Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Δορυφορικές παρατηρήσεις σε ακτίνες-Χ αποκαλύπτουν άστρο νετρονίων σε σχήμα «ντόνατ», το μαγνητικό πεδίο και την αξονική ταλάντωση
Credit: NASA/CXC/M.Weiss
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός μάγναστρου με ένα έντονο κυκλικό μαγνητικό πεδίο στον πυρήνα του.Όταν ένα τεράστιο άστρο πεθαίνει, μπορεί να καταρρεύσει κάτω από τη βαρύτητά του με τέτοια δύναμη ώστε να παράγει ένα σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω του ένα εξαιρετικά πυκνό υπόλειμμα που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νετρόνια, ένα αστέρι νετρονίων. 
Μερικά αστέρια νετρονίων, που είναι γνωστά ως μάγναστρα, διαθέτουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, τα οποία είναι ισχυρότερα από ό, τι οποιοδήποτε άλλο γνωστό μαγνητισμό στο Σύμπαν. 
Αυτά τα έντονα μαγνητικά πεδία παράγουν κατά κάποιο τρόπο παλμούς υψηλής ενέργειας ακτίνων-Χ, αλλά αυτή η διαδικασία δεν είναι καλά κατανοητή.

Ο Kazuo Makishima από την ομάδα RIKEN  MAXI και ο Teruaki Enoto από το RIKEN Nishina Κέντρο Επιταχυντή Βάση Επιστημών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και της NASA, έχουν βρει τώρα στοιχεία ότι το μάγναστρο 4U 0142 +61 "ταλαντεύεται" σχετικά τον άξονα περιστροφής του, πράγμα που σημαίνει ότι η σφαιρικότητα του άστρου είναι παραμορφωμένη λόγω ενός έντονου μαγνητικού πεδίου σε σχήμα ντόνατ στον πυρήνα του.

«Τα μάγναστρα εκπέμπουν υψηλής ενέργειας «σκληρές» ακτίνες-Χ, αλλά η προέλευση αυτών των εκπομπών είναι άγνωστες», εξηγεί ο Makishima. 
«Παρατηρήσαμε το 4U 0142 +61 χρησιμοποιώντας τον αστρονομικό δορυφόρο ακτίνων-Χ Suzaku για να μάθουμε εάν οι εκπομπές του μάγναστρου αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.»


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ