Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Οι καφέ νάνοι μπορεί να σπέρνουν τον όλεθρο στην τροχιές πλανητών σε κοντινή απόσταση, που προκαλεί ερήμωση

Credit: Penn State University/NASA/JPL-Caltech
Καλλιτεχνική απεικόνιση για τον κοντινό καφέ νάνο WISE J085510.83, του οποίου οι ψυχρές θερμοκρασίες είναι παρόμοιες με αυτές που βρέθηκαν στο Βόρειο Πόλο της Γης.

Οι πλανήτες που κινούνται γύρω από τα άστρα τους σε κυκλικές τροχιές είναι καλύτερο στοίχημα για τη ζωή από ό, τι εκείνες στις επιμήκεις τροχιές, όταν πρόκειται για τη δημιουργία κατοικήσιμων κλιματικών συνθηκών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι κυκλικές τροχιές τείνουν να έχουν πιο σταθερή κλίματα, ενώ η υπερβολικά ελλειπτική τροχιά θα μπορούσε να στείλει έναν πλανήτη σε εξωφρενικές ​​διακυμάνσεις εποχών και θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη και μέσα και έξω από την κατοικήσιμη ζώνη του άστρου όπου το υγρό νερό μπορεί να υπάρξει.

Κατά μέσο όρο, οι περίπου 1.800 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα έχουν τροχιές σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερη όπως η Γη, με πιθανές συνέπειες τις ακραίες θερμοκρασίες. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλληλεπιδράσεις με άλλους πλανήτες στο σύστημα, θα μπορούσε να εξηγήσει την έκταση των τροχιών. 
Αλλά και σε άλλα συστήματα, ειδικά εκείνα με μόνο έναν πλανήτη, ο λόγος για τις ελλειπτικές τροχιές μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγηθεί.
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASA/JPL-Caltech
Οι θέσεις των καφέ νάνων που ανακαλύφθηκαν από τη NASA, Ευρέως Πεδίου Υπέρυθρης Έρευνας Εξερεύνησης και χαρτογραφήθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, εμφανίζονται ως κόκκινοι κύκλοι. Οι κόκκινες γραμμές οδηγούν πίσω στον ήλιο. Αυτοί οι καφέ νάνοι βρίσκονται μεταξύ 20 και 50 έτη φωτός από τη Γη.

Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASA/JPL-Caltech
Καλλιτεχνική απεικόνιση της ελεύθερης διακύμανσης καφέ νάνου.
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASA/JPL-Caltech
Οι πλανήτες με ιδιαίτερα εκκεντρικές τροχιές θα μπορούσαν να κινηθούν μέσα και έξω από την κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους, εμφανίζεται με πράσινο χρώμα στο καλλιτεχνικό διάγραμμα. 
Ο πλανήτης που φαίνεται σε αυτό το διάγραμμα, θα υποφέρει από το κρύο, ψύχος του χειμώνα καθώς κινήθηκε πέρα από την κατοικήσιμη ζώνη των πλανητών, προκαλώντας το νερό, ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή όπως την ξέρουμε, να παγώσει.Ο μεγαλύτερος πλούτος των εξωηλιακών πλανητών κατά τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί από την αποστολή Kepler της NASA.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: astrobio.net

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ