Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Ένας γαλαξίας με μια λαμπερή «καρδιά»Credit: ESA/Hubble & NASA
Acknowledgements: D. Calzetti (UMass) and the LEGUS Team
Αυτή η προβολή, λαμβάνεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA, και παρουσιάζει ένα κοντινό σπειροειδή γαλαξία γνωστό ως NGC 1433. 
Σε περίπου 32 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, είναι ένας τύπος πολύ ενεργού γαλαξία που είναι γνωστός ως ένας γαλαξίας Σίφερτ -. 
Μια ταξινόμηση που αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των γαλαξιών. 
Έχουν πολύ λαμπρά, φωτεινά κέντρα συγκρίσιμα με εκείνα του γαλαξία μας.

Οι πυρήνες των γαλαξιών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αστρονόμους. 
Στα κέντρα των περισσότερων, αν όχι σε όλους, οι γαλαξίες πιστεύεται ότι περιέχουν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, που περιβάλλεται από ένα δίσκο που πέφτει υλικό.

Ο NGC 1433 μελετάται ως μέρος μιας έρευνας 50 κοντινών γαλαξιών που είναι γνωστή ως UV Έρευνα Εξωγαλαξιακής Κληρονομιάς (Legacy ExtraGalactic UV Survey) (LEGUS). 
Η υπεριώδης ακτινοβολία παρατηρείται από γαλαξίες, που κυρίως εντοπίζεται στα πιο πρόσφατα διαμορφωμένα αστέρια. 
Στους γαλαξίες Σίφερτ, το υπεριώδες φως πιστεύεται ότι προέρχεται από τους δίσκους συσσώρευσης γύρω από τις κεντρικές μαύρες τρύπες τους. 
Μελετώντας αυτούς τους γαλαξίες στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μελετηθεί, πώς το αέριο συμπεριφέρεται κοντά στη μαύρη τρύπα. 
Αυτή η εικόνα λήφθηκε χρησιμοποιώντας ένα "μείγμα" από υπεριώδες, ορατό και υπέρυθρο φως.

Το LEGUS, θα μελετήσει το πλήρες φάσμα των ιδιοτήτων από ένα δείγμα γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής τους δομής. 
Η έρευνα του Hubble θα παράσχει μια μοναδική βάση για μελλοντικές παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ (James Webb) (JWST) και το Ατακάμα, Μεγάλη Σειρά Χιλιοστόμετρου / σειρά χιλιοστού (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) (ALMA). 
Το ALMA έχει λάβει ήδη απρόσμενα αποτελέσματα που αφορούν το κέντρο του NGC 1433, βρίσκοντας μια εκπληκτική σπειροειδή δομή στο μοριακό αέριο κοντά στο κέντρο του NGC 1433. 
Οι αστρονόμοι βρήκαν επίσης ένα πίδακα υλικού που ρέει μακριά από τη μαύρη τρύπα, και εκτείνεται μόνο 150 έτη φωτός - η μικρότερη τέτοια μοριακή εκροή που παρατηρήθηκε ποτέ σε έναν γαλαξία πέρα από τους δικούς μας.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ