Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Οι σκιές του Κρόνου


Copyright NASA/JPL/Space Science InstituteΜπορεί να φαίνεται περίεργο να σκεφτούμε πλανήτες που ρίχνουν σκιές στο μελανό σκοτεινό διάστημα, αλλά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. 
Η Γήινη σκιά κρύβει το φεγγάρι κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης, και τα φεγγάρια του Δία ρίχνουν μικρές σκιές στον μητρικό τους πλανήτη.

Ένα από τα καλύτερα μέρη στο ηλιακό μας σύστημα για να εντοπιστούν ενδιαφέρουσες και όμορφες ουράνιες σκιές, είναι ο Κρόνος. 
Την 1η Ιουλίου, η διεθνής αποστολή Cassini θα γιορτάσει τα 10 χρόνια από την εξερεύνηση του Κρόνου, τους δακτυλίους και τα φεγγάρια του, μια προσπάθεια που έχει δημιουργήσει πολύτιμη επιστήμη, αλλά και εντυπωσιακές εικόνες όπως αυτή.

«Παρασύρεται» μαζί στο προσκήνιο, το μικρό και γαλήνιο, είναι το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, ο Μίμας. 
Το μπλε χρώμα μπορεί αρχικά να φαίνεται γνωστό και εντυπωσιακό σύνολο του αέριου γίγαντα των δακτυλίων, με χλωμές και σκοτεινές περιοχές που χωρίζονται από μεγάλες μελανώδης/σκούρες μαύρες κάθετες γραμμές, αλλά στην πραγματικότητα είναι το βόρειο ημισφαίριο του ίδιου του Κρόνου. 
Οι σκοτεινές γραμμές σε φέτες κατά μήκος του πλαισίου, είναι η σκιές που ρίχνουν οι δακτύλιοι πάνω στον πλανήτη.

Παρόλο που δεν μπορεί να συνδέσει το μπλε χρώμα με τον Κρόνο, όταν το Cassini έφτασε στο πλανήτη, οι βόρειες περιοχές επέδειξαν την λεπτή μπλε παλέτα που φαίνεται σε αυτή την εικόνα. Δεδομένου ότι αυτή η περιοχή του Κρόνου είναι γενικά χωρίς σύννεφα, η σκέδαση από τα μόρια στην ατμόσφαιρα προκαλεί το φως του ήλιου να "λάβει" μια μακρύτερη διαδρομή μέσα από την ατμόσφαιρα. 
Το φως είναι διάσπαρτο κυρίως σε μικρότερα - πιο μπλε - μήκη κύματος. 
Αυτό είναι παρόμοιο, με το γιατί ο ουρανός στη Γη φαίνεται μπλε στα μάτια μας.

Εποχιακές αλλαγές κατά τη διάρκεια των ετών, δεδομένου ότι η φωτογραφία λήφθηκε και έχει μετατρέψει το μπλε σε πιο οικεία χρυσή απόχρωση του Κρόνου. 
Το αντίθετο συμβαίνει στο νότιο τμήμα, το οποίο γίνεται σιγά σιγά πιο γαλανό.

Η εικόνα αποτελείται από υπέρυθρες, οπτικές και υπεριώδεις παρατηρήσεις από την κάμερα κλειστής γωνίας του Cassini στις 18 Ιανουαρίου 2005. 
Τα χρώματα ταιριάζουν με αυτό το σκηνικό και δείχνουν πως θα μοιάζει στο πραγματικό χρώμα.

Η αποστολή Cassini-Huygens είναι ένα συνεργατικό έργο της NASA, ESA και της Ιταλικής ASI διαστημικής υπηρεσίας.

Αυτή η εικόνα εκδόθηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της NASA, Cassini, το 2005.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ