Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Το Χαμπλ παρουσιάζει τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία εστιασμού και δίνει ενδείξεις για το πρώιμο σύμπανΒαρυτικός εστιασμός από τον γαλαξία στο σύμπλεγμα IRC 0218
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASA, ESA, K.-V. Tran (Texas A&M University), and K. Wong (Academia Sinica Institute of Astronomy & Astrophysics)
Αυτές οι εικόνες από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χαμπλ, αποκαλύπτουν τον πιο μακρινό κοσμικό φακό που έχει βρεθεί μέχρι τώρα, ένας τεράστιος ελλειπτικός γαλαξίας του οποίου η ισχυρή βαρύτητα μεγεθύνει το φως από έναν μακρινό γαλαξία πίσω από αυτόν.

Ο γιγάντιος ελλειπτικός, είναι το κόκκινο αντικείμενο στη διευρυμένη προβολή στα αριστερά. Το κόκκινο χρώμα του, προέρχεται από το φως των παλαιότερων άστρων. Ο γαλαξίας φαίνεται όπως εμφανιζόταν 9.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και είναι ένα από τα λαμπρότερα μέλη σε ένα μακρινό σμήνος γαλαξιών, που ονομάζεται IRC 0218. 
Η εικόνα φόντου δείχνει ολόκληρη την περιοχή γύρω από το γαλαξία.

Οι εικόνες έγιναν συνδυάζοντας τις παρατηρήσεις ορατού φωτός από την Προηγμένη Κάμερα για Έρευνες και εκθέσεις στο εγγύς υπέρυθρο από την κάμερα Ευρέως Πεδίου 3.
Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA, ανακάλυψαν απροσδόκητα το πιο μακρινό κοσμικό μεγεθυντικό φακό, που παράγεται από ένα τέρας ελλειπτικού γαλαξία. 
Φαίνεται εδώ όπως φαινόταν 9.6 δις χρόνια πριν, αυτό το τέρας ελλειπτικού γαλαξίας, σπάει το προηγούμενο ρεκόρ κατά 200 εκατομμύρια χρόνια. 
Αυτοί οι γαλαξίες "εστιασμού", είναι τόσο ογκώδεις ώστε η βαρύτητα να τους λυγίζει, μεγεθύνοντας και παραμορφώνοντας το φως από τα αντικείμενα πίσω τους, ένα φαινόμενο που ονομάζεται βαρυτικός εστιασμός.

Το αντικείμενο πίσω από τον κοσμικό φακό, είναι ένας μικρός σπειροειδής γαλαξίας που υφίσταται μια γρήγορη έκρηξη σχηματισμού νέων άστρων. 
Το φως του έχει λάβει 10.7 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει εδώ. 
Βλέποντας αυτή την ευθυγράμμιση σε μια τόσο μεγάλη απόσταση από τη Γη, είναι ένα σπάνιο εύρημα.

Ο εντοπισμός περισσότερων από αυτούς τους απόμακρους γαλαξίες εστιασμού, θα προσφέρει διορατικότητα στο πώς δημιουργήθηκαν οι ίδιοι οι νεαροί γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, μέσα στην τεράστια σκοτεινή ύλη που κυριαρχείται από τους γαλαξίες του σήμερα. 
Η σκοτεινή ύλη δεν μπορεί να φανεί, αλλά αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του σύμπαντος.

Παρά το γεγονός ότι ελλειπτικός γαλαξίας είναι βαρύς, δεν είναι τόσο ογκώδης όσο πολλοί από τους σημερινούς γαλαξίες. 
Ο γαλαξία μας, για παράδειγμα, είναι τρεις έως τέσσερις φορές με μεγαλύτερη μάζα από τον ελλειπτικό γαλαξία. 
Οι περισσότεροι με μάζα του Γαλαξία μας, είναι "κλειδωμένοι" στη σκοτεινή ύλη. 
Ο γαλαξιακός φακός, ωστόσο, είναι λιποβαρής ως προς το περιεχόμενο της σκοτεινής ύλης του.

«Το ασυνήθιστα μικρό ποσοστό της σκοτεινής ύλης σε αυτόν τον τεράστιο, ελλειπτικό, εστιασμό των γαλαξιών, είναι πολύ περίεργο», είπε ο Suyu. 
"Άλλα οι ελλειπτικοί γαλαξίες που είναι πιο κοντά σε μας, έχουν πολύ περισσότερη σκοτεινή ύλη και έχουν αποθέματα άστρων που φαίνεται να είναι διαφορετικά από αυτούς τους εξαιρετικά-μακρινούς γαλαξιακούς εστιασμούς."

Τα αποτελέσματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν στις 10 Ιουλίου, στο τεύχος του The Astrophysical Journal Letters.Γαλαξιακό σύμπλεγμα IRC 0218 (χωρίς σχολιασμό)
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASAESA, K.-V. Tran (Texas A&M University), and K. Wong (Academia Sinica Institute of Astronomy & Astrophysics)IRC 0218 χαρακτηριστικό εστιασμού
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASAESA, K.-V. Tran (Texas A&M University), and K. Wong (Academia Sinica Institute of Astronomy & Astrophysics)


IRC 0218 χαρακτηριστικό εστιασμού χωρίς το σύμπλεγμα στο προσκήνιο
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASAESA, K.-V. Tran (Texas A&M University), and K. Wong (Academia Sinica Institute of Astronomy & Astrophysics)


Περίμετρος και κλίμακα εικόνας για το σύμπλεγμα IRC 0218
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: NASAESA, and Z. Levay (STScI)
Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: hubblesite.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ