Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Ο γαλαξίας αποκτά κοσμική «αναστάτωση»
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Luca LimatolaΑπό αντικείμενα τόσο μικρά όσο το μήλο του Νεύτωνα με εκείνα τόσο μεγάλα όσο ένας γαλαξίας, δεν υπάρχει φυσικό σώμα που να είναι απαλλαγμένο από τη βαρύτητα του εταίρου του, όπως αποδεικνύεται σε αυτή την εκπληκτική εικόνα που λήφθηκε από την Κάμερα Ευρέως Πεδίου 3 και Προηγμένη Κάμερα για Έρευνες πάνω στο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA.

Εδώ βλέπουμε δύο σπειροειδείς γαλαξίες που ασχολούνται με μια κοσμική «διελκυστίνδα»-- αλλά σε αυτόν τον διαγωνισμό, δεν θα υπάρξει νικητής. 
Οι δομές των δύο αντικειμένων, στρεβλώνονται βραδέως για να μοιάζουν με νέες μορφές, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να συγχωνευτούν μαζί για να σχηματίσουν νέους, εξαιρετικά μεγάλους γαλαξίες. 
Η συγκεκριμένη μοίρα, είναι παρόμοια με εκείνη του Γαλαξία μας, όταν θα συγχωνευθεί τελικά με τον κοντινότερο γαλαξιακό μας "εταίρο", το γαλαξία της Ανδρομέδας. 
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για πανικό, ωστόσο, καθώς η διαδικασία αυτή διαρκεί αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Δεν οδηγούν όλοι αλληλεπιδρώντες γαλαξίες σε συγχωνεύσεις όμως. 
Η συγκέντρωση εξαρτάται από τη μάζα του κάθε γαλαξία, καθώς και τις σχετικές ταχύτητες του κάθε σώματος. 
Είναι πολύ πιθανό ότι το γεγονός που απεικονίζονται εδώ, ονομάζεται ρομαντικά 2MASX J06094582-2140234, και θα αποφευχθεί μια περίπτωση συγκέντρωσης συνολικά, και απλώς θα στρεβλώσουν οι βραχίονες της κάθε σπείρας χωρίς σύγκρουση - το κοσμικό ισοδύναμο της «αναστάτωσης μαλλιών»!

Αυτές οι γαλαξιακές αλληλεπιδράσεις, προκάλεσαν επίσης νέες περιοχές σχηματισμού άστρων στους γαλαξίες που συμμετείχαν, προκαλώντας τους να είναι εξαιρετικά φωτεινοί στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. 
Για το λόγο αυτό, αυτοί οι τύποι των γαλαξιών αναφέρονται ως LIRGs ή Φωτεινοί Υπέρυθροι Γαλαξίες. 
Αυτή η εικόνα λήφθηκε ως μέρος  στο πλαίσιο μιας έρευνας από το Χαμπλ στις κεντρικές περιοχές στους LIRGs στο τοπικό Σύμπαν, στο οποίο χρησιμοποιείται επίσης το μέσο Nicmos (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer / Κοντινή Υπέρυθρη Κάμερα Πολλαπλών Αντικειμένων Φασματόμετρου).

Μια έκδοση αυτής της εικόνας εντάχθηκε στους Κρυμμένους Θησαυρούς εικόνας του Χαμπλ ανταγωνισμού επεξεργασίας κατά τον αγωνιζόμενο Luca Limatola.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ