Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Το γαλαξιακό σμήνος του Ηρακλή

25 Ιουνίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & Copyright: Ken Crawford


Αυτοί είναι οι γαλαξίες του Σμήνους του Ηρακλή (Hercules Cluster), ένα αρχιπέλαγος νησιών-συμπάντων μόλις 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. 
Επίσης γνωστό ως Abell 2151, αυτό το σμήνος είναι γεμάτο με αέριο και πλούσιους σε σκόνη, σπειροειδείς γαλαξίες με περιοχές αστρογέννησης, και σχετικά λίγους ελλειπτικούς γαλαξίες.
Τα χρώματα σε αυτή την εξαιρετικά βαθιά σύνθετη εικόνας, ξεκάθαρα τους γαλαξίες που σχηματίζονται αστέρια με μια μπλε απόχρωση και τους γαλαξίες με γερασμένους αστρικούς πληθυσμούς με μια κιτρινωπή απόχρωση. 
Η εικόνα εκτείνεται περίπου σε 3/4 της μοίρας σε ολόκληρο το κέντρο του σμήνους, που αντιστοιχεί σε πάνω από 6 εκατομμύρια έτη φωτός πλάτος στην εκτιμώμενη απόσταση του σμήνους. 
Πολλοί γαλαξίες φαίνεται να συγκρούονται ή να συγχωνεύονται, ενώ άλλοι φαίνεται ότι αλλοιώθηκαν – σαφείς αποδείξεις ότι τα σμήνη γαλαξιών συχνά αλληλεπιδρούν. 
Στην πραγματικότητα, το Σμήνος του Ηρακλή καθ ‘εαυτό, μπορεί να θεωρηθεί ως το αποτέλεσμα της εν εξελίξει συγχώνευσης μικρότερων γαλαξιακών σμηνών και πιστεύεται ότι είναι παρόμοιο με νεαρά σμήνη γαλαξιών στις απαρχές του Σύμπαντος.


To-New-Sas

ΠΗΓΗ: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ