Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Οι αστρονόμοι διαπερνούν τα γαλαξιακά σύννεφα για να ρίξουν φως σε ανάπτυξη μαύρης τρύπας
Credit: Ann Feild/Space Telescope Science Institute
Αυτό είναι ένα παράδειγμα φυσικής, χωρικής και χρονικής εικόνας για τις εκροές που προέρχονται από την περιοχή της εξαιρετικά τεράστιας μαύρης τρύπας στο γαλαξία NGC 5548. Η συμπεριφορά της πηγής εκπομπής σε πέντε εποχές εμφανίζονται κατά μήκος του άξονα του χρόνου. Οι σκοτεινές περιοχές βρίσκονται περίπου 0,03 έτη φωτός (0,01 parsecs) από την πηγή εκπομπής και φαίνεται μόνο το 2011 και το 2013 (είναι πολύ ισχυρότερη το 2013). Το συστατικό εκροής 1 δείχνει τις πιο δραματικές αλλαγές απορρόφησή της. Οι διαφορετικές παρατηρούμενες ιοντικών ειδών εκπροσωπούνται ως χρωματιστές ζώνες.Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου ενός φυσικού από το Virginia Tech (Virginia Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και Κρατικό Πανεπιστήμιο), έχει ανακαλύψει ότι οι άνεμοι που φυσούν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον κοντινό γαλαξία, δουλεύουν για να "κρύψουν" τις παρατηρήσεις και τις ακτίνες-Χ.

Η ανακάλυψη του σήμερα, (από τις 19 Ιουνίου 2004), έκδοση του Science Express, ρίχνει φως στην απροσδόκητη συμπεριφορά των μαύρων οπών, που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ύλης μέσω ισχυρών, γαλαξιακών ανέμων.

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία από δορυφόρους και διαστημικά παρατηρητήρια, η ομάδα πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο εκπαίδευσης των μέσων, για τις τις πιο λαμπρές και πιο μελετημένες από τις "τοπικές" μαύρες τρύπες-η μία βρίσκεται στο επίκεντρο του Τύπου Ι γαλαξία Σίφερτ NGC 5548.Credit: Kaastra et al., Science/
Ένα "κινούμενων σχεδίων" ταξίδι μέσα από τον ενεργό γαλαξία NGC 5548. Για μια, πιο σε βάθος εξήγηση του βίντεο, μπορείτε να δείτε το Υποστηρικτικό Υλικό ηλεκτρονικά.


Τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, έδειξαν επίσης τις εκπομπές υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται εν μέρει από ένα ρεύμα αερίου.

Μια πολύ-μήκους κύματος παρατήρηση εκστρατείας, ταυτόχρονα ψάχνει σε ένα αντικείμενο για να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά που είναι σπάνια, είπαν οι ερευνητές.Credit: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)
Σε αυτή την εικόνα, η θέση από το σκοτεινό, απορροφημένο νέφος υλικού βρίσκεται ψηλά πάνω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα και του δίσκου προσαύξησης στο κέντρο του ενεργού γαλαξία NGC 5548. Οι πολυάριθμες άλλες ίνες, τυλίγονται γύρω από τη μαύρη τρύπα, καθώς παρασύρονται από ένα χείμαρρο ακτινοβολίας "ανέμων".
Credit: Dr. Misty Bentz
Η εικόνα απεικονίζει τον γαλαξία NGC 5548 που λήφθηκε με το 1.3 μ. τηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο MDM.
Η ανακάλυψη έγινε από τη διεθνή ομάδα με επικεφαλής το SRON, Ολλανδικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, επιστήμονας Jelle Kaastra, χρησιμοποιώντας τα μεγάλα διαστημικά παρατηρητήρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, της NASA, τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Swift, NuSTAR, Chandra, INTREGRAL, αλλά και άλλων δορυφόρων παρατήρησης και πλατφόρμες.

Τη "σκίαση" του φωτός από μια μαύρη τρύπα δεν την είχαμε ξαναδεί. 
Με την ανακάλυψη, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν την εκροή.Credit: SRON
Αυτό είναι ένα σχέδιο της κεντρικής περιοχής του NGC 5548 (όχι σε κλίμακα). Ο δίσκος γύρω από τη μαύρη τρύπα (BH) εκπέμπει ακτίνες Χ, υπεριώδη ακτινοβολία, οπτικά και IR συνέχεια και περιβάλλεται από ένα σκονισμένο τόρο. Οι καμπυλοτές γραμμές δείχνουν την εκροή του αερίου κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου και του αιολικού δίσκου προσαύξησης. Η σκοτεινή περιοχή, αποτελείται από ένα μείγμα του ιονισμένου αερίου με ενσωματωμένα κρύα, πυκνότερα μέρη και είναι κοντά στην εσωτερική UV, ευρεία σειρά εκπομπών περιοχής (BLR). Η στενή περιοχή της γραμμής (NLR) και η επίμονη ζεστή "απορρόφηση" (WA) είναι πιο μακριά.


Ο Arav είπε πως η τύχη έπαιξε ένα ρόλο, διότι το αποτέλεσμα δεν υπήρχε πριν από το περασμένο έτος.
Credit: ESA/Hubble and NASA. Acknowledgement: Davide de Martin.
Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του NGC 5548 συμπεριφέρεται παράξενα. Ο γαλαξίας είναι περίπου 245 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Credit: Renaud Person
Αυτή η εικόνα δείχνει τον άνεμο του γαλαξία NGC 5548. Η μαύρη τρύπα είναι στο παρασκήνιο.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: phys.org , space.com , nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ