Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

IC 4499: Η ηλικία του σφαιρωτού σμήνους επανεξετάζεται
Credit: ESA/Hubble & NASA


Αυτή η νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA, δείχνει το σφαιρωτό σμήνος IC 4499.

Τα σφαιρωτά σμήνη είναι μεγάλες μπάλες παλαιών άστρων που είναι σε τροχιά γύρω από το Γαλαξία υποδοχής τους. 
Για πολύ καιρό, πίστευαν ότι όλα τα αστέρια μέσα σε ένα σφαιρωτό σμήνος διαμορφώνονται περίπου την ίδια στιγμή, μια ιδιότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει την ηλικία του σμήνους. 
Για τα περισσότερα ογκώδη σφαιρωτά σμήνη, ωστόσο, οι λεπτομερείς παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι αυτό δεν είναι απολύτως αληθές - υπάρχουν στοιχεία ότι αποτελούνται αντ' αυτού από τους πολλαπλάσιους πληθυσμούς των αστεριών γεννημένων σε διαφορετικούς χρόνους.
Μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, θεωρείται η βαρύτητα: τα πιο ογκώδη σφαιρωτά σμήνη καταφέρνουν να αρπάξουν περισσότερα αέρια και σκόνη, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να μετατραπούν σε νέα αστέρια.

Το IC 4499, είναι μια κάπως ειδική περίπτωση. 
Η μάζα του βρίσκεται κάπου μεταξύ των χαμηλής μάζας σφαιρωτών σμηνών, τα οποία δείχνουν μια μόνο γενιά δημιουργίας, και τα πιο σύνθετα και ογκώδη σφαιρωτά σμήνη τα οποία μπορεί να περιέχουν περισσότερες από μία γενιές άστρων. 
Με τη μελέτη αντικειμένων, όπως το IC 4499, οι αστρονόμοι μπορούν, συνεπώς, να διερευνήσουν το πώς η μάζα επηρεάζει το περιεχόμενο ενός συμπλέγματος. 
Οι αστρονόμοι δεν βρήκαν κανένα σημάδι από πολλαπλές γενιές άστρων στο IC 4499 - υποστηρίζοντας την ιδέα ότι τα λιγότερης μάζας σμήνη, σε γενικές γραμμές αποτελούνται από μία μόνο αστρική γενιά.

Οι παρατηρήσεις του Χαμπλ για το IC 4499, βοήθησαν επίσης να εντοπιστεί η ηλικία του συμπλέγματος: οι παρατηρήσεις αυτού του συμπλέγματος από τη δεκαετία του 1990, υποδηλώνουν μια αινιγματικά νεαρή ηλικία σε σύγκριση με άλλα σφαιρωτά σμήνη μέσα στο Γαλαξία μας. 
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι πρώτες εκτιμήσεις των νέων δεδομένων του Χαμπλ έχουν ληφθεί, και έχουν βρεθεί να είναι πολύ πιο πιθανό ότι το IC 4499 είναι στην πραγματικότητα περίπου στην ίδια ηλικία με άλλες ομάδες του Γαλαξία μας περίπου 12 δισεκατομμυρίων ετών παλιές.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ