Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

Κατάρρευση στο χάσμα Χέμπες στον Άρη
12 Αυγούστου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit & CopyrightESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)Τι συνέβη στο χάσμα Χέμπες στον Άρη; 
Το χάσμα Χέμπες είναι μια "λακκούβα" ακριβώς βόρεια του τεράστιου φαραγγιού Valles Marineris. Επειδή η "λακκούβα" είναι άσχετη με άλλα χαρακτηριστικά της επιφάνειας, είναι ασαφές για το που πήγε το εσωτερικό υλικό. 
Μέσα στο χάσμα Χέμπες είναι το Χέμπες Μένσα, ένα 5 χιλιομέτρων υψηλό οροπέδιο που φαίνεται να έχει υποστεί μια ασυνήθιστη μερική κατάρρευση - μια κατάρρευση που μπορεί να παρέχει ενδείξεις. 
Η παραπάνω εικόνα, που λαμβάνεται από το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Mars Express επί του παρόντος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, παρουσιάζει μεγάλες λεπτομέρειες του χάσματος και το ασυνήθιστο σχήμα του πετάλου εσοχής στο κεντρικό οροπέδιο.
Το υλικό από το οροπέδιο φαίνεται να έρεε επάνω στο επίπεδο του χάσματος, ενώ ένα πιθανό σκούρο στρώμα φαίνεται να συνενώνονται σαν μελάνι σε ένα κατερχόμενο τμήμα προσγείωσης. 
Μια πρόσφατη υπόθεση, υποστηρίζει ότι ο αλμυρό βράχος συνθέτει κάποια χαμηλότερα στρώματα του χάσματος Χέμπες, με το αλάτι να διαλύεται σε λιωμένες ροές πάγου που εξαντλήθηκαν μέσα από τις τρύπες σε έναν υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ