανουαρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit & CopyrightDamian Peach

Ηττημένος αντίπαλος, ο κομήτης ISON το 2013, ο κομήτης Lovejoy (C/2013 R1) εξακολουθεί να σαρώνει νωρίς το πρωί τους ουρανούς, συνελήφθη σε αυτή την έναστρη σκηνή την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Προβιοτικά μόρια στις ατμόσφαιρες εξωπλανητών;

(NASA / JPL)
Εντύπωση καλλιτέχνη ενός εξωπλανήτη με πυκνή ατμόσφαιρα.


Πριν από την ανάπτυξη της ζωής στη Γη, υπήρχε πλήθος μορίων.

Και μετά από πολλά βήματα εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστήριο, αυτά τα μόρια έχουν υποστεί μια μεγάλη μετάβαση, έχουν γίνει πολύπλοκα συστήματα με την ικανότητα να αναπαράγονται.

Καιρός... από άλλο πλανήτηΤο 2010, το Cassini συνέλαβε μια εικόνα του Κρόνου με (σχετικά) μικρή θύελλα  που φαίνεται στην πάνω δεξιά γωνία της πρώτης εικόνας.
Σε λίγους μήνες μετατράπηκε σε μια από τις μεγαλύτερες καταιγίδες που παρατηρήθηκαν ποτέ σε τέτοια λεπτομέρεια. Εδώ είναι η πρόοδος του σχηματισμού της μεγάλης ανοιξιάτικης θύελλας.

To-New-Sas

Μιά Τοποθεσία Νέας Μετεωρικής Πρόσκρουσης

                                                                                                                                                                                         ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
                                                                                                                                   Ακούστε το κείμενο


Αυτή η παρατήρηση παρουσιάζει μιά συστάδα νέων μετεωρικών κρατήρων, που δημιουργήθηκε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Αύγουστο του 2005 και τον Νοέμβριο του 2010, και πρωτοεντοπίστηκε στην εικόνα της Κάμερας Αλληλουχίας (CTX), G05_020035_1699_XN_10S064W_101104.

Ελληνική συνταγή για τηγανητές πατάτες στον Δία

Ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πειραματίζεται με το τηγάνισμα στην υπερβαρύτητα για να προσφέρουν καλύτερη τροφή στους αστροναύτες και όχι μόνο
Ελληνική συνταγή για τηγανητές πατάτες στον Δία
Οι πατάτες γίνονται πιο τραγανές όταν τηγανίζονται σε επιτάχυνση 3 g

Νούρντβαϊκ, Ολλανδία 
Πόσο τραγανές θα έβγαιναν οι πατάτες αν τις τηγανίζατε στον Κρόνο ή τον Δία; Ίσως οι πιο τραγανές που έχετε δοκιμάσει, δείχνουν τα πειράματα τηγανίσματος σε φυγόκεντρο που πραγματοποιούν δύο έλληνες ερευνητές.

Η «σπάταλη» γέννηση μιας μαύρης τρύπας

NASA
Οι ακτίνες γ θεωρείται πως είναι σημάδι για τη γέννηση μίας μαύρης τρύπας ή ενός αστέρα νετρονίων, τις δύο πυκνότερες δηλαδή πιθανές καταλήξεις για ένα άστρο.

Ομάδα Αυστραλών αστρονόμων ανακάλυψε ένα νέο πληθυσμό άστρων, τα οποία λίγο πριν μετατραπούν σε μαύρες τρύπες σταματούν να εκπέμπουν ραδιοκύματα, συσσωρεύοντας ενέργεια που στη συνέχεια εκπέμπεται με μία λαμπρή έκρηξη ακτινών γ.

Αστρονόμοι εξηγούν το σχηματισμό των αστρικών συστημάτων

physics.adelaide.edu
Τα δυαδικά αστρικά συστήματα (ζεύγη αστέρων που κινούνται σε τροχιά γύρω από το κοινό κέντρο βάρους τους) φαίνεται πως δημιουργούνται όταν γύρω από ένα νεαρό άστρο συνεχίζει να στροβιλίζεται ένας δίσκος αερίων και σκόνης.

Μία αναβαθμισμένη ομάδα τηλεσκοπίων στις ΗΠΑ επέτρεψε στους αστρονόμους να παρατηρήσουν τη γέννηση νέων δυαδικών αστρικών συστημάτων, λύνοντας έτσι ένα μυστήριο γύρω από το σχηματισμό τους.

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Προσομοιωτής του διαστήματος: Space Engine 0.9.7.1

Δωρεάν πρόγραμμα προσομοίωσης του διαστήματος που σας επιτρέπει να εξερευνήσετε το σύμπαν σε τρεις διαστάσεις, από τον πλανήτη Γη μέχρι τους πιο μακρινούς γαλαξίες.

ESA Euronews: Κυνηγώντας... κομήτες!Στα Ελληνικά το βίντεο εδώ: http://wpc.50e6.edgecastcdn.net
Εδώ και αιώνες οι αστρονόμοι κυνηγούν κομήτες στον ουρανό αναζητώντας στοιχεία για την καταγωγή του ηλιακού μας συστήματος.
Ταχύτατοι και λαμπεροί, οι κομήτες αποτελούν ένα μαγευτικό θέαμα.

Το Hubble αποκαλύπτει συννεφιασμένο καιρό στον εξωπλανήτη GJ1214b

Image credit: CfA/David Aguilar
Ο πλανήτης GJ 1214b, που παρουσιάζεται εδώ από άποψη καλλιτέχνη με δύο υποθετικά φεγγάρια, σε τροχιά γύρω από ένα "κόκκινο νάνο" αστέρι 40 έτη φωτός από τη Γη.  Ο GJ 1214b έχει ακτίνα περίπου 2,7 φορές αυτή της Γης και είναι περίπου 6,5 φορές μεγαλύτερος σε μάζα, δηλαδή ανήκει στην κατηγορία των εξωπλανητών γνωστών και ως σούπερ-Γαίες.

Οι δραστηριότητα του ήλιου 31-1/01/2014

Ευτυχισμένο το νέο έτος από το διάστημα


Το πλήρωμα του ISS υποδέχεται τη νέα χρονιά

Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

Ηλιακό πλάσμα 1 Ιανουαρίου 2014(Solar plasma Jan. 1, 2014)

Σαν σήμερα 1 Ιανουαρίου 2014

1 Ιανουαρίου 1801, ο Giuseppe Piazzi ανακαλύπτει την Δήμητρα (Ceres) τον μεγαλύτερο αστεροειδή του ηλιακού συστήματος

Τριαντάφυλλα στο νότιο ουρανόΗ μεγάλη εικόνα πεδίου από το παρατηρητήριο La Silla αποκαλύπτει τις περίπλοκες δομές που φωτίζονται από καυτά αστέρια

Αποκάλυψη δακτυλίων του Δία

17 Ιουνίου 2012
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit: M. Belton (NOAO), J. Burns (Cornellet al.Galileo ProjectJPLNASA


Γιατί έχει δακτυλίους ο Δίας , Οι δακτύλιοι του Δία ανακαλύφθηκαν το 1979 από το πέρασμα του διαστημικού σκάφους Voyager 1, αλλά η προέλευσή τους ήταν ένα μυστήριο.

Mars One: Στους 1.058 οι υποψήφιοι για το ταξίδι στον Άρη


Στα 1.058 άτομα έχει περιοριστεί η «δεξαμενή» των 200.000 υποψηφίων για ταξίδι αποικισμού, άνευ επιστροφής, στον Άρη, στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Mars One.

Η τελευταία εντυπωσιακή ηλιακή έκλαμψη για το 2013Ηλιακή κηλίδα AR1936 ξέσπασε και παρήγαγε μια ισχυρή M6-class ηλιακή έκλαμψη.

Η τελευταία εντυπωσιακή ηλιακή έκλαμψη για το 2013.

Η «γόνδολα» του Διαστήματος

Αμερικανική εταιρεία υπόσχεται ταξίδια έξω από τη Γη με νέο επαναστατικό μέσο μεταφοράς


Βίντεο για το ταξίδι στο Διάστημα με τη... γόνδολα

Τουκσόν, Αριζόνα 
Η αμερικανική εταιρεία World View Experience ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει σε δύο χρόνια από σήμερα αυτό ακριβώς που λέει το όνομα της.

Μια κοσμική… τηγανίτα

Εντυπωσιακή εικόνα του γαλαξία ESO 373-8
Μια κοσμική… τηγανίτα
Ο ESO 373-8 είναι ένας υπέροχος κοσμικός δίσκος. credit:ESA / HUBBLE / NASA /

Χιούστον 
Μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα από το Σύμπαν προσέθεσε στον μακρύ του κατάλογο το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Από τα καλύτερα διαστημικά γεγονότα του 2013

Ένα καταπληκτικό επίτευγμα...


Χλομή Μπλε Κουκκίδα 2: Το σήμα από το Voyager 1 στο διαστρικό διάστημα όπως φαίνεται από τη Γη.

Καλή Χρονιά σε όλους

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Οι φάσεις της Σελήνης για το έτος 2014Το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το καλοκαίρι του 2009.

Σπειροειδής γαλαξίας NGC 1232

Credit: ESO

Αυτή η εντυπωσιακή εικόνα του μεγάλου σπειροειδή γαλαξία NGC 1232 ελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου 1998, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ευνοϊκών συνθηκών παρατήρησης.

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Το NGC 2467 και το περιβάλλον του

Credit: ESO

Η περιοχή γύρω από το αστρικό σμήνος NGC 2467, βρίσκεται στο νότιο αστερισμό Πρύμνης. Με ηλικία μερικών εκατομμυρίων χρόνων το πολύ, αυτό είναι ένα πολύ ενεργό αστρικό βρεφοκομείο, όπου τα νέα άστρα γεννιούνται συνεχώς από μεγάλα σύννεφα σκόνης και αερίου.

Φωτεινή νύχτα στο Paranal

Credit: ESO/G. Brammer

Όταν η νύχτα πέφτει, τα παρατηρητήρια του ESO "ξυπνούν". Οι αστρονόμοι και οι τεχνικοί λαμβάνουν τις θέσεις τους, και τα τηλεσκόπια στοχεύουν προς τον ουρανό.

Το αστέρι της εβδομάδας: Αλντεμπαράν, το πύρινο μάτι του ταύρου

Αν το Αλντεμπαράν τοποθετηθεί στη θέση που είναι ο ήλιος τώρα, η επιφάνειά του θα επεκταθεί σχεδόν στην τροχιά του Ερμή.

Εικόνα του Hubble για το πρωτοάστρο LRLL 54361 και τα περίχωρά του

Credit: NASA, ESA, and J. Muzerolle (STScI)

Αυτή η υπέρυθρη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA δείχνει μια εικόνα του αντικειμένου πρωτοάστρου LRLL 54361 και την πλούσια κοσμική γειτονιά του, μια περιοχή που ονομάζεται IC 348.

Αστρική έκλαμψη χτυπά τον εξωπλανήτη HD 189733b (εντύπωση καλλιτέχνη)Εντύπωση του καλλιτέχνη δείχνει τον εξωπλανήτη HD 189733b, καθώς περνά μπροστά από το μητρικό του άστρο, που ονομάζεται HD 189733A.

Τα αστρονομικά φαινόμενα του 2014

Όλες οι ημερομηνίες που θα πρέπει να σημειώσετε για να μην χάσετε τα σημαντικότερα αστρονομικά γεγονότα της χρονιάς που έρχεται.

3 Ιανουαρίου: Βροχή από διάττοντες αστέρες

Όπως κάθε χρόνο, οι Τεταρτίδες θα ανοίξουν το αστρονομικό υπερθέαμα της χρονιάς, με το φαινόμενο να κορυφώνεται τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου.

5 Ιανουαρίου: Τα βλέμματα στον Δία

Ο Γίγαντας του Ηλιακού μας Συστήματος θα πλησιάσει στο πιο κοντινό σημείο από τη Γη και με ένα καλό τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να διακρίνετε τον Δία στο νυχτερινό ουρανό.

Αποκλειστικά και μόνο στον Άρη

                                                                                                                                                                                                 ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
                                                                                                                                         Ακούστε το κείμενο


Η Νότια Πολική περιοχή του Άρη, παρουσιάζει ένα τοπίο, που δεν έχει όμοιό του πουθενά πάνω στην Γη.

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

Νεφελώματα κοντά στο καυτό δυαδικό αστέρι BAT99-49 στο LMC

Credit: ESO

Το νεφέλωμα γύρω από το καυτό διπλό αστέρι BAT99-49 στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC), ελήφθη τον Ιανουάριο του 2002 με το FORS1 μέσο πολύτροπου οργάνου, στο 8,2 m-VLT Melipal τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο Paranal (Χιλή).

Δύο ηλιακές και δύο σεληνιακές εκλείψεις μέσα στο 2014


Οι κάτοικοι της Γης θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν καλύτερα τον Άρη, αλλά και τους μακρινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

Τα «αστρικά ρεύματα» στον NGC 5907

19 Ιουνίου 2008
Εικόνα Αστρονομίας της ημέρας
Image Credit & Copyright: R Jay Gabany (Blackbird Observatory) - collaboration; D.Martínez-Delgado(IACMPIA), 
J.Peñarrubia (U.Victoria) I. Trujillo (IAC) S.Majewski (U.Virginia), M.Pohlen (Cardiff)

Μεγάλα παλιρροϊκά ρεύματα άστρων φαίνεται να περιβάλλουν τον γαλαξία NGC 5907.

Η εκτροπή του φωτός από την βαρύτητα

Η ιστορία της εκτροπής του φωτός είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες σε ολόκληρη την επιστήμη.
Στην πραγματικότητα, έλκει τις ρίζες της στον δέκατο όγδοο αιώνα, όμως η ιστορία συνεχίζεται ακόμα στις μέρες μας.
Ταξιδεύει από τα ύψη των θεωρητικών και πειραματικών επιτευγμάτων, έως τα βάθη της ρατσιστικής προπαγάνδας, από το ηλιακό μας σύστημα έως τους πιο μακρινούς γαλαξίες. 

-Clifford M. Will, «Είχε δίκιο ο Αϊνστάιν;»
Bent Light Re J

Ο πρώτος υπολογισμός της κάμψης του φωτός

John Michell, ένας άγγλος επιστήμονας του 18ου αιώνα, ήταν ο πρώτος που μίλησε για την πιθανή έλξη του φωτός από την βαρύτητα. Το 1784 σε ένα γράμμα του προς τον Henry Cavendish κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το φως πρέπει να επηρεάζεται από την βαρύτητα όμως και τα συνηθισμένα υλικά σώματα.

Στεμματικό υλικό και μικρή καταιγίδα ακτινοβολίας 28 Δεκεμβρίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ