Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Ροσέτα: Ο κομήτης παίρνει σάρκα και οστά, ένα πίξελ κάθε φορά
Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Αυτή η κινούμενη ακολουθία περιλαμβάνει 36 εικόνες που λαμβάνονται με την κάμερα κλειστής γωνίας OSIRIS του Rosetta στις 27-28 Ιουνίου 2014, και δείχνει τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο να περιστρέφεται με περίοδο 12,4 ώρες. Στις 28 Ιουνίου, περίπου 86.000 χλμ. χωρίζουν τον κομήτη και το διαστημικό σκάφος.
Το σύστημα επιστημονικής απεικόνισης του Rosetta, OSIRIS, είναι αργό αλλά σταθερό στην επίλυση του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο με τη στενή γωνία κάμερας (NAC), δίνοντας τα πρώτα δελεαστική στοιχεία του σχήματός του.

Ο κομήτης καλύπτει περίπου τέσσερα πιξελς σε αυτή την εικόνα, η οποία ελήφθη στις 28 Ιουνίου από απόσταση περίπου 86.000 χλμ.. 
Η συνοδευτική ταινία, η οποία περιλαμβάνει 36 εικόνες που λαμβάνονται με την κάμερα NAC στις 27-28 Ιουνίου δείχνει τον πυρήνα του κομήτη με περίοδο περιστροφής 12,4 ώρες.

Ο κομήτης εμφανίζεται - όπως αναμενόταν - μάλλον ασαφής από αυτή την απόσταση και καλύπτει φαινομενικά μια ελαφρώς μεγαλύτερη έκταση από δύο πίξελ. 
Αυτό οφείλεται στις φυσικές συνέπειες με τον τρόπο που το φως απλώνεται στο εσωτερικό του συστήματος απεικόνισης, και δεν σχετίζεται με τον κομήτη που εμφανίζει το κώμα, για παράδειγμα.

Δεν θα περιμένουμε πολύ καιρό μέχρι να δούμε ποια είναι αυτά τα τέσσερα πίξελς που κρύβονται: μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο κομήτης θα καλύπτει μια έκταση 20 x 20 πίξελς στην κάμερα NAC.

Σήμερα, (3 Ιουλίου), το Rosetta βρίσκεται σε απόσταση περίπου 43,000 χιλιόμετρα από τον κομήτη 67P/CG, και μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου θα είναι μικρότερη από 36 000 χλμ. - που αντιστοιχεί στο ύψος όπου είναι η γεωστατική τροχιά των δορυφόρων της Γης.

Χθες (2 Ιουλίου), το Rosetta ολοκλήρωσε την πέμπτη σε μια σειρά από δέκα ελιγμούς που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η άφιξη του διαστημικού σκάφους κατά τον κομήτη στις 6 Αυγούστου.

Σχεδόν εκεί!


Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko, φαίνεται στην κάμερα OSIRIS κλειστής γωνίας του Rosetta στις 28 Ιουνίου 2014, από απόσταση περίπου 86,000 χιλιόμετρα. Ο κομήτης καλύπτει περίπου τέσσερα εικονοστοιχεία (pixels) σε αυτή την εικόνα και εμφανίζεται, όπως αναμένεται, μάλλον ασαφής από αυτή την απόσταση.Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: sci.esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ