Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Ραδιοσήματα από τον Δία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έρευνα για ζωή

Credit: NASA.
Πραγματικό χρώμα και χαρακτηριστικά τονίζονται στις φωτογραφίες της Ευρώπης. Το φωτεινό χαρακτηριστικό προς το κάτω δεξί σημείο του δίσκου είναι η 45 χιλιομέτρων διαμέτρου από τον κρατήρα Pwyll.
Τα ισχυρά ραδιοσήματα που παράγει ο Δίας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ερευνητές να σαρώσουν τα γιγάντια φεγγάρια ωκεανών που θα μπορούσαν να είναι το σπίτι σε εξωγήινη ζωή, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που υποβλήθηκε στο περιοδικό Ίκαρος.

Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, έχει 67 γνωστά φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένων των τριών γιγάντιων και παγωμένων φεγγαριών που θα μπορούσαν να έχουν υγρούς ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνειά τους. 
Οι αστροβιολόγοι θέλουν να διερευνήσουν την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ για εξωγήινη ζωή, καθώς υπάρχει ζωή σχεδόν οπουδήποτε υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στη Γη.

Αντί να μεταφέρουν ένα πομπό πάνω σε ένα διαστημόπλοιο για να εξουδετερώσει τα ραδιοσήματα του Δία, οι ερευνητές προτείνουν τώρα τη χρήση δεκαμετρικών ραδιοκυμάτων του γιγαντιαίου πλανήτη για να σαρώσουν τα φεγγάρια του.
Credit: Southwest Research Institute
Ο Δίας (δεξιά) και οι δορυφόροι του Γαλιλαίου (δεξιά προς τα αριστερά), Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ. Παρουσιάζονται οι εσωτερικές καταστάσεις του Γανυμήδη και της Καλλιστούς μετά από πολλές επιπτώσεις από παγωμένους μικρούς πλανητοειδείς κατά τα τέλη του βαρέως βομβαρδισμού. Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν την πυκνότητα, με το μαύρο να δείχνει τον βραχώδη πυρήνα (με πυκνότητα 3 g / cm ^ 3), το μπλε δείχνει τον μικτό πάγο και βράχο (πυκνότητα 1.8 έως 1.9 g / cm ^ 3) και το λευκό δείχνει τον βράχο χωρίς πάγο.Όλη η αποστολή θα πρέπει στη συνέχεια να είναι συστήματα πολύ χαμηλής ισχύος για την ανίχνευση ραδιοσημάτων που αντανακλώνται από τα φεγγάρια και τυχόν ωκεανούς που κρύβονται μέσα τους.

«Η τεχνολογία για να γίνει αυτό, είναι άμεσα διαθέσιμη και δεν απαιτεί σημαντικές εξελίξεις», δήλωσε ο Romero-Wolf.

Με τη σύγκριση των σημάτων από τον Δία και με τους απόηχους από το φεγγάρι, οι ερευνητές μπορούν να καθορίσουν το πάχος του κελύφους πάγου του φεγγαριού και το βάθος των ωκεανών του.Credit: NASA
Η NASA ελπίζει να ξεκινήσει μια αποστολή οχήματος σε τροχιά προς την Ευρώπη, με πρωταρχικό στόχο να προσδιορισθεί κατά πόσον υπάρχει πράγματι ωκεανός κάτω από την επιφάνεια."Η Ευρώπη δεν έχει ιονόσφαιρα, ένα στρώμα ελεύθερων ηλεκτρονίων, το οποίο μπορεί να στρεβλώσει το ράδιο-σήμα", δήλωσε ο Romero-Wolf. 
"Ωστόσο, αυτό είναι επίσης αρκετά μικρό, και δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση στην ικανότητά μας για να εξετάσουμε το στρώμα πάγου."

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να κάνουν πιο λεπτομερείς εκτιμήσεις για το πόσο καλά τα ραδιο-σήματα της στρατηγικής τους θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν κρυφούς ωκεανούς στα παγωμένα φεγγάρια του Δία. 

Για παράδειγμα, ελπίζουν να κάνουν παρατηρήσεις από τη Γη των δεκαμετρικών ράδιο-εκπομπών του Δία, καθώς αντανακλόνται από τις παγωμένες επιφάνειες του φεγγαριού.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ