Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

«Κολιέ» της ηλιακής δραστηριότητας

Copyright SOHO (ESA & NASA)


Πίσω στο 1998, ο Ήλιος συμπεριφέρεται όπως αναμένεται. 
Ο κύκλος περίπου 11 ετών δραστικότητας εξελίσσεται ομαλά, με κατεύθυνση προς μια κορύφωση το 2001.

Το Ηλιακό και Ηλιόσφαιρας Παρατηρητήριο (SOHO), έλαβε αυτή την εικόνα στις 9 Νοεμβρίου 1998 μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του τηλεσκοπίου, δείχνοντας την ακτινοβολία από τα άτομα του σιδήρου, λουσμένη σε αέριο από περίπου ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου.

Αυτή η εικόνα βιβλίου της ηλιακής δραστηριότητας, δείχνει τις δύο φωτεινότερες ζώνες που περιβάλλουν τον Ήλιο στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος σε κάθε ημισφαίριο.

Στα ορατά μήκη κύματος, αυτοί οι φωτεινοί βρόγχοι και κηλίδες που σχετίζονται με τα σκοτεινά «μπαλώματα», είναι γνωστές ως ηλιακές κηλίδες. 
Παράγονται, όταν οι βρόγχοι του μαγνητισμού γίνουν σε υψηλά επίπεδα και αυξηθούν από το εσωτερικό του ήλιου στην ατμόσφαιρα.

Όταν ο κύκλος αρχίζει, οι ενεργές περιοχές εμφανίζονται σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη σε αραιούς αριθμούς, εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες περίπου. 
Δεδομένου ότι ο κύκλος, νέων και συχνά μεγαλύτερων ενεργών περιοχών, εμφανίζονται πιο συχνά σε διαδοχικά χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. 
Πολλές κηλίδες, μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τη Γη, και μερικές φορές παραμένουν για μήνες.

Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται και στα δύο ημισφαίρια συγχρόνως, και περίπου πέντε ή έξι χρόνια ο κύκλος των ηλιακών κηλίδων φτάνει στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη κοντά στον ισημερινό. 
Αυτό είναι γνωστό ως το Ηλιακό Μέγιστο.

Μετά από αυτό, ο αριθμός των κηλίδων αρχίζει να μειώνεται, έως ότου σχεδόν εξαφανιστούν και ο κύκλος αρχίσει και πάλι σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη. 
Είναι ένα από τα διαχρονικά μυστήρια του Ήλιου, γιατί αυτός ο κύκλος συμβαίνει. 
Βεβαίως, αυτό συνδέεται με τον τρόπο που ο Ήλιος δημιουργεί μαγνητισμό, βαθιά μέσα στα αέρια στρώματα του, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ήλιος έχει παρεκκλίνει από τις καταγραφές συμπεριφοράς του βιβλίου. 
Ο τρέχων κύκλος είχε περίπου δύο χρόνια καθυστέρηση στην έναρξη, τα ημισφαίρια συμπεριφέρονται διαφορετικά και η κορύφωση της δράσης είναι σχετικά μέτρια. 
Ο επόμενος κύκλος αναμένεται να συνεχίσει σε αυτό τον νέο ρυθμό. 
Μπορεί ακόμη να είναι πιο αδύναμος από τον τρέχοντα κύκλο.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ