Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Χάρτης βαρύτητας της Σελήνης
Ένας υψηλής ανάλυσης χάρτης βαρύτητας με βάση τα στοιχεία από το GRAIL, επικαλύπτονται με το έδαφος βάση του υψόμετρου LRO (LOLA) και τα δεδομένα από την κάμερα (LROC). Η θέα είναι νότια, με το νότιο πόλο κοντά στον ορίζοντα πάνω αριστερά και την ημισέληνο της Γης σε απόσταση. Ο τερματισμός "διασχίζει" το ανατολικό χείλος της λεκάνης του Σρέντιγκερ. Η βαρύτητα είναι ζωγραφισμένη πάνω στις περιοχές που βρίσκονται μέσα ή κοντά στην νυχτερινή πλευρά. Το κόκκινο αντιστοιχεί σε υπερβολική μάζα και το μπλε στα ελλείμματα μάζας.Αυτή η εικόνα διαθέτει τον βαρυτικό χάρτη του νότιου ημισφαιρίου του φεγγαριού που αναπτύχθηκε από τον S. Goossens et al. από τα δεδομένα που επιστρέφονται από το (GRAIL), η αποστολή Ανάκτηση Βαρύτητας (Gravity Recovery) και Εσωτερικό Εργαστήριο (Interior Laboratory).

Αν η Σελήνη ήταν μια απόλυτα ομαλή σφαίρα ομοιόμορφης πυκνότητας, η βαρύτητα του χάρτη θα είχε ένα ενιαίο, συνηθισμένο χρώμα, υποδεικνύοντας ότι η δύναμη της βαρύτητας σε ένα δεδομένο ύψος θα ήταν το ίδιο παντού. 
Όμως, όπως και άλλα βραχώδη σώματα στο ηλιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης και της Γης, η Σελήνη έχει τόσο, μια ανώμαλη επιφάνεια και ένα άμορφο εσωτερικό. 
Το διαστημικό όχημα σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, γύρω από τις παραλλαγές στη βαρύτητα που προκαλούνται από τις δύο αυτές ανωμαλίες.

Ο βαρυτικός χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις από τη μέση τιμή της βαρύτητας που έχει η Σελήνη. 
Οι αποκλίσεις που μετρούνται σε milliGals, μονάδα επιτάχυνσης. 
Στον χάρτη, το μοβ είναι στο χαμηλό άκρο του φάσματος, σε περίπου -400 mgals, και το κόκκινο είναι στο άνω άκρο κοντά στα +400 mgals. 
Το κίτρινο υποδηλώνει τη μέση.

Ο χάρτης που παρουσιάζεται εδώ εκτείνεται από το νότιο πόλο της Σελήνης έως 50°S (μοίρες) και αποκαλύπτει τη βαρύτητα για την εν λόγω περιοχή σε ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό, τι η παγκόσμιοι χάρτες βαρύτητας που έχουν ήδη δημοσιευτεί. 
Η εικόνα απεικονίζει την πολύ καλή συσχέτιση μεταξύ του χάρτη της βαρύτητας και τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά, όπως οι κορυφές και οι κρατήρες, καθώς και η συγκέντρωση της μάζας που βρίσκεται κάτω από την μεγάλη λεκάνη Σρέντιγκερ στο κέντρο του πλαισίου. 
Η μορφολογία του εδάφους στην εικόνα βασίζεται στο Lunar Reconnaissance (Σεληνιακή Αναγνώριση) σε τροχιά (LRO) με αλτίμετρο και τα δεδομένα της κάμερας.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: flickr.com , svs.gsfc.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ