Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Το Ροζετα μετράει την θερμοκρασία του κομήτη
Επιλογή για μεγέθυνση
Credit: ESA
Οι πρώτες μετρήσεις της θερμοκρασίας του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο έγιναν μεταξύ 13 και 21 Ιουλίου, όταν το Ροζετα από τα 14 000 χλμ, προσέγγισε τον κομήτη σε μόλις πάνω από 5.000 χιλιόμετρα. Οι παρατηρήσεις έγιναν με ορατό, υπέρυθρο και θερμικό φασματόμετρο απεικόνισης του διαστημικού σκάφους Virtis, και επισημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του είναι -70 º C. Αυτό συνεπάγεται με το ότι η επιφάνεια καλύπτεται κατά κύριο λόγο από σκόνη παρά από πάγο, το οποίο θα δώσει μια χαμηλότερη θερμοκρασία. Η διαπίστωση αυτή δεν αποκλείει τα εντοπισμένα "μπαλώματα" πάγου. Οι παρατηρήσεις έγιναν όταν ο κομήτης ήταν περίπου 555 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο.Το διαστημόπλοιο Ροζετα, έχει κάνει τις πρώτες μετρήσεις της θερμοκρασίας του κομήτη-στόχο του, διαπιστώνοντας ότι είναι πάρα πολύ καυτός για να καλύπτεται από πάγο και πρέπει αντ 'αυτού να έχει ένα σκοτεινό, σκονισμένο φλοιό.

Οι παρατηρήσεις του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο έγιναν από το ορατό, υπέρυθρο και θερμικό φασματόμετρο απεικόνισης στο Ροζετα, Virtis, μεταξύ 13 και 21 Ιουλίου, όταν το Rosetta προσέγγισε τον κομήτη από τα 14 000 χλμ. σε μόλις πάνω από 5.000 χιλιόμετρα.

Σε αυτές τις αποστάσεις, ο κομήτης καλύπτει μόνο μερικά εικονοστοιχεία (pixel) στο οπτικό πεδίο και έτσι δεν ήταν δυνατό να καθοριστούν οι θερμοκρασίες των μεμονωμένων χαρακτηριστικών. 
Αλλά, με τη χρήση του αισθητήρα για τη συλλογή υπέρυθρου φωτός που εκπέμπεται από το σύνολο του κομήτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του είναι περίπου -70 º C.

Ο κομήτης ήταν περίπου 555.000.000 χιλιόμετρα από τον Ήλιο - περισσότερο από τρεις φορές πιο μακριά από τη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι το φως του ήλιου είναι μόνο περίπου το ένα δέκατο της λαμπρότητας.

Αν και -70 º C, μπορεί να φαίνεται μάλλον κρύο, το σημαντικότερο, ότι είναι 20-30 º C θερμότερος από ό, τι προβλέπεται για έναν κομήτη στην απόσταση αυτή που καλύπτεται αποκλειστικά με πάγο.

«Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον, δεδομένου ότι μας δίνει τις πρώτες ενδείξεις για τη σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητες της επιφάνειας του κομήτη», λέει ο κύριος ερευνητής του Virtis, Fabrizio Capaccioni από το INAF-IAPS, Ρώμη, Ιταλία.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ