Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Από το παλαιότερο προς το νεότερο: μια σειρά από «βρεφοκομεία» άστρων

Copyright ESA/Herschel/PACS/SPIRE/HOBYS Key Programme consortium
Ακριβώς όπως τα παιδιά κατατάσσονται σε ηλικιακές ομάδες στο σχολείο, έτσι και οι σπόροι των νέων άστρων μπορεί επίσης να βρεθούν σε «τάξεις» άλλων παρόμοιας ηλικίας. 
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η γέννηση των άστρων σε ένα νέφος αερίου και σκόνης που προκαλείται από ένα εξωτερικό γεγονός, όπως η έκρηξη ενός κοντινού σουπερνόβα.

Η εικόνα από το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel της ESA, δείχνει μια σειρά από περιοχές σχηματισμού άστρων στο μοριακό νέφος W48, περίπου 10.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Αετού.

Το μπλε, σε σχήμα μέδουσας σύννεφο κάτω αριστερά, είναι το παλαιότερο αστρικό "βρεφοκομείο" στην εικόνα. 
Τα νεαρά και ογκώδη αστέρια ενσωματωμένα μέσα σε αυτό, έχουν διαμορφωθεί σε μια φούσκα και θερμαίνουν το διάχυτο αέριο, κάνοντας το να λάμψει στα μεγαλύτερα μήκη κύματος που εξετάζονται από το Herschel.

Στα δεξιά του, ένα άλλο λαμπερό σύννεφο που αποκρύπτει μάζες, θα εξελιχθεί σε ογκώδη αστέρια. Αυτές οι μάζες, μερικές από τις οποίες είναι ορατές ως φωτεινές κηλίδες φωτός, επίσης, παρατάσσονται με την ηλικία τους: τα παλαιότερα στο χαμηλότερο σημείο αριστερά και τα νεότερα πάνω δεξιά. 
Το νεότερο στην αλληλουχία αυτή, είναι η μικρή γαλάζια μάζα στο κέντρο της εικόνας, που φιλοξενεί τους σπόρους των μελλοντικών τεράστιων άστρων.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτή η ακολουθία της αστρικής γέννησης είναι το αποτέλεσμα των δεκάδων σουπερνόβα που εξερράγησαν πάνω από 10 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε μια περιοχή που ονομάζεται «Εξαιρετικό Κέλυφος του Αετού» (Aquila Supershell), πέρα από το αριστερό άκρο της εικόνας. 
Η συμπίεση από το περιβάλλον υλικό, αυτά τα σουπερνόβα μπορεί να έχουν προκαλέσει ένα κύμα σχηματισμού άστρων που προκάλεσε, ένα προς ένα, αυτές τις αστρικές "κούνιες".

Η εικόνα είναι ένα σύνθετο από μήκη κύματος 70 μικρόμετρα (μπλε), 160 μικρόμετρα (πράσινο) και 250 μικρόμετρα (κόκκινο) και εκτείνεται περίπου σε μία μοίρα στη μακριά πλευρά. 
Ο Βορράς είναι επάνω αριστερά και η Ανατολή είναι κάτω αριστερά. 
Τα δεδομένα αποκτήθηκαν με τα μέσα PACS και SPIRE του Herschel το Σεπτέμβριο του 2010, ως μέρος ενός μεγαλύτερου χάρτη του W48, μοριακού συμπλόκου, στο Πρόγραμμα Κλειδί HOBYS. Αυτό εκδόθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του Q. Nguyen Luong, et al. 2011
Μια πιο λεπτομερής μελέτη των περιοχών σχηματισμού άστρων φαίνεται σε αυτήν την εικόνα παρουσιάζεται σε ένα έγγραφο από KLJ Rygl, et al. 2014.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ