Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Οι αστρονόμοι πραγματοποιούν τρισδιάστατη απεικόνιση στο ξέσπασμα ενός καταδικασμένου άστρου
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASA Goddard (inset: NASA, ESA, Hubble SM4 ERO Team)
Ένα νέο σχήμα μοντέλου του νεφελώματος "ανθρωπάκι" αποκαλύπτει τις προεξοχές, χαρακώματα, τρύπες και ανωμαλίες στην εκπομπή μοριακού υδρογόνου. Οι προεξοχές εμφανίζονται κοντά σε σημείο με σκόνη που φαίνεται στο κέντρο του νεφελώματος στο ορατό φως (ένθετο), αλλά δεν βρέθηκε στη μελέτη αυτή, έτσι ώστε αποτελούν διαφορετικές δομές.Στα μέσα του 19ου αιώνα, το τεράστιο δυαδικό σύστημα Τρόπιδος υποβλήθηκε σε έκρηξη που εκτινάχθηκε σε τουλάχιστον 10 φορές τη μάζα του ήλιου και έκανε το αστέρι το δεύτερο πιο λαμπρό στον ουρανό.
Τώρα, μια ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποίησε εκτεταμένες νέες παρατηρήσεις για να δημιουργήσει το πρώτο υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατο μοντέλο του διαστελλόμενου νέφους που παράγεται από αυτό το ξέσπασμα.

«Το μοντέλο μας δείχνει ότι αυτό το τεράστιο κέλυφος αερίου και σκόνης έχει μια πιο σύνθετη προέλευση από ό, τι γενικά θεωρείται,» δήλωσε ο Thomas Madura, συνεργάτης της NASA Μεταδιδακτορικού Προγράμματος στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Greenbelt, Maryland, και μέλος της ομάδας μελέτης .
"Για πρώτη φορά, βλέπουμε στοιχεία που δείχνουν ότι η έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ των αστεριών στο κεντρικό δυαδικό, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη γλυπτική του νεφελώματος που βλέπουμε σήμερα."

Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center
Οι αστροφυσικοί της NASA, Goddard, Ted Gull και Tom Madura, συζητήσουν για το Τρόπιδος και το νέο τους μοντέλο του νεφελώματος "ανθρωπάκι", ένα κέλυφος αερίου και σκόνης που εκτινάσσεται κατά την έκρηξη του άστρου στα μέσα του 19ου αιώνα.Το Ήτα Τρόπιδος βρίσκεται περίπου 7.500 έτη φωτός μακριά στο νότιο αστερισμό Καρίνα και είναι ένα από τα πιο ογκώδες δυαδικά συστήματα που οι αστρονόμοι μπορούν να μελετήσουν λεπτομερώς. Το μικρότερο αστέρι είναι περίπου 30 φορές τη μάζα του ήλιου και μπορεί να είναι όσο ένα εκατομμύριο φορές πιο φωτεινό.
Το κύριο αστέρι περιέχει περίπου 90 ηλιακές μάζες και εκπέμπει 5 εκατομμύρια φορές, την παραγωγή ενέργειας του ήλιου.
Και οι δύο αστέρες έχουν την ίδια μοίρα, που είναι να τελειώσουν τις ζωές τους με θεαματικές εκρήξεις σουπερνόβα.
Image Credit: NASA Goddard's Conceptual Image Lab
Κινούμενη εικόνα τρισδιάστατου μοντέλου του νεφελώματος "ανθρωπάκι".
Επιλογή για μεγέθυνση
Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/Ed Campion
Ένα τρισδιάστατο-τυπωμένο μοντέλο του νεφελώματος "ανθρωπάκι" συγκρίνεται με μία εικόνα του αντικειμένου από το Hubble.Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου και φασματογράφο X-Shooter για πάνω από δύο νύχτες τον Μάρτιο του 2012, η ομάδα απεικόνισε σε εγγύς υπέρυθρο, ορατό και υπεριώδες μήκη κύματος, κατά μήκος 92 ξεχωριστών σαρώσεων όλου του νεφελώματος, καθιστώντας το, τον πιο πλήρη φασματικό χάρτη μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη χωρική και την ταχύτητα, πληροφορίες που παρέχονται από αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσουν το πρώτο υψηλής ανάλυσης, πλήρως τρισδιάστατο μοντέλο του Νεφελώματος "ανθρωπάκι".
Το νέο μοντέλο δεν περιλαμβάνει καμία από τις υποθέσεις σχετικά με τη συμμετρία του νέφους που βρέθηκαν σε προηγούμενες μελέτες.
«Μεγάλη Έκρηξη» νεφελώματος οπτικοποίημένη σε τρισδιάστατη εκτύπωση
Από το 1838 έως το 1945, το αστέρι Ήτα Τρόπιδος σκόρπισε σχεδόν 40 φορές τη μάζα του ήλιου, δημιουργώντας το Νεφέλωμα "Ανθρωπάκι". Οι αστρονόμοι έχουν πλέον δημιουργήσει ένα υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατο μοντέλο από 2-λοβούς νέφους αερίου και σκόνης.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ