Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Το Herschel είναι το κλειδί για την ανακάλυψη του θεαματικού βαρυτικού φακού

Credit: ESA and the W. M. Keck Observatory.
Ένα ακανόνιστο δαχτυλίδι ακτινοβολίας φαίνεται γύρω από το μακρινό γαλαξία στο κέντρο της 2,2 μικρόμετρων CCD φωτογραφίας, γίνεται με το 10 μέτρων τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη. Ο βαρυτικός εστιασμός του γαλαξία συνδέεται με πηγή ραδίου 3C 220.3. Η ακτινοβολία του δακτυλίου προέρχεται από ένα εξαιρετικά μακρινό σχηματισμό γαλαξιών-που είναι αποτέλεσμα της επίδρασης του βαρυτικού φακού. Ακριβώς κάτω από το γαλαξιακό-φακό ένας γειτονικός γαλαξίας φαίνεται, το οποίο συμβάλλει επίσης στις επιπτώσεις του φακού.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδών αστρονόμων, Peter Barthel και Léon Koopmans (Πανεπιστήμιο Groningen), ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας μοναδικής περίπτωσης ενός κοσμικού βαρυτικού φακού. 
Χρησιμοποιώντας διάφορα τηλεσκόπια στο έδαφος και στο διάστημα, οι επιστήμονες δείχνουν ότι ένας μακρινός ραδιογαλαξίας, ενεργώντας σαν ένας κοσμικός φακός, διαστρεβλώνει και μεγεθύνει την ακτινοβολία ενός ακόμα πιο μακρινού μυστηριώδους σκοτεινού αντικειμένου, καθιστώντας αυτό το αντικείμενο ορατό.

Λόγω της μεγέθυνσης του φακού, το αχνό αντικείμενο στο φόντο γίνεται ορατό ως ένας δακτύλιος που μοιάζει με τη δομή γύρω από το βαρυτικό εστιασμό στο προσκήνιο του ραδιογαλαξία, φαίνεται καλά σε μια εικόνα με ένα από τα δύο 10-μέτρων τηλεσκόπια Keck στη Χαβάη.

Οι αστρονόμοι ξέρουν το κοσμικό φαινόμενο του βαρυτικού φακού από το 1979, αν και η κάμψη του φωτός από μακρινά άστρα από τον ήλιο είχε ήδη παρατηρηθεί το 1919. 
Οι υπολογισμοί από τον Αϊνστάιν το 1912, ήδη προέβλεψαν την ύπαρξη τέτοιων κοσμικών φακών.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ