Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Πως «χτίστηκαν» οι Πυλώνες της Δημιουργίας;
Μια προσομοίωση έδειξε πώς δημιουργήθηκε το εντυπωσιακό εργοστάσιο άστρων
Δείτε ένα βίντεο για τους εντυπωσιακούς Πυλώνες της Δημιουργίας που πιθανώς να δημιουργήθηκαν μέσα σε μια γιγάντια φυσαλίδα

Πόρτσμουθ 
Στο νεφέλωμα του Αετού υπάρχει μια περιοχή που έγινε διάσημη από μια φωτογραφία του Hubble. Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελείται από τρεις στήλες κοσμικής πυκνής ύλης οι οποίες λειτουργούν στην ουσία ως ένα εργοστάσιο νέων άστρων. Μια νέα προσομοίωση δείχνει το πώς δημιουργήθηκαν οι «Πυλώνες της Δημιουργίας» όπως ονόμασαν οι επιστήμονες αυτές τις στήλες.

Οι Πυλώνες
Την 1 Απριλίου του 1995 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έστρεψε το βλέμμα του στο νεφέλωμα του Αετού που βρίσκεται σε απόσταση 6.500 χιλιάδων ετών από εμάς στον αστερισμό του Όφεως. Μία από τις φωτογραφίες απεικόνιζε γιγάντιες «κολόνες» από διαστρικά αέρια και άλλη κοσμική ύλη. 
Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτές τις κολόνες «Πυλώνες της Δημιουργίας» αφού εκεί εξελίσσεται η παραγωγή νέων άστρων. Η συγκεκριμένη φωτογραφία θεωρείται σταθμός για την αστρονομία και είναι η διασημότερη από τις εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες που έχει τραβήξει στα 24 χρόνια λειτουργίας του το Hubble. 


Credit: S. Balfour / University of Cardiff
Μια εικόνα από τον προσομοιωτή, δείχνει ένα κομμάτι του διαστήματος 25 x 25 έτη φωτός και 0,2 έτη φωτός σε πάχος (για αναφορά, 1 έτος φωτός είναι περίπου 9,6 εκατομμύρια, εκατομμύρια χιλιόμετρα ή λίγο πάνω από 63,000 φορές την απόσταση από τη Γη με τον Ήλιο) . Το μοντέλο απεικονίζει το πώς ένα καυτό αστέρι στο κέντρο του νέφους, αλλάζει το περιβάλλον του πάνω από 1,6 εκατομμύρια χρόνια, δημιουργώντας την «προβοσκύδα του ελέφαντα» που διαπιστώθηκε στις εικόνες από το Hubble. Τα ένθετα δείχνουν κοντινά πλάνα ενός πυλώνα και τον φωτεινό σκελετό του νέφους.

Η φυσαλίδα
Ο Σκοτ Μπαλφούρ, μεταπτυχιακός φοτιτητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ στη Βρετανία, αποφάσισε να διερευνήσει την προέλευση των Πυλώνων. Σχεδίασε μια προσομοίωση τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι οι Πυλώνες δημιουργήθηκαν μέσα σε μια κολοσσιαία φυσαλίδα που δημιουργήθηκε με τη σειρά της από ισχυρούς ανέμους υπεριώδους ακτινοβολίας. Τέτοιοι άνεμοι δημιουργούνται σε γιγάντια άστρα, πολλές φορές μεγαλύτερα από τον Ηλιο. Η μελέτη δείχνει ότι συμβολή των γιγάντιων άστρων στη γέννηση νέων άστρων είναι πιο ευρεία και σύνθετη από όσο θεωρούσαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο εθνικό συνέδριο της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας της Βρετανίας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Πόρτσμουθ.Credit: S. Balfour / University of Cardiff
Μια ταινία της προσομοίωσης, που δείχνει πώς οι καταρρεύσεις σύννεφου και μορφές της «προβοσκίδας του ελέφαντα» και φωτεινά άκρα πάνω από 1,6 εκατομμύρια χρόνια δημιουργίας.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ