Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Ο Ερμής διέρχεται μπροστά από τον Ήλιο, όπως φαίνεται από τον Άρη

Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M
Αυτή η κινούμενη σύγκριση που αναβοσβήνει δείχνει πέντε εκδόσεις των παρατηρήσεων που έκανε το Curiosity της NASA περίπου μία ώρα, ενώ ο Ερμής περνούσε μπροστά από τον ήλιο στις 3 Ιουνίου 2014. Δύο ηλιακές κηλίδες, η καθεμία σε μήκος περίπου τη διάμετρο της Γης, φαίνεται επίσης, να κινούνται πολύ λιγότερο από τον Ερμή κατά τη διάρκεια της ώρας.
Το Curiosity Mars rover της NASA έχει απεικονίσει τον πλανήτη Ερμή, περνώντας μπροστά από τον Ήλιο, ορατός σαν μια αχνή συσκότιση που κινείται πέρα από το "πρόσωπο" του Ήλιου.

Αυτή είναι η πρώτη διέλευση του Ήλιου από πλανήτη, που παρατηρείται από οποιοδήποτε πλανήτη εκτός από τη Γη, καθώς επίσης και η πρώτη απεικόνιση του Ερμή από τον Άρη.
Ο Ερμής γεμίζει μόνο περίπου το ένα έκτο ενός πίξελ, όπως φαίνεται από τέτοια μεγάλη απόσταση, έτσι ώστε η συσκότιση δεν έχει ξεχωριστή μορφή, αλλά η αναμενόμενη  θέση πορείας που ακολουθεί ο Ερμής βασίζεται σε τροχιακούς υπολογισμούς.
Image credit:
NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M 
Αυτή η κινούμενη σύγκριση που αναβοσβήνει δείχνει πέντε εκδόσεις των παρατηρήσεων που έκανε το Curiosity της NASA περίπου μία ώρα, ενώ ο Ερμής περνούσε μπροστά από τον ήλιο στις 3 Ιουνίου 2014. Δύο ηλιακές κηλίδες, η καθεμία σε μήκος περίπου τη διάμετρο της Γης, φαίνεται επίσης, να κινούνται πολύ λιγότερο από τον Ερμή κατά τη διάρκεια της ώρας."Αυτό είναι ένα νόημα προς τη σημασία των πλανητικών διελεύσεων στην ιστορία της αστρονομίας στη Γη", δήλωσε ο Mark Lemmon του Texas A & M Πανεπιστήμιο, College Station, μέλος της επιστημονικής ομάδας της Mastcan.
«Οι παρατηρήσεις των διελεύσεων της Αφροδίτης είχαν χρησιμοποιηθεί για να μετρήσουν το μέγεθος του Ηλιακού Συστήματος, και οι διελεύσεις του Ερμή χρησιμοποιήθηκαν για να μετρήσουν το μέγεθος του Ήλιου.»

Οι παρατηρήσεις έγιναν στις 3 Ιουνίου 2014 από τη θέση του Curiosity μέσα στον κρατήρα Gale στον Άρη.

Εκτός από την παρουσίαση της διέλευσης του Ερμή, στα ίδια πλαίσια της Mastcam, φαίνονται δύο ηλιακές κηλίδες περίπου στο μέγεθος της Γης.
Οι ηλιακές κηλίδες κινούνται μόνο με το ρυθμό περιστροφής του ήλιου, πολύ πιο αργή από την κίνηση του Ερμή.Ο Ερμής διέρχεται μπροστά από τον Ήλιο, όπως φαίνεται από τον Άρη 
Ο Ερμής πέρασε μπροστά από τον ήλιο στις 3 Ιουνίου 2014, όπως φαίνεται από τον Άρη. 
Η κάμερα στηρίγματος ανύψωσης του Curiosity Mars rover της NASA κατέγραψε το γεγονός.Πολλοί τηλεθεατές στη Γη παρατήρησαν τη διάβαση της Αφροδίτης τον Ιούνιο του 2012, η τελευταία ορατή από τη Γη αυτού του αιώνα.
Η επόμενη διέλευση του Ερμή ορατή από τη Γη θα είναι 9 Μαΐου 2016.
Οι διελεύσεις του Ερμής και της Αφροδίτης, είναι ορατές πιο συχνά στον Άρη απ' ότι στη Γη, στον Άρη προσφέρει επίσης ένα πλεονεκτικό σημείο για να δούμε διελεύσεις της Γης.
Η επόμενη κάθε τύπου ορατή από τον Άρη, θα είναι του Ερμή τον Απρίλιο του 2015, της Αφροδίτης τον Αύγουστο του 2030 και της Γης τον Νοέμβριο του 2084.Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: phys.org , jpl.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ