Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

BICEP2: Η μεγαλύτερη κοσμολογική ανακάλυψη …
… αμφισβητείται

Έγινε τελικά η επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πειράματος BICEP2 στο Physical Review Letters, η οποία όμως περιέχει κάποιες σημαντικές αναθεωρήσεις σε σχέση με το preprint που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τρεις μήνες. Kαι φαίνεται πως η ομάδα BICEP2 κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με την βεβαιότητα της αρχικής ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση ανιχνεύθηκαν έμμεσα οι ρυτιδώσεις που προκάλεσε στο χωρόχρονο η πληθωριστική διαστολή του σύμπαντος. Τα αποτυπώματα αυτών των αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων που αποκαλούνται τρόποι (modes) Β βρέθηκαν στην πόλωση της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου. Η αρχική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, που έγινε ίσως με τηλεοπτικό τρόπο, προκάλεσε ενθουσιασμό στους φυσικούς που ασχολούνται με την κοσμολογία – και όχι μόνο, δεδομένου ότι για πρώτη φορά υπήρχαν πειραματικά δεδομένα που έδειχναν τι συνέβαινε στο σύμπαν τη χρονική στιγμή 10-36 δευτερόλεπτα μετά την Μεγάλη Έκρηξη.
Πριν από ένα μήνα τα αποτελέσματα αυτά αμφισβητήθηκαν από κάποιες φήμες που ήθελαν να υπάρχουν παραλείψεις στην ανάλυση των δεδομένων, ακυρώνοντας ουσιαστικά την αρχική εντύπωση ότι η προέλευση του σήματος είχε κοσμολογική προέλευση. («Is BICEP wrong?» resonaances).
Οι φήμες είχαν κάποια δόση αλήθειας και αυτό φαίνεται αμέσως αν συγκρίνει κανείς την περίληψη της προδημοσίεσης (ΕΔΩ: http://arxiv.org/abs/1403.3985) με την χθεσινή δημοσίευση στο Physical Review Letters, (ΕΔΩ: http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.112.241101)
Οι αρχικές υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, ότι μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις είναι γεγονός, μάλλον έχουν υποχωρήσει, γεγονός που αποτυπώνεται για παράδειγμα στα επόμενα σχετικά άρθρα:
1. Peering Back to the Beginning of Time, Lawrence M. Krauss
2. Big Bang breakthrough team back-pedals on major resultDennis Overbye 
3. Astronomers Hedge on Big Bang Detection Claim, newscientist
ΠΗΓΗ: physicsgg.me

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ