Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Νέα μόρια γύρω από παλαιά αστέρια

Credit: Hubble image: NASA/ESA/C.R. O’Dell (Vanderbilt University), M. Meixner & P. McCullough (STScI); Herschel image: ESA/Herschel/SPIRE/MESS Consortium/M. Etxaluze et al.
Εικόνα από το Herschel του νεφελώματος έλικα χρησιμοποιώντας το μέσο SPIRE σε μήκος κύματος περίπου 250 μικρόμετρα, επάνω στο Hubble, εικόνα του νεφελώματος. Το φάσμα αντιστοιχεί στην εξωτερική περιοχή του νεφελώματος έλικα που περιγράφεται στην εικόνα SPIRE. Προσδιορίζει το ΟΗ (Υδροξείδιο) + μοριακό ιόν, τα οποία είναι απαραίτητα για το σχηματισμό του νερού. Το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel της ESA είναι το πρώτο για τον εντοπισμό του μορίου αυτού πλανητικού νεφελώματος - το προϊόν του θανάτου άστρων σαν τον Ήλιο.


Χρησιμοποιώντας το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel της ESA, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ότι ένα μόριο ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία του νερού υπάρχει στη διαδικασία θανάτου άστρων σαν τον Ήλιο.

Όταν τα χαμηλά προς μεσαία αστέρια βάρους όπως ο ήλιος μας πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, τελικά γίνονται πυκνοί, λευκοί νάνοι άστρα. 
Με αυτό τον τρόπο, ρίχνουν τα εξωτερικά τους στρώματα σκόνης και αερίου στο διάστημα, δημιουργώντας ένα καλειδοσκόπιο από περίπλοκα σχέδια που είναι γνωστά ως πλανητικά νεφελώματα.

Αυτά δεν έχουν πραγματικά καμία σχέση να κάνουν με τους πλανήτες, αλλά πήραν το όνομά τους στα τέλη του 18ου αιώνα από τον αστρονόμο Ουίλιαμ Χέρσελ, διότι εμφανίστηκαν ως ασαφή κυκλικά αντικείμενα μέσω του τηλεσκοπίου του, κάπως σαν τους πλανήτες στο ηλιακό σύστημά μας.

Πάνω από δύο αιώνες αργότερα, τα πλανητικά νεφελώματα μελετήθηκαν με το συνονόματό του Γουίλιαμ Χέρσελ, το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel, και έδωσε μια εκπληκτική ανακάλυψη.
Credit: Hubble image: NASA/ESA/C. Robert O’Dell (Vanderbilt University) Herschel data: ESA/Herschel/PACS & SPIRE/ HerPlaNS survey/I. Aleman et al.
Το δακτυλιοειδές Νεφέλωμα στα οπτικά μήκη κύματος, όπως φαίνεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, με τα δεδομένα που αποκτήθηκαν με το Herschel SPIRE και PACS σε μια περιοχή μήκους κύματος από 51 έως 672 μικρόμετρα για την περιοχή που προσδιορίζονται. Τα φάσματα έχουν περικοπεί και οι κλίμακες εκτείνονται ώστε να δείξουν την εκπομπή ΟΗ (Υδροξείδιο) +, μοριακό ιόν σημαντικά για το σχηματισμό του νερού. Το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel της ESA είναι το πρώτο για τον εντοπισμό του μορίου αυτού στο πλανητικό νεφέλωμα - το προϊόν θανάτου άστρων σαν τον Ήλιο.Η σκληρή ακτινοβολία, επίσης, υποτίθεται ότι περιορίζει το σχηματισμό νέων μορίων σε αυτές τις περιοχές.

Σε μια μελέτη, με επικεφαλής την Δρ. Isabel Aleman του Πανεπιστημίου του Leiden, στην Ολλανδία, 11 πλανητικά νεφελώματα αναλύθηκαν και το μόριο βρέθηκε σε μόλις τρία.

Οι συνδέσεις των τριών, είναι ότι φιλοξενούν τα πιο καυτά αστέρια, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 100 000 º C.Credit: Hubble image: NASA/ESA/C.R. O’Dell (Vanderbilt University), M. Meixner & P. McCullough (STScI); Herschel data: ESA/Herschel/SPIRE/MESS Consortium/M. Etxaluze et al.
Αυτή η εικόνα παρουσιάζει το νεφέλωμα έλικα, πρώτα στα οπτικά μήκη κύματος, όπως φαίνεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, και από το μέσο SPIRE του Herschel σε μήκη κύματος περίπου 250 μικρόμετρα. Ένα φάσμα παρουσιάζεται για την περιοχή που προσδιορίζεται από την εικόνα, που δείχνει τη σαφή υπογραφή του CO και OH + εκπομπών για τις συμπαγείς εξωτερικές περιοχές του πλανητικού νεφελώματος. Το μοριακό ιόν OH + είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του νερού, και το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel της ESA είναι το πρώτο που θα το εντοπίσει σε πλανητικά νεφελώματα - το προϊόν θανάτου άστρων σαν τον Ήλιο.


Το Herschel χαρτογράφησε την παρουσία του μορίου ζωτικής σημασίας σε όλο το νεφέλωμα του έλικα, και διαπίστωσαν ότι είναι πιο άφθονο σε χώρους όπου τα μόρια μονοξειδίου του άνθρακα, που είχαν προηγουμένως εκτιναχθεί από το αστέρι, είναι πιο πιθανό να καταστράφηκε από την ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία.

"Τώρα έχουμε βρει ακόμα ότι τα άστρα όπως ο ήλιος μας θα μπορούσαν να συμβάλουν στο σχηματισμό του νερού στο Σύμπαν, ακόμη και δεδομένου ότι είναι έτοιμα να "πεθάνουν"."


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ