Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

Το ALMA βρίσκει διπλό άστρο με περίεργους και «άγριους» ​​πλανήτες σχηματισμού δίσκωνΚαλλιτεχνική απεικόνιση των δίσκων γύρω από τα νεαρά αστέρια HK Τάυρου Α και Β
Credit: R. Hurt (NASA/JPL-Caltech/IPAC)
Η καλλιτεχνική απεικόνιση παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό ζευγάρι από τον «άγρια» ​​ευθυγραμμισμένο πλανήτη σχηματισμού δίσκων αερίου γύρω από δύο νέα αστέρια στο δυαδικό σύστημα HK Ταύρου.Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το Atacama Μεγάλη Σειρά Χιλιοστόμετρου / χιλιοστού (ALMA), έχουν βρει παράξενα ​​ευθυγραμμισμένους πλανήτες σχηματισμού δίσκων αερίου γύρω από τα δύο νέα αστέρια στο δυαδικό σύστημα HK Ταύρου.
Αυτές οι νέες παρατηρήσεις του ALMA, παρέχουν σαφέστερη εικόνα από ποτέ για τους πρωτοπλανητικούς δίσκους σε ένα διπλό αστέρι.
Το νέο αποτέλεσμα, βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί τόσοι πολλοί εξωπλανήτες - σε αντίθεση με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος - έχουν παράξενες, εκκεντρικές ή κεκλιμένες τροχιές.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature στις 31 Ιουλίου 2014.

Σε αντίθεση με τον μοναχικό μας Ήλιο, τα περισσότερα αστέρια σχηματίζονται σε δυαδικά ζεύγη - δύο αστέρια που βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο.
Τα δυαδικά αστέρια είναι πολύ κοινά, αλλά θέτουν μια σειρά από ερωτήματα, όπως, πώς και πού οι πλανήτες σχηματίζονται σε τέτοια σύνθετα περιβάλλοντα.

«Το ALMA τώρα, μας έδωσε την καλύτερη προβολή μέχρι στιγμής από ένα δυαδικό σύστημα αστέρων πρωτοπλανητικών δίσκων - και θεωρούμε ότι οι δίσκοι είναι αμοιβαία ευθυγραμμισμένοι», δήλωσε ο Eric Jensen, αστρονόμος στο Κολέγιο Σγουόρθμορ στην Πενσυλβάνια, ΗΠΑ.

Τα δύο αστέρια στο σύστημα HK Ταύρου, που βρίσκεται περίπου 450 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου, είναι λιγότερο από πέντε εκατομμύρια χρόνια παλιά και χωρίζονται από περίπου 58.000.000.000 (δις) χιλιόμετρα - αυτό είναι 13 φορές η απόσταση του Ποσειδώνα από τον Ήλιο.

Το πιο αμυδρό αστέρι, HK Ταύρου Β, περιβάλλεται από έναν πρωτοπλανητικό δίσκο που μπλοκάρει το φως των άστρων.
Επειδή το έντονο φως του αστεριού καταστέλλεται, οι αστρονόμοι μπορούν να πάρουν εύκολα μια καλή προβολή του δίσκου με την παρατήρηση στο ορατό φως, ή στο εγγύς υπέρυθρο μήκος κύματος.

Το αστέρι σύντροφος, HK Ταύρου Α, έχει επίσης ένα δίσκο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν μπλοκάρει το φως των άστρων.
Ως αποτέλεσμα, ο δίσκος δεν μπορεί να φανεί στο ορατό φως, επειδή η αμυδρή λάμψη του είναι "πλημμυρισμένη" από την εκθαμβωτική λάμψη του αστεριού.
Αλλά δεν λάμπει στο φως μήκους κύματος χιλιοστού, το οποίο, το ALMA μπορεί να ανιχνεύσει εύκολα.Σύνθετη προβολή του HK Ταύρου από το Χαμπλ και το ALMA
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: B. Saxton (NRAO/AUI/NSF); K. Stapelfeldt et al. (NASA/ESA Hubble)
Η εικόνα του δυαδικού συστήματος HK Ταύρου συνδυάζει το ορατό φως και τα υπέρυθρα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA με νέα δεδομένα από το ALMA.Οι κινήσεις του υλικού στους δίσκους γύρω από το νεαρό διπλό αστέρι HK Ταύρου
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (IPAC)
Αυτή η εικόνα δείχνει τα βασικά δεδομένα που λαμβάνονται με το ALMA βοηθόντας τους αστρονόμους να καθορίσουν ότι οι δίσκοι στο ΗΚ Ταύρου ήταν ευθυγραμμισμένοι. Οι κόκκινες περιοχές αντιπροσωπεύουν το υλικό που κινείται μακριά από τη Γη και το μπλε δείχνει το υλικό που κινείται προς το μέρος μας.Μεγέθυνση στο νεαρό διπλό αστέρι HK Ταύρου
Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2/N. Risinger (skysurvey.org). Music: movetwo
Αυτό το βίντεο μας ταξιδεύει από μια ευρεία προβολή του ουρανού, βαθιά μέσα στο αστέρι που σχηματίζει τα σύννεφα του Ταύρου. Η τελική αλληλουχία, δείχνει την καλλιτεχνική απεικόνιση του HK Ταύρου, ένα νεαρό διπλό αστέρι με πρωτοπλανητικό δίσκο γύρω από κάθε άστρο που περιέχει.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: eso.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ