Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Οι πλανήτες ήταν... κηλίδες
Νέα έρευνα ακυρώνει την ανακάλυψη δύο «διάσημων» εξωπλανητών
Καλλιτεχνική απεικόνιση των δύο εξωπλανητών που πιθανότατα δεν υπάρχουν


Πενσιλβάνια 
Το 2007 εντοπίστηκαν δύο εξωπλανήτες ο ένας εκ των οποίων σύμφωνα με τους επιστήμονες που τον ανακάλυψαν ήταν ο φιλικότερος για τη ζωή εξωπλανήτης που είχε ανακαλυφθεί μέχρι τότε. Όπως είναι επόμενο η ανακάλυψη του είχε χαρακτηριστεί ιστορική.
Ερευνητές στις ΗΠΑ διαπιστώνουν τώρα ότι οι δύο πλανήτες δεν υπάρχουν και ότι στην πραγματικότητα ήταν δύο κηλίδες στο άστρο του συστήματος που παραπλάνησαν τους επιστήμονες που το παρατηρούσαν πριν από 7 χρόνια.
Credit: NASA/Penn State University
Αυτή η εικόνα δείχνει τη θέση των έξι υποψήφιων πλανητών που πιστεύεται ότι σε τροχιά γύρω από το κόκκινο νάνο άστρο Gliese από το 2010. Το μπλε χρώμα υποδεικνύει τους υποψήφιους πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, όπου οι συνθήκες μπορεί να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη ζωή, το πορτοκαλί δείχνει τις ανιχνεύσεις στην πολύ-καυτή περιοχή ότι είναι πολύ κοντά στο αστέρι, το πράσινο δείχνει τις ανιχνεύσεις στην τόσο ψυχρή περιοχή πιο μακριά από το άστρο.

Δεν υπάρχουν!
Ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο Πολ Ρόμπερτσον του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια παρατήρησαν το άστρο Gliese 581, ένα ερυθρό νάνο που βρίσκεται σε απόσταση 20 έτη φωτός από τη Γη. Διαπίστωσαν ότι το άστρο έχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα παράγωγο της οποίας είναι η δημιουργία γιγάντιων ηλιακών κηλίδων παρόμοιων με εκείνων που δημιουργούνται στον Ηλιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Gliese 581d (εκείνος που θεωρήθηκε φιλικός στη ζωή) και ο Gliese 581g δεν είναι τελικά εξωπλανήτες, αλλά κηλίδες. Στο ίδιο σύστημα εκτός από αυτούς τους δύο πλανήτες είχαν εντοπισθεί άλλοι τέσσερις. Η νέα έρευνα πιστοποίησε την ύπαρξη των τριών εξ αυτών με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι κανείς από αυτούς δεν διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής. Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».


Credit: NASA/Penn State University
Αυτή η εικόνα δείχνει τη θέση των τριών πλανητών που απομένουν το 2014 μετά από μια σειρά μελετών από το 2004. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014, με επικεφαλής αστρονόμους από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνιας, δείχνει ότι τα δύο από τα σήματα που είχαν αποδοθεί προηγουμένως σε πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, είναι στην πραγματικότητα κάτι που δημιουργείται από τη δράση εντός του ίδιου του άστρου. Ο εξωτερικός (πράσινο) πλανήτης φαίνεται στην εικόνα του σύντροφο του από το 2010, επίσης, πιστεύεται ότι δεν υπάρχουν, με βάση την εργασία από άλλους ερευνητές το 2010. Το μπλε χρώμα υποδεικνύει τους υποψήφιους πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, όπου οι συνθήκες μπορεί να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη ζωή, το πορτοκαλί δείχνει ανιχνεύσεις στην πολύ-καυτή περιοχή που είναι πολύ κοντά στο αστέρι.


Credit: This animation was adapted from a d3 visualization by Mike Bostok
Αυτή η ταινία δείχνει τους πλανήτες που πιστεύεται ότι είναι σε τροχιά γύρω από το κόκκινο νάνο άστρο Gliese 581. Αυτές οι παρατηρήσεις, φτιαγμένες με την τεχνική Ντόπλερ, δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά 2004-2014 και θέτουν μερικούς από τους ισχυρισμούς ότι οι πλανήτες είναι, ή κοντά στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου, όπου θα μπορούσε είναι δυνατό να υπάρχει η ζωή όπως την ξέρουμε.Credit: Alan Friedman
Ο Ήλιος, απεικονίζεται μέσω K ασβεστίου (μπλε) και άλφα υδρογόνο (κόκκινο) φίλτρα. Οι προεξοχές εμφανίζονται ανεστραμμένες για την ορατότητα. Η γραμμή του ασβεστίου χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο για την αστρική δραστηριότητα. Ωστόσο, για τα αστέρια κόκκινων νάνων, όπως ο Gliese 581, οι ερυθρότερες γραμμές όπως το άλφα του υδρογόνου μπορεί να ανιχνεύσουν αστρικά σήματα που δεν φαίνονται εύκολα στην απεικόνιση του ασβεστίου. Στην περίπτωση του Gliese 581, η γραμμή του υδρογόνου αποκαλύπτει ότι τα σήματα που είχαν αποδοθεί προηγουμένως σε δύο πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη, είναι στην πραγματικότητα κάτι που προκαλείται από την αστρική δραστηριότητα.ΠΗΓΗ: tovima.gr , science.psu.edu , phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ