Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

Οι εξαιρετικά-φωτεινοί γαλαξίες συγκρούονται;

Credit: NASA/Hubble
Μια φωτογραφία που λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από ένα φωτεινό μακρινό γαλαξία που διαταράχθηκε από μια συγχώνευση. Μια νέα μελέτη των μακρινών 2084, φωτεινών υπέρυθρων γαλαξιών διαπιστώνεται ότι, αντίθετα με προηγούμενα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι περισσότεροι δεν βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης.Οι εξαιρετικά φωτεινοί υπέρυθροι γαλαξίες (ULIRGs: Luminous infrared galaxy / Φωτεινοί υπέρυθροι γαλαξίες*) είναι γαλαξίες των οποίων η φωτεινότητα υπερβαίνει εκείνη του ενός τρισεκατομμυρίων ήλιων. 
Συγκριτικά, ο Γαλαξία μας έχει μία τυπική μέτρια φωτεινότητα μόνο περίπου δέκα δισεκατομμύρια ήλιους. 
Οι ΦΥΓ*, ανακαλύφθηκαν από μια υπέρυθρη, όλου του ουρανού δορυφορική έρευνα στη δεκαετία του 1980, και από τότε η προέλευση (-εις) των ισχυρών εκπομπών τους, έχουν συζητηθεί ευρέως. 
Η ακραία υπέρυθρη δραστηριότητα είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, και η οπτική απεικόνιση δείχνει ότι πολλοί Φωτ.Υπερ.Γαλ, είναι πράγματι σε σύγκρουση. 
Oι δύο κύριες γνωστές πηγές της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας στους γαλαξίες είναι ένα αστέρι σχηματισμού και η δραστηριότητα προσαύξησης γύρω από μια τεράστια μαύρη τρύπα στον πυρήνα (ο λεγόμενος ενεργός γαλαξιακός πυρήνας). 
Και οι δύο παράγουν ακτινοβολία που θερμαίνει τη σκόνη. 
Οι συγχωνεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε έντονες υπερύθρες εκπομπές, επειδή βοηθούν να οδηγήσει αυτό το είδος ενεργού σχηματισμού αστέρων.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: cfa.harvard.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ