Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Δελτίο διαστημικού καιρού για έναν εξωγήινο κόσμο
Αναφορά του διαστημικού καιρού για την Αφροδίτη


Για πρώτη φορά η ESA παρέχει τακτικά δελτία διαστημικού καιρού για ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από άλλο πλανήτη. 
Όταν το διαστημικό σκάφος σας ταξιδεύει βαθιά στην ατμόσφαιρα κάποιου εξωγήινου κόσμου θα πρέπει να έχετε τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τροχιά σας.
Αν αυτός ο πλανήτης είναι η Αφροδίτη, που σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε γνώση του τι συμβαίνει στον Ήλιο μας σε πραγματικό χρόνο, καθώς η ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες, όπως η ατμοσφαιρική πυκνότητα και το περιβάλλον ακτινοβολίας στον πλησιέστερο γείτονα της Γης.
Από το Μάιο οι επίγειοι ελεγκτές που καθοδηγούν το Venus Express λαμβάνουν καθημερινές αναφορές για την ηλιακή δραστηριότητα από τους ειδικούς στο Κέντρο Συντονισμού Διαστημικού Καιρού της ESA (Space Weather Coordination Centre - SSCC) στον Διαστημικό Πόλο στο Βέλγιο.

Ταξιδεύοντας στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Το κέντρο ιδρύθηκε από το γραφείο του προγράμματος του Οργανισμού Space Situational Awareness – SSA, και έχει ξεκινήσει να παραδίδει πρόδρομες υπηρεσίες διαστημικού καιρού για πελάτες στη Γη τον τελευταίο χρόνο.
Τώρα που το Venus Express έχει ολοκληρώσει την οκταετή επιστημονική αποστολή του, οι αναφορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η ομάδα ελέγχου περνάει το δορυφόρο μέσω μιας έντονης διαδικασίας “αεροπέδησης” διάρκειας πολλών εβδομάδων". 
"Αεροπέδηση σημαίνει πως το διαστημικό όχημα θα χαμηλώσει έτσι ώστε για κάθε τμήμα κάθε τροχιάς του θα βυθίζεται κάτω από πολύ χαμηλά και θα αναπηδά μέσα από τα πολύ ανώτερα μέρη της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης," σημειώνει ο Άνταμ Γουίλιαμς, Αναπληρωτής Διευθυντής Επιχειρήσεων Διαστημικών σκαφών.

Αεροπέδηση του Venus Express


"Γνωρίζουμε ότι η σημερινή κατάσταση του Ήλιου μας μπορεί να επηρεάσει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να επηρεάσει την προγραμματισμένη τροχιά του Venus Express καθώς περνά μέσα από την ατμόσφαιρα."
Ο Άνταμ λέει ότι η ομάδα του δεν αναμένει να επανασχεδιάζει οποιαδήποτε από τις τροχιές αεροπέδησης βάση των «τυπικών» επιπέδων ηλιακής δραστηριότητας.
"Τα δελτία διαστημικού καιρού, ωστόσο, θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα την ανώμαλη συμπεριφορά που μπορεί να παρατηρήσουμε στη συνέχεια στο διαστημικό σκάφος.
"Και σε ακραίες περιπτώσεις θα είμαστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα να αντιδράσουμε σε μια σοβαρή κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν οι ανιχνευτές αστεριών μας θα υπερφορτώνονταν με ακτινοβολία".

Αναφέροντας για ένα πολύπλοκο περιβάλλον

Οι ενημερώσεις για τις καιρικές συνθήκες δίνουν την καλύτερη πληροφόρηση από διάφορες πηγές – συμπεριλαμβανομένου του Proba-2 της ESA και του διαστημοπλοίου της ESA και της NASA που βρίσκεται σε ηλιακή τροχιά - στην ομάδα ελέγχου όσο το δυνατόν ταχύτερα.
"Ο στόχος είναι αναφέρονται οι τρέχουσες συνθήκες και να δίνεται μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη της ηλιακής δραστηριότητας και των συνθηκών ακτινοβολίας, ειδικά προσαρμοσμένη για την Αφροδίτη", λέει ο Γιούχα-Πέκα Λαντάμα, υπεύθυνος για τον καιρό στο διάστημα στο πρόγραμμαSSA.

Το κέντρο συντονισμού του διαστημικού καιρού


"Έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε αυτό για τα διαστημόπλοια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά για την Αφροδίτη αποτελεί μια πρόκληση τόσο λόγω της θέσης όσο και της πολυπλοκότητας του περιβάλλοντος αυτού του πλανήτη.
"Η Αφροδίτη είναι επί του παρόντος 59 ° μπροστά από τη Γη επί της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο, και δεν έχουμε ένα διαστημικό σκάφος ανάμεσα στον Ήλιο και την Αφροδίτη, όπως έχουμε για τη Γη.
"Έτσι, θα πρέπει να προσαρμόσουμε και να επεκτείνουμε τις προβλέψεις του διαστημικού καιρού που παρέχουμε τακτικά προς την κατεύθυνση της Αφροδίτης".

Eνώνοντας την Ευρωπαϊκή τεχνογνωσία

Το πρώτο δελτίο διαστημικού καιρού της Αφροδίτης εκδόθηκε στις 19 Μαΐου, και περιλαμβάνει ανάλυση και προβλέψεις που βασίζονται σε δεδομένα, όχι μόνο από το στόλο των ηλιακών παρατηρητών, αλλά και από ένα νέο επίγειο δίκτυο Κέντρων Υπηρεσιών Εξειδίκευσης που λειτουργεί από τα κράτη μέλη της ESA στο πλαίσιο του προγράμματος SSA.
Ο Γιούχα-Πέκα λέει ότι το δίκτυο της ESA θα επεκταθεί αργότερα αυτό το έτος για να συμπεριλάβει το Κέντρων Υπηρεσιών Εξειδίκευσης Καιρού Ηλιόσφαιρας που θα παρέχει πληροφορίες αποκλειστικά για τον διαστημικό καιρό για τις αποστολές που ταξιδεύουν σε άλλες θέσεις στο ηλιακό μας σύστημα.
Εν τω μεταξύ, το SSCC θα συνεχίσει να παρέχει τις καθημερινές αναφορές για την ομάδα του Venus Express.
"Επίσης, θα εκδίδουμε έκτακτα δελτία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν υπάρχει ένα σημαντικό ηλιακό γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει το διαστημικό περιβάλλον της Αφροδίτης.
"Αν έχουμε μάθει κάτι για την πρόβλεψη του διαστημικού καιρού είναι ότι πάντα μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις που δεν ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε."

Απεικόνιση του ελιγμού αεροπέδησης του Venus Express

ΠΗΓΗ: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ