Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Ένας νάνος γαλαξίας λεηλατείται από «μεγάλο σχέδιο»

Credit: ESA/Hubble & NASAΤο αντικείμενο αυτής της νέας εικόνας του Hubble είναι ο NGC 5474, ένας νάνος γαλαξίας που βρίσκεται 21 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου (η Μεγάλη Άρκτος). 
Αυτή η όμορφη εικόνα ελήφθη με την Προηγμένη Κάμερα για Έρευνες (ACS) του Hubble.

Ο όρος «νάνος γαλαξίας» μπορεί να ακούγεται υποκοριστικό, αλλά μην αφήνετε να σας ξεγελάσει - ο NGC 5474 περιέχει αρκετά δισεκατομμύρια αστέρια! 
Ωστόσο, σε σύγκριση με το Γαλαξία μας, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια, ο NGC 5474 φαίνεται, όντως σχετικά μικρός.

Ο NGC 5474, είναι ο ίδιος μέρος της ομάδας Μεσιέ 101. 
Ο φωτεινότερος γαλαξίας εντός αυτής της ομάδας είναι ο γνωστός σπειροειδής γαλαξίας Ανεμόμυλος (επίσης γνωστός ως Μεσιέ 101, heic0602). 
Εμφανή και σαφώς καθορισμένοι οι βραχίονες αυτού του γαλαξία, τον χαρακτηρίζει ως ένα "μεγάλο σχέδιο γαλαξία", μαζί με άλλες σπείρες, Μεσιέ 81 (heic0710) και Μεσιέ 74 (heic0719).

Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της ομάδας, είναι οι γαλαξιακοί γείτονες του Μεσιέ 101. 
Είναι πιθανό ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με αυτούς τους γαλαξίες συντρόφους, να είχαν κάποια επιρροή στην παροχή του Μεσιέ 101 με εντυπωσιακό σχήμα. 
Παρόμοιες αλληλεπιδράσεις με τον Μεσιέ 101, μπορεί να έχουν προκαλέσει τις στρεβλώσεις, ορατές στον NGC 5474.

Τόσο η ομάδα Μεσιέ 101 και τη δική μας τοπική ομάδα, κατοικούν εντός του Υπερσμήνους της Παρθένου, καθιστώντας τον NGC 5474 κάτι σαν ένα γείτονα σε γαλαξιακού όρους.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ