Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Ο κομήτης Παν-STARRS πορεύεται πέρα από τον ουρανό
Image credit: NASA/JPL-Caltech
Η αποστολή της NASA NEOWISE, έλαβε μια σειρά από υπέρυθρες εικόνες του κομήτη C/2012 K1 - που αναφέρεται επίσης ως κομήτης Παν-STARRS - καθώς σάρωνε τον ουρανό μας τον Μάιο του 2014.
Ο κομήτης πήρε το όνομά του από το αστρονομικό πρόγραμμα ερευνών που ονομάζεται Πανοραμική Έρευνα Τηλεσκοπίου και Ταχείας Αντίδρασης (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) στη Χαβάη, το οποίο ανακάλυψε τον παγωμένο επισκέπτη το Μάιο του 2012.

Ο κομήτης Παν-STARRS κατάγεται από τις εξωτερικές παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, από έναν μεγάλο και μακρινό χώρο κομητών που ονομάζεται Νέφους του Ορτ.

Ο κομήτης είναι σχετικά κοντά μας - ήταν μόνο περίπου 143 εκατομμύρια μίλια (230 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη όταν λήφθηκε αυτή η φωτογραφία. 
Είναι φανερό πως περνά από έναν πολύ πιο μακρινό σπειροειδή γαλαξία, που ονομάζεται NGC 3726, που είναι περίπου 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, ή 2 τρισεκατομμύρια φορές πιο μακριά από τον κομήτη.


Image credit: NASA/JPL-Caltech
Εικόνα με τον κομήτη να φαίνεται μία φορά


Δύο ουρές φαίνονται πίσω από την κεφαλή του κομήτη. 
Η μεγαλύτερη ουρά είναι εύκολο να τη δει κανείς και αποτελείται από αέριο και μικρότερα σωματίδια. 
Μια πιο αμυδρή, και πιο νότια ουρά, η οποία είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε αυτήν την εικόνα, μπορεί να αποτελείται από μεγαλύτερους, πιο διασπαρμένους κόκκους σκόνης.

Ο κομήτης Παν-STARRS είναι στο δρόμο του γύρω από τον Ήλιο, με το πλησιέστερο σημείο του προς τον ήλιο να πραγματοποιείται στα τέλη Αυγούστου. 
Ήταν ορατός στους θεατές στο βόρειο ημισφαίριο κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου. 
Το φθινόπωρο, αφού ο κομήτης θα ταλαντεύεται πίσω και γύρω από τον Ήλιο, μπορεί να είναι ορατός στους θεατές του Νοτίου ημισφαιρίου χρησιμοποιώντας μικρά τηλεσκόπια.Image credit: NASA/JPL-CaltechΜετάφραση: To-New-Sas

ΠΗΓΗ: jpl.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ