Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

Απομεινάρι Σουπερνόβα SN 1006

12 Ιουλίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: NASAESA, Zolt Levay (STScI)


Ένα νέο αστέρι, πιθανόν το πιο λαμπρό σουπερνόβα στην καταγραμμένη ανθρώπινη ιστορία, φώτιζε τον ουρανό του πλανήτη Γη το έτος 1006 μ.Χ.. 
Η επέκταση νέφους από τα συντρίμμια της αστρικής έκρηξης, βρέθηκε στο νότιο αστερισμό του Λύκου, εξακολουθούν να "δίνουν" κοσμική παράσταση φωτός σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. 
Στην πραγματικότητα, αυτή η σύνθετη θέα, περιλαμβάνει δεδομένα ακτίνων-Χ σε μπλε χρώμα από το Παρατηρητήριο Chandra, οπτικά δεδομένα σε κιτρινωπές αποχρώσεις και τα δεδομένα εικόνας ραδίου σε κόκκινο χρώμα. 
Τώρα, είναι γνωστό ως υπερκαινοφανής SN 1006, το σύννεφο συντριμμιών φαίνεται να είναι περίπου 60 έτη φωτός και θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τα υπολείμματα ενός λευκού νάνου άστρου.
Μέρος ενός δυαδικού συστήματος αστέρων, ο συμπαγής, λευκός νάνος έλαβε σταδιακά το υλικό από το συνοδό του. 
Η συσσώρευση μάζας προκάλεσε τελικά μια θερμοπυρηνική έκρηξη που κατέστρεψε το νάνο άστρο. 
Επειδή η απόσταση από το κατάλοιπο του υπερκαινοφανούς είναι περίπου 7.000 έτη φωτός, σημαίνει πως η έκρηξη συνέβη στην πραγματικότητα 7.000 χρόνια πριν το φως φτάσει στη Γη το 1006. 
Τα κρουστικά κύματα στο απομεινάρι επιταχύνουν τα σωματίδια σε ακραίες ενέργειες και πιστεύεται ότι είναι μια πηγή των μυστηριωδών κοσμικών ακτίνων.


Μετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ