Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

Ρωγμές στο φεγγάρι του Πλούτωνα μπορεί να υποδεικνύουν ότι είχε κάποτε έναν υπόγειο ωκεανό

Image Credit: NASA, ESA and G. Bacon (STScI)
Αυτή η έννοια του καλλιτέχνη δείχνει τον Πλούτωνα και μερικά από τα φεγγάρια του, όπως φαίνεται από την επιφάνεια ενός από τα φεγγάρια του. Ο Πλούτωνας είναι ο μεγάλος δίσκος στο κέντρο. Ο Χάροντας είναι ο μικρότερος δίσκος προς τα δεξιά.Αν η παγωμένη επιφάνεια του γιγαντιαίου φεγγαριού του Πλούτωνα, Χάροντα, είναι ραγισμένη, η ανάλυση των ρωγμών θα μπορούσε να αποκαλύψει εάν το εσωτερικό του ήταν ζεστό, ίσως αρκετά ζεστό για να έχει διατηρήσει έναν υπόγειο ωκεανό υγρού νερού, σύμφωνα με μια νέα χρηματοδοτούμενη μελέτη από τη NASA.

Ο Πλούτωνας είναι ένας εξαιρετικά μακρινός κόσμος, σε τροχιά γύρω από τον ήλιο περισσότερο από 29 φορές πιο μακριά από τη Γη. 
Με μια επιφανειακή θερμοκρασία που εκτιμάται ότι είναι περίπου 380 βαθμούς Φαρενάιτ υπό το μηδέν (περίπου μείον 229 βαθμούς Κελσίου), το περιβάλλον έξω από τον Πλούτωνα είναι πάρα πολύ κρύο για να επιτρέψει το υγρό νερό στην επιφάνειά του. 
Τα φεγγάρια του Πλούτωνα είναι στο ίδιο ψυχρό περιβάλλον.

Με την μεγάλη απόσταση και το μικρό μέγεθος του Πλούτωνα, είναι δύσκολο να παρατηρηθεί, αλλά τον Ιούλιο του 2015, η αποστολή Νέοι Ορίζοντες (New Horizons) της NASA, θα είναι ο πρώτη που θα επισκεφθεί τον Πλούτωνα και τον Χάροντα, και θα παρέχει τις πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ορισμένα φεγγάρια γύρω από τους αέριους γίγαντες πλανήτες στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα έχουν ραγισμένες επιφάνειες με αποδεικτικά στοιχεία για το εσωτερικό των ωκεανών - το φεγγάρι του Δία, Ευρώπη, και ο δορυφόρος του Κρόνου, Εγκέλαδος, είναι δύο παραδείγματα.Image Credit: NASA/JPL/Space Science Institute
Αυτό είναι ένα μωσαϊκό από εικόνες που δείχνουν ρωγμές στο φεγγάρι του Κρόνου, Εγκέλαδο, που λαμβάνεται από το διαστημικό σκάφος Cassini κατά τη διάρκεια της κοντινής πτήσης του στις 9 Μαρτίου και 14 Ιουλίου 2005.

Image Credit: NASA/JPL/DLR
Δύο απόψεις από την αποστολή Galileo της NASA του φεγγαριού του Δία, Ευρώπη. Η αριστερή εικόνα δείχνει την κατά προσέγγιση στο φυσικό χρώμα της εμφάνισης της Ευρώπης. Η δεξιά εικόνα είναι μια ψευδώς-έγχρωμη σύνθεση σε μωβ, πράσινο και υπέρυθρων εικόνων για να ενισχυθούν οι διαφορές χρώματος κατά κύριο λόγο του νερού-πάγου στην επιφάνεια της Ευρώπης.

Image Credit: NASA/JPL/SSI
Αυτή είναι μια κοντινή προβολή των ρωγμών στον Εγκέλαδο που λαμβάνεται από το Cassini κατά τη διάρκεια της πτήσης του 21 Νοεμβρίου 2009. Η περιοχή, περίπου 504 χιλιόμετρα (313 μίλια) ολόκληρη, επικεντρώνεται στη περιοχή Baghdad Sulcus, μια ρωγμή στη νότια πολική περιοχή.Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ